Hernö Gin - Västernorrland

Hernö Gin drivs av ambitionen att överträffa människors förväntningar och vill alltid nå en nivå till. Tack vare denna drivkraft har de under åren fått prestigefyllda priser från hela världen. De bidrar till ett attraktivt samhälle där människor vill leva och bo och besöksnäringen ges möjlighet att växa.

I den natursköna byn Dala, utanför Härnösand, ligger sedan 2011 Sveriges första renodlande gindestilleri. 2021 öppnade de en bar i Stockholm – Hernö Gin Bar – som blivit en välbesökt mötesplats för ginälskare och stolta Högakustenbor. Och resan fortsätter: Första spadtaget på det egna hotellet i Härnösand är taget, ett hotell som lyfter hela Höga Kusten som destination och lockar ännu fler lokala, nationella och internationella besökare.

Utveckling av verksamheten

Hernö Gin är driftiga entreprenörer som har gått från enbart dryckesproduktion till restauranger, besökscentrum, bar i Stockholm och nytt destinationshotell i hjärtat av höga kusten. Satsningarna har gjorts för att stärka områdets attraktivitet samt bidra till övrigt näringsliv genom att skapa en besöksanledning under årets alla dagar. För att jobba innovativt med utveckling av huvudprodukten arbetar företaget aktivt med till exempel Hernö Gin Cocktail Awards - en årlig cocktailtävling med inslag av friluftsliv. Uppgiften är att skapa den godaste cocktailen baserad på Hernö gin och de ingredienser som de kan hitta i skogen på Skuleberget vid Höga Kusten.

Hållbarhetens tre dimensioner

Miljömässig - Verksamheten har grisar och får som betar och bidrar till ett öppet landskap. Det har bland annat bidragit till att Tornfalken har kommit tillbaka. Solcellspaneler täcker 80 procent av verksamhetens energibehov. Vatten från en egen källa är viktig för produktion av ginet.

Social – Företaget anställer både unga och de som bor på landsbygden vilket bidrar till ett hållbart samhälle och levande landsbygd. Filialen i Stockholm, Hernö Gin Bar, fungerar som en mötesplats för de som längtar efter den storslagna naturen som finns i Höga Kusten.

Ekonomisk - Företaget har flera ben att stå på både restauranger, dryckesproduktion och det pågående hotellbygget. Investeringar i eget vatten och solceller håller företagets kostnader nere samt skapar långsiktig hållbarhet. Vid byggande av det nya hotellet så byggs inte en ny relaxavdelning utan de tar över det kommunala badhuset.