Böda Sand Beach Resort - Kalmar län

Böda Sand har inte bara förvandlat en camping till en attraktiv, modern och innovativ semesterort, utan de har också tagit hållbarhet till hjärtat av sin verksamhet. De värnar om platsen de verkar på idag och för kommande generationer och har utvecklat en hållbar verksamhet som sätter miljön och samhället i fokus.

Anna Barkevall, vd Böda sand beach resort

Anna Barkevall, vd Böda sand beach resort

Böda Sand är en komplett by med egen golfbana, badland, shoppingcenter, hembageri, frisör, spa, nöje och restauranger. Boendeformen är i huvudsak camping och stugor. En dag i juli bor det runt 7000 personer på resorten och uppemot 3000 dagsbesökare besöker den två mil långa vita sandstranden. Böda Sand är ett svenskt alternativ till charter eller champing som de själva uttrycker det - lite charter, lite camping. Eller det bästa av camping med frihet, natur och egen upplevelse kombinerat med charterns fördelar som paketering i form av mat, aktiviteter och allt på ett ställe under trygga förhållanden.

Stort engagemang för att utbilda unga

På anläggningen jobbar runt 250 ungdomar i åldern 18-25 och vintertid cirka 20 medarbetare. Böda Sand Academy startade 2017 med fokus att lära ut värdskap till unga människor. Värdskap för dem betyder hur man ska leverera familjens bästa semesterupplevelse i varje möte, varje dag, för varje gäst.

Ett annat fokus är att utvecklas som arbetsgivare åt de yngre generationerna. Hur man skapar en välmående organisation och får unga människor att må bra och växa med eget ansvar Detta är något Böda Sand blivit uppmärksammade för då de båda skrivit böcker och spelat in filmer om detta. De föreläser ofta för företag och delar frikostigt med sig av sin kunskap. De har genom åren utbildat tusentals ungdomar som fått en bra start på yrkeslivet.

Hållbarhetens tre dimensioner

Ekonomisk hållbarhet – Företaget är lågt belånat och har historiskt känt en stolthet i att växa organiskt och metodiskt genom eget kapital. De har ett sunt risktagande kombinerat med en innovativ företagsledning som hittar nya vägar att öka värdet i bolaget och samtidigt bibehålla gästnöjdheten.

Social hållbarhet - Böda Sand tar ett socialt ansvar genom sin akademi där de aktivt arbetar med att utbilda unga människor. De tar sin roll i att slussa unga människor ut i arbetslivet på allvar.

Miljömässig hållbarhet - Miljö och natur är en viktig del av verksamheten där gäster och natur behöver leva och fungera i harmoni med varandra. De jobbar aktivt med strandmiljön och planterar ängsmark och upprätthåller våtmarker. Nu pågår utbyggnad av en solcellspark, en investering som ska täcka hela Böda Sands konsumtion av el. Sedan 20 år tillbaka har de tagit ansvar för vattenbristen på Öland och byggt egna vattenverk och nu är ambitionen att göra samma sak med elen. Genom att implementera innovativa energilösningar och arbeta inkluderande har de visat att det är möjligt att kombinera lyxig gästfrihet med hållbara principer.