Trakt Forest Hotel - Jönköpings län

Trakt Forest Hotel har skapat nya blickfält in i skogen och byggt en ny året runt destination med skogssviter i centrum. De har framgångsrikt kombinerat stjärnarkitekter med lokal design och skapat en småländsk upplevelse olik någon annan.

Bild som visar Trakt Forest Hotell

Foto: James Silverman

Mattias och Sandra Sälleteg driver Sällegården på den småländska landsbygden. De har nu utökat sin verksamhet med ett unikt skogsboende, Trakt Forest Hotel. Med hjälp av arkitekten Gert Wingårdh har de byggt unika skogssviter som är inredda av elever från lokala möbel- och designutbildningar. Under det senaste året har de byggt upp en hel destination med restaurang och hållbara naturaktiviteter för gästerna. Ett starkt värdskap och äkthet rakt igenom har gjort att de under 2023 fått allt från lokala nyfikna gäster till globala lyxresearrangörer som kunder.

Hundra procent äkthet

Trakt Forest Hotel bevisar att det är möjlighet att skapa ett extraordinärt boende som blir ett resmål utan att ha en stor finansiär i bakgrunden. De har visat hur man kan vända det som de flesta invånare inte betraktar som särskilt attraktivt - en småländsk skog - till en hel reseanledning med besökare från hela världen. De har vågat ta många svåra beslut och står för sina värderingar vilket skapar en genuin äkthet. Tack vare det kan de till exempel servera en lyxupplevelse av högsta rang trots en restriktiv alkoholpolicy med ett enkelt utbud. De lyfter sina styrkor och deras svagheter tillåts ibland vara kvar för det stämmer överens med deras livsfilosofi och skapar en genuin äkthet.

Hållbarhet på alla plan

Trakt Forest Hotel valde att investera sina medel klokt. De engagerade en topparkitekt som skapade stort intresse men samtidigt har de byggt sakta i flera år för att säkerställa den ekonomiska hållbarheten. De har också lärt sig att ta tillräckligt betalt, vilket inte alltid är en självklarhet. Att ta betalt för upplevelsen inte bara tjänsten. De har engagerat lokalsamhället genom att använda utbildningssätenas elever för att gemensamt skapa inredningen i skogsviterna och i köket ligger fokus på närproducerat och hållbart. De som arbetar i köket är lokalboende som i mångt och mycket lärs upp på arbetsplatsen. Inga gourmetkockar utifrån anställs utan de arbetar utifrån det de har lokalt på alla fronter.

Genom sitt arv och intention att låta verksamheten gå vidare till en femte generation blir hållbarhet på alla plan en självklarhet.