Pater Noster - Västra Götaland

Längst ut i havsbandet på en karg och vindpinad plats ligger kungen av fyrar: Pater Noster. Här finns ett annorlunda lyxhotell som har gjort den otillgängliga ön till ett innovativt och exklusivt resmål.

Vy över den lilla ön med husen. Vatten och vacker skymnings-himmel runt omkring.

Foto: Erik Nissen Johansen

Aktörerna bakom Pater Noster har tillsammans skapat ett riktigt framgångsrikt koncept. Genom deras djupgående kunskap, vilja att investera och ett världsomspännande kontaktnät har den lilla karga ön blivit en av världens mest omtalade destinationer.

En annan typ av lyxhotell

Pater Noster har omdefiniterat begreppet lyxhotell. Här är det den karga, väderbitna platsen med sin historia som utgör själva lyxen. Det prisbelönta designhotellet rymmer bland annat en restaurang med fokus på tång, dagsfärsk fisk och skaldjur. På ön finns möjligheten att sommartid sova ute på klipporna, bada i badtunnor med uppvärmt havsvatten eller besöka baren i fyrmästarens hem. Ön är dessutom öppen för alla som vill åka dit över dagen, äta gott och njuta av utsikten.

Verksamheten strävar efter att minimera sin egen och gästernas miljöpåverkan. Ett exempel är det egna vattenverket som avsaltar och renar havsvattnet. Pater Noster försöker också använda så mycket lokalproducerade och ekologiska råvaror som möjligt. För att uppnå detta anlitar de alltid leverantörer som jobbar hållbart och samarbetar med lokala aktörer. Ett annat mål för verksamheten är att starta sin egen produktion av salt och tångprodukter.

Pater Noster utbildar sin personal inom flera områden för att bidra till och säkra tillväxten av ny lokal arbetskraft. Många av deras anställda är unga från närområdet som får en bred erfarenhet från yrkeslivet. Pater Noster bidrar också ekonomiskt till olika organisationer och stiftelser som engagerar sig i barn och ungdomar.

Omtalad destination

Pater Noster har fått stor uppmärksamhet internationellt och vunnit en rad utmärkelser. Deras samarbete med Göteborg Film Festival under pandemin kring konceptet Isolated Cinema fick över 3000 publicerade artiklar. Ett annat exempel är att de 2020 blev utvalda att vara en del av Oscarsgalans eftertraktade goodiebag som delas ut till alla nominerade.

Genom denna uppmärksamhet blir Pater Noster en viktig draghjälp för besöksnäringen i hela Västsverige. Ägarna och ledningen delar också gärna med sig av sin kunskap till andra i branschen och medverkar ofta som talare. Deras samarbete med Statens Fastighetsverk som äger ön är ett innovativt exempel på att framgångsrikt förvalta ett svenskt kulturarv.