Huseby Bruk - Kronoberg

Genom att väva samman dåtid, nutid och framtid blir Huseby Bruk inte bara ett besöksmål att uppleva idag, utan också en plats där man bidrar till en bättre framtid.

Matsal Huseby Bruk

Matsal Huseby Bruk

Huseby Bruk är ett av Kronobergs läns största besöksmål. De ger besökare en möjlighet att uppleva ett historiskt gods och järnbruk från 1800-talet. Här erbjuds gestaltningar och guidningar för att komma nära livet på bruket som det var förr. Som besökare kan du kliva in på godset som är inrett precis som det var för 100 år sedan och där guiderna med kostym och dramaturgi, återspeglar livet som pågick här. Park och trädgård hålls efter av mankraft och djur – allt för att ge en genuin och tidsenlig känsla.

Sprider kunskap om skog och vatten

Huseby Bruk arbetar med att korsa forskning med pedagogisk verksamhet och konst. På ett enkelt och attraktivt sätt berättar de svåra saker. De använder sig av illustrativa metoder för att tydliggöra kunskap, både analoga så väl som digitala lösningar som skapar helt nya upplevelser. Utöver det adderar de dessutom konsten för att förstärka både upplevelsen och förståelsen för vetenskap. Ett exempel är konceptet ”Nyfiken” där de bjuder in länets skolor till sin Makerverkstad där eleverna får lära sig mer om skog, trä och vatten. En verksamhet som sedan transformerats till en spännande besöksanledning för gäster. Genom sitt kunskapscenter kring skog och vatten bidrar Huseby Bruk till att öka medvetenheten om naturen och dagens, samt framtidens, utmaningar med vår miljö.

Stolthet för hela bygden

De bidrar till att värna om historien och skapa stolthet i bygden i en trakt där många människor har en relation till godset och järnbruket. Relationen till ungdomar stärks då de får sommarlovsarbetare från kommunen. Dessa utbildats i service och värdskap av elever från gymnasieskolans turistprogram. Huseby Bruk är känt för sin välbesökta julmässa som är ett av Nordens största evenemang för genuint hantverk. Numera genomförs den helt i egen regi vilket skapat ett ökat engagemang från lokalsamhället. I Husebys café och restaurang använder de i hög utsträckning mat från egna odlingar och menyer årstids-anpassas därefter. Huseby Bruk arbetar för en ekonomisk hållbarhet genom att erbjuda en bredd av upplevelser, både kunskapshöjande och kulturbevarande och mer marknadsdrivna produkter som konferenser, temamiddagar, teater, guidade visningar, julmässa, restaurang och butik.