Pensionat Järnavik - Blekinge

I en av Blekinges havsvikar hittar man Pensionat Järnavik, en träffpunkt för mat, möten och boende. Tillsammans med företag i pensionatets närhet skapar de ett hållbart resmål i en naturskön miljö.

Litet skjul som är en bar med stolar framför.

Foto: Pensionat Järnavik

Vid hamninloppet bjuder familjen Norberg Pfeifer in till boende i sina 11 rum, restaurang, ölträdgård och glasscafé. Konferenser och evenemang som dryckesprovningar, konstkurser och musikunderhållning breddar pensionatets erbjudande och förlänger säsongen.

Utmärkt läge intill leder

Tillsammans med företag i Blekinge och i pensionatets omedelbara närhet skapar de paket och aktiviteter. Genom sitt läge har de en viktig roll i infrastrukturen för att skapa naturupplevelser mitt i Blekinge skärgård. I Järnavik möter vandringsleden Blekingeleden leder från nätverket ARK 56. Vid bryggan väntar en båt som tar gäster ut till skärgårdsidyllen Tjärö. Är det någon som vill påbörja sin skärgårds- och havsvistelse här så ligger kajakerna intill pensionatet hos samarbetspartnern Paddelkompaniet. Naturligt blir Pensionat Järnavik en plats för möten, mat, rast, vila och/eller utgångspunkt för den fortsatt färden i Blekinge till havs eller på land.

Ett nätverk som driver utvecklingen framåt

Pensionat Järnavik har tillsammans med 13 andra företag bildat en ideell förening. Målet är att vara drivande och skapa förutsättningar för att fler och större saker ska hända i närområdet kring Järnavik. Det kan till exempel vara att stötta en enskild företagare i dess utveckling, starta projekt och söka medel för att få ekonomi i tänkta projekt. Företagen ser sig inte som konkurrenter utan som ett nätverk av mindre företagare som tillsammans skapar en storhet.

Ett aktivt hållbarhetsarbete

Pensionat Järnavik har tillsammans med närliggande bondgård skapat våtmarker i nära anslutning till pensionatet. Våtmarkerna skapar i sin tur en fågelmiljö som blir till ett besöksmål för såväl pensionatets gäster som besökare till Blekinge. Genom nätverket har de fått en regional busslinje att vara verksam under sommartid för att gäster som kommer med tåg ska kunna ta sig till och från Järnavik. Tillsammans med Ronneby kommun har ett integrationsprojekt drivits där röjning av leder och grill- och utsiktsplatser för funktionshindrade gjorts i anslutning till verksamheterna. Pensionatet har själva investerat i att skapa en gångväg till en närliggande campingplats. Syftet är att få campinggästerna att gå till pensionatet i stället för att ta bilen.

För att utveckla verksamheten för ännu bättre och hållbara gästupplevelser har Swedish Welcome och den metod de använder varit en del i pensionatets utvecklingsarbete.