Sörmlands Museum - Södermanland

Sörmlands museum har visat att de är ett museum i framkant. De är idag en mötesplats som besökare kommer tillbaka till om och om igen. Med sitt unika Berättande Magasin och andra kreativa satsningar har de inte bara lyft det lokala utan gjort avtryck långt bortom länets gränser.

Sörmlands museum är ett regionalt museum – ett länsmuseum - med verksamhet i hela Sörmland. Med historia, slöjd, bild och form vill de vidga vyer, väcka engagemang och bidra till att människor påverkar samhället och sin livssituation. Det breda moderna utbudet lockar många besökare i alla åldrar.

Många spännande aktiviteter

I de nya lokalerna i modern industrimiljö i Nyköping berättar de Sörmlands historia på ett nytt sätt, alltid med utgångspunkt från människorna som bott och bor där. En mer traditionell museidel finns också i Kungstornet i Nyköping. De har en omfattande kurs- och barnverksamhet, kulturföredrag, konserter och andra event i det nya muséet. Muséet bedriver även extern verksamhet i form av skolverksamhet och skyltade historiska kulturstråk i alla länets kommuner. Museibutiken är i sig en upplevelse, med litteratur och modernt konsthantverk av lokala konstnärer, som bygger på historien. Samverkan sker ofta och gärna med kommunerna, andra muséer, lokala aktörer och andra organisationer kring utställningar, aktiviteter och evenemang.

Ett hållbart tänk

Muséet har ett cirkulärt förhållningssätt i hela sin verksamhet. Hållbarhet i alla tre dimensionerna genomsyrar allt, såväl i fysisk utformning av lokaler och utställningar, som i tilltal och utbud av aktiviteter och evenemang för olika målgrupper. Restaurangens utbud bygger helt på sörmländska råvaror, med mycket ekologiskt och de serverar mat med tradition och kvalité på tallrikar från en lokal keramiker.