Carl Larsson-gården - Dalarna

På Carl Larsson-gården möter tradition nutid på ett kreativt och hållbart sätt. Upplevelserna är fysiska och digitala, lärandet är närvarande och besökaren får vara medproducent. Digitalisering av verksamheten har gett nya målgrupper från världens alla hörn möjlighet att inspireras av gården.

Inne i köket på Carl Larsson-gården möts tradition och nutid på ett kreativt och hållbart sätt.

Foto: Carl Larsson-gården

Carl Larsson-gården är Sveriges mest kända och välbesökta konstnärshem. Alla människor är välkomna, men särskilt viktiga är barnen och det finns ett nära samarbete med förskolor, skolor, idrotts- och byföreningar. Utöver biljettintäkter, webbshop, butik, föreläsningar, kurser och uthyrning av utställningar genereras intäkter via många samarbeten inom interiör, mode och design där köparen av produkten uppmärksammas på sitt bidrag till bevarandet av detta kulturarv. Carl Larsson-gårdens långsiktiga samarbeten med bland andra IKEA, Åhléns och Design House Stockholm, möjliggör en fortsatt stark positionering som ikon inom heminredning.

Digitalisering har gett nya besökare

Pandemiåren innebar ett minskat antal besökare. Under denna tid arbetade Carl Larsson-gården med att ta fram en mobilapplikation för att möta trender som digitalisering av kulturella upplevelser och resenärers förändrade konsumentbeteende. Med hjälp av ny teknik kan de nu nå ut till personer som av olika skäl inte har möjlighet att besöka Carl Larsson-gården. Exempelvis kan personer med fysisk funktionsnedsättning samt behov av teckenspråkstolkning uppleva besöksmålet. Samma teknik möjliggör att besökare i annan del av världen kan uppleva gården virtuellt. I appen kan användare mer djupgående undersöka föremål och öka sin kunskap om Carls och Karins livsverk. Bilder i 360° och föremål i 3D gör det möjligt att genom rundturer uppleva konstnärshemmet. På plats kan man som besökare genom ett gamifierat minispel söka upp miljöer som finns avbildade i Carls tavlor.

Inspirerar och utbildar

Carl Larsson-gården arbetar aktivt med att sprida Carl och Karins konstnärskap samt inspirera privatpersoner och yrkesverksamma att skapa hållbar design och mode. Genom att erbjuda medskapande upplevelser bidrar gården till kunskapsbyggande som låter kulturarvet leva vidare. Aktiviteter erbjuds inom bland annat konsthantverk, design, trädgårdsdesign, digital illustration, teater, musik och litteratur under ledning av framstående kursledare.

Ett varierat program av guidade visningar och aktiviteter erbjuds och utvecklas löpande. Nära samarbeten med lokala aktörer möjliggör även aktiva upplevelser, outdoor och kultur möts bland annat i den paketerade produkten Guidad paddling genom världsarv till konstnärshem. Carl Larsson-gården är även ett av nio besöksmål i Kulturresan Dalarna där man utbyter kunskaper, insikter och bidrar till varandras utveckling.