Live Nation Sweden - Stockholm

Live Nation Sweden anordnar varje år över 2000 evenemang. Deras hittills största festivalsatsning är Lollapalooza Stockholm. Fokus har varit att skapa en trygg och välkomnande festival för alla besökare.

Bild från Lollapalooza-festivalen. Skylt med namnet och människor som rör sig runt omkring.

Foto: Pao Duell.

Varje år anordnar Live Nation Sweden evenemang som ger över en miljon svenskar möjlighet att delta i den unika upplevelse som livemusik och liveunderhållning kan ge. Deras verksamhet består främst av konserter, turnéproduktioner, representation av artister och evenemangs­produktion. De arrangerar ett flertal stora festivaler, där Lollapalooza Stockholm är deras största satsning hittills.

Lollapalooza sätter Stockholm på kartan

Lollapalooza är en internationell musikfestival som bland annat finns i São Paolo, Buenos Aires och Santiago. Stockholm är den sjunde staden i världen och den enda i Norden att anordna festivalen. Live Nation Sweden arrangerade Lollapalooza Stockholm för första gången 2019. Sedan kom pandemin vilket ledde till att de fick ställa in festivalen under 2020 och 2021. I somras hölls festivalen på nytt och lockade över 70 000 besökare.

Utöver att öka antalet besökare till Stockholm så är stockholmarnas egna upplevelse av festivalen positiv. Den attraherar en bred publik med såväl nationella som internationella besökare. De internationella besökarna kom från 90 olika länder och utgjorde 17 procent av hela publiken.

En festival för alla

På Lollapalooza Stockholm ska besökare i alla åldrar kunna delta och hitta något som de uppskattar. I samråd med miljöförvaltningen har Live Nation Sweden därför tagit fram ett kontrollprogram som låter barn under 13 år besöka Lollapalooza. Bland annat finns festivalområdet Kidzapalooza som är speciellt utformat för småbarnsfamiljer. Här vill Live Nation Sweden väcka barnens skaparglädje, musikintresse och lekfullhet.

För att göra festivalbesöket till en bra och trygg upplevelse cirkulerade trygghetsvärdar och det fanns även en polisstation på festivalområdet. Live Nation Sweden har även ett nära samarbete med länsstyrelsen, Polisen och RFSU i ett projekt som heter Dare to Care. Projektet arbetar för att skapa en publikkultur som förespråkar kommunikation, ömsesidighet och samspel. Vidare har festivalledningen och nyckelspelarna i hela arrangörsstaben genomfört en HBTQ-diplomering tillsammans med den ideella föreningen West Pride. För att främja mångfald och återväxt i musikbranschen genomförde Live Nation Sweden ett praktikutbyte i samarbete med Musiksupporten och festivalen This is Alby.

Lollapalooza Stockholm är ett evenemang som alla ska kunna ta del av, oavsett förutsättningar och eventuella funktionsnedsättningar. Därför skapade Live Nation Sweden bland annat vägar så att alla kunde ta sig runt på festivalområdet och ramper att se konserter från.

Utvecklar klimatsmarta och digitala lösningar

Live Nation Sweden har inlett ett nordiskt partnerskap med Visa för att utveckla effektivare köer och säkrare betalningar. Med innovativa digitala betalningslösningar går det att skapa en sömlös upplevelse för besökaren och till exempel möjliggöra betalningar med mobilen.

Miljömässig hållbarhet och klimatsmarta lösningar är centralt för Live Nation Swedens arbete med festivaler. Det är också en del av moderbolagets initiativ Green Nation med konkreta målsättningar för att minska sin klimatpåverkan. Lollapalooza Stockholm är en långsiktig satsning och Live Nation Sweden planerar att genomföra festivalen flera år framöver.