RentBike - Kronoberg

Företaget har byggt upp en verksamhet som andas utveckling, innovation och hållbarhet. De har möjliggjort för destinationer att på ett enkelt sätt erbjuda besökarna ett hållbart sätt att uppleva Sveriges fantastiska natur – på cykel.

Två personer cyklar på en mindre väg i grönska.

Foto: Alexander Hall

RentBike har tagit den traditionella cykeluthyrningen till att bli ett viktigt verktyg för den hållbara besöksnäringen i Sverige. Företaget utgår från Växjö i Kronobergs län, men skapar förutsättningar för utveckling av destinationer i en stor del av Sverige – från Gävle ner till Malmö. I dagsläget samarbetar över 40 destinationer med RentBike som ger destinationerna möjligheten att erbjuda besökarna en cykelupplevelse. Här finns allt från elcyklar, mountainbikes, barncyklar, damcyklar, landsvägscyklar och lastcyklar. Förutom cykeluthyrning erbjuds även cykelservice och cykel- och bagagetransport för besökare som vill ta sig mellan olika platser.

Ger destinationer nya möjligheter

Något som tidigare har setts enbart som ett transportsätt har fångats upp, paketerats om och med innovativt tänkande skapat en helhetsupplevelse för besökaren. RentBike gör att allt ifrån tanken på att ha cykel som transportsätt på sin destination till att lämna tillbaka cykeln efter sitt besök ska vara sömlöst, enkelt och inspirerande. För att det ska fungera har företaget tagit fram ett bokningssystem för cyklar som de olika destinationerna lätt kan använda för att erbjuda sina besökare olika cykelalternativ. Flera olika tilläggstjänster som cykelservice, kartor och guider kan läggas till, vilket gör att det är enkelt att boka sin vistelse och uppleva Sveriges natur från cykelsadeln.

Ett hållbart företag

RentBike utsågs av länets företagsinkubator till årets innovationsföretag i Kronoberg 2019. Det medförde att de fick genomgå en grundlig genomlysning och utvecklingsinsats under ett år, vilket skapade ett ekonomiskt hållbart företag som byggs upp för framtiden. Tillväxten av samarbetspartners har gett fler företag inom besöksnäringen möjlighet till ökad försäljning och gett möjlighet att skapa arbetstillfällen vid många av de destinationer som har samarbete med RentBike. Cykeln är ett av de bästa hållbara transportsätten besökaren kan välja under sitt besök. RentBikes arbete gör det lättare för besökaren att göra just det valet och genom det ökar antalet besökare på cykel. Något som många destinationer och regioner strävar efter – en hållbarare turism.