The Steam Hotel - Västmanland

The Steam Hotel har förändrat definitionen av ordet destination och hur ett hotell kan bidra till en hel region. Sedan starten 2017 har de haft över 1,2 miljoner gäster och samtidigt påverkat, inspirerat och utvecklat övriga aktörer i besöksnäringen positivt. Med sitt ständiga nytänkande har de gjort Västerås och hela regionen mer attraktiv.

Ett 100 år gammalt ångkraftverk förvandlades till ett spektakulärt hotell som är känt för sina många upplevelser. De erbjuder bland annat flera restauranger och barer samt en pool club på 7:e våningen med utsikt över Mälaren. Actionbadet Kokpunkten tillhör nu också Steam Hotel vilket gör att de når ännu fler barnfamiljer och ungdomar. Hotellet är också ett populärt val för stora som mindre evenemang och konferenser.


Stärkt attraktionskraft för hela destinationen

Hotellet har i många avseenden förändrat sättet att se på vad ett hotell kan vara och bidra med. Att skapa ny energi till en hel stad och attrahera över 200 000 gäster årligen är unikt. Västerås har efter lanseringen av Steam Hotel stärkt sitt destinationsvarumärke och också fått turister att upptäcka stadens närhet till Mälaren. Det finns ett “innan” och ett “efter” Steam Hotel. Anledningen är att hotellet ständigt tänker nytt och aldrig nöjer sig trots omsättningsökningar och fler återkommande gäster. Tillbyggnader, fler aktiviteter, mer innehåll, nöjes- och artistsatsningar, fler arbetstillfällen och att erbjuda sina gäster ständiga nyheter tillsammans med ett innovativt marknadsarbete.

Ett gediget hållbarhetstänk

Steam Hotel har över 450 medarbetare med runt 75 olika nationaliteter. Hotellet tillhör ESS Group där satsningen och värnandet om medarbetare och dess utveckling är omfattande. Mätning och uppföljning av medarbetarindex görs två gånger per månad. Inom gruppen finns ett internt utbildningsteam, ESS Academy, som genomför ledarskapsutbildningar såväl som att skapa förutsättningar för att varje medarbetare ska kunna ta sitt nästa steg. De har också ett utbildningssamarbete med Arbetsförmedlingen där de utbildar långtidsarbetslösa och nyanlända. Västeråsarna står för 30% av alla hotellnätter på Steam Hotel och siffrorna pekar på att fler semestrar i den egna staden vilket bidrar till ett minskat resande. Steam Hotel är Svanen-certifierade och arbetar målmedvetet med att fortsatt minska sin energiförbrukning och klimatpåverkan.