- Startsida
- Tillväxtverket
- Om Tillväxtverket
- Vår verksamhet
- Stora turismpriset
- Stora turismpriset 2023
- Strömma Farmlodge - Halland
Strömma Farmlodge - Halland
Med innovation, mod och en stor passion för en levande landsbygd har Strömma Farmlodge med hjälp av återbruk, lokala nätverk och en rik produktflora förvandlat en lantgård till en attraktiv destination som lockar besökare utanför Sveriges gränser. De är en symbol för att det går att skapa högkvalitativa och hållbara upplevelser på den halländska landsbygden.
Strömma Farmlodge har utvecklats till ett etablerat besöksmål för en bred målgrupp som varje sommar lockar tiotusentals besökare och Sveriges artistelit. Det ursprungliga B&B:et har sedan 2013 kompletterats med restaurang, café, inrednings/återbruksbutik, gårdsbutik med lokala råvaror, konserter och event. Farmers Market är det mest kända eventet. Här vill man hylla alla matproducenter som huserar i i Halland med omnejd och som besökare kan du handla, smaka på och njuta av lokala råvaror från producenter.
En källa till inspiration
Strömma Farmlodge är en källa till inspiration och kunskap för många. Ett flertal regioner och kommuner i Sverige har varit på studiebesök, men även en mängd företag, jordbrukare och personer som ärvt gårdar. Det lokala engagemanget för besöksnäringen i Tvååker avspeglar sig också i projektet Smaka på Tvååker där de är initiativtagare. Här ges tillfälle att uppleva och komma nära landsbygden genom att hälsa på hos lokala företag och boendeanläggningar. För kunskapsöverföring och inspiration driver ägaren Marina också en podcast om livet på västkusten och entreprenörskap.
Hållbarhet i fokus
Verksamheten på Strömma Farmlodge genomsyras av lokalproducerade produkter och återbruk. Inget har byggts nytt utan renoverats och restaurerats med återvunnet material. Eventet Farmers Market förstärker fokuset på lokalproducerat och ger hållbara producenter möjlighet att marknadsföra sina produkter. Strömma är en viktig arbetsgivare och årligen arbetar ett 70-tal ungdomar i verksamheten. Då det mestadels är unga kvinnor i verksamheten satsar de extra på att få in fler unga män och äldre i verksamheten. Vinsten i verksamheten återinvesteras för att bygga en stabilare ekonomisk verksamhet och ge möjlighet till längre anställningsformer.