- Startsida
- Tillväxtverket
- Om Tillväxtverket
- Vår verksamhet
- Stora turismpriset
- Stora turismpriset 2022
- Knystaforsen - Halland
Knystaforsen - Halland
Med passion, kunskap och kärlek till bygden har företaget visat att det går att driva en attraktiv, lönsam och hållbar stjärnrestaurang mitt ute på landsbygden. De har gjort sin livsplats till en gastronomisk destination som sätter Halland på kartan som en attraktiv matdestination.
På mindre än två år har Knystaforsen gått från att vara ett nerlagt sågverk till en gourmetrestaurang med stjärna i Guide Michelin. Bakom restaurangen står det danska paret Eva och Nicolai Tram, båda med erfarenhet från Köpenhamns matscen. På Knystaforsen står naturen alltid i fokus: maten lagas över öppen eld och råvarorna hämtas från lokala producenter och i skogen runt knuten. I Nissan, som praktiskt taget rinner genom trädgården, fiskas kräftor till menyn, och svamp, bär, örter och annat gott hittas i trakterna i närheten.
Personligt med platsen i fokus
Eva och Nicolai ville satsa på drömmen om att ha en restaurang men samtidigt få tid för sin familj. De bor själva på ovanvåningen i det gamla sågverket vilket också gör att man som gäst bjuds in till en genuin livsplats och ett personligt möte. De hade dessutom modet att satsa på en plats som många såg som omöjlig. Rydöbruk har inte mer än 400 invånare och Knystaforsen ligger i ett nerlagt bruksområde som förfallit under lång tid. Men paret såg potentialen och har haft förmågan att använda platsens speciella känsla för att bjuda in gästerna till upplevelser de sent kommer att glömma. Upplevelsen är imponerande och drygt två år efter öppnandet fick de en stjärna i Guide Michelin och fick även ta emot den gröna stjärna för sitt hållbarhetsarbete.
Bidrar till att skapa en gastronomisk destination
Knystaforsen värnar om hela bygden. De är en mycket aktiv del i den lokala, kommunala och regionala utvecklingen och bidrar till att sätta Halland på kartan som en attraktiv matdestination. De delar generöst med sig av kunskap och erfarenheter och har blivit som en lokal mentor för nya aktörer som de uppmuntrar att våga satsa. Genom sin kunskap är Knystaforsen inte bara en spjutspets och motor för den lokala utvecklingen, utan bidrar till ett kunskapslyft inom gastronomi och besöksnäring i hela Halland.
Knystaforsen har bevisat att en stark företagare kan påverka utvecklingen positivt i en hel ort. Förutom att vara delaktig i att flera nya etableringar görs i det gamla bruket, bland annat ett mikrobryggeri och ett café så har deras engagemang gjort att kommunen kommer att dra om vandringsleden Hallandsleden så den går genom Rydöbruk. När den nya regionala cykelleden Hylteleden drogs om var det självklart att den skulle gå genom Rydöbruk för att höja upplevelsen för besökaren.
Hållbarhet – en självklarhet
Knystaforsen är noga med att bevara den gamla miljön och förvaltar arvet från bruksmiljön. De har byggt och renoverat restaurangen med återvänt material och köpt alla möbler på loppis för att inte belasta miljön mer än nödvändigt. De är smarta i att använda det som naturen och säsongen erbjuder, på ett varsamt och hållbart sätt. De får de färskaste råvarorna genom att själva gå ut i skogen och plocka, eller vända sig till vänner, bygdens producenter och förädlare.
De ser ett värde i att fortsätta utveckla Rydöbruk som ort och brinner för platsen. Trots att det är en avlägsen ort har de lyckats knyta till sig duktiga kockar, sommelierer och andra medarbetare - både lokala och inflyttade från olika delar av världen.