Vad är jämförelsemånad?

Jämförelsemånad är den referensmånad som används för ansökan och för att kunna avgöra vilka personer i din ansökan som du har rätt till stöd för.

Jämförelsemånad för förlängningen av korttidsstödet 2021, perioden juli-september 2021

Alla ansökningar om stöd vid korttidsarbete under förlängningen juli, augusti och september 2021 har jämförelsemånaden april 2021.

Jämförelsemånad för korttidsstödet 2021, perioden december 2020 till juni 2021

För dig som har en ansökan om stöd vid korttidsarbete för perioden december 2020 till juni 2021 gäller följande:

  • Om du tidigare inte har sökt och beviljats stöd för korttidsarbete under år 2020, är det jämförelsemånaden september 2020 som gäller för din ansökan om stöd för perioden december 2020 till juni 2021.
  • Om du tidigare har sökt och beviljats stöd under år 2020, är jämförelsemånad i din ansökan om stöd för perioden december 2020 till juni 2021 densamma som användes i din ansökan om stöd vid korttidsarbete 2020.

Jämförelsemånad för korttidsstödet 2020

Jämförelsemånaden är den kalendermånad som infaller tre månader innan Tillväxtverket fattade beslut om godkännande av stöd.

Det innebär exempelvis att för ett företag där Tillväxtverket fattat beslut om godkännande för stöd i maj 2020 blir jämförelsemånaden februari 2020.

Ändring efter dom från Högsta Förvaltningsdomstolen

Frågan om jämförelsemånad för korttidsstödet 2020 har prövats av Högsta Förvaltningsdomstolen. Så som jämförelsemånaden definieras i ovanstående text är i enlighet med Högsta Förvaltningsdomstolens dom. Däremot skiljer sig tolkningen från Tillväxtverkets tidigare definition. Nedan kan du läsa om hur Tillväxtverket tidigare definierade jämförelsemånaden:

Den månad som inföll tre kalendermånader före den månad då ansökan inkom eller den månad som inföll tre kalendermånader innan startmånaden för perioden som företaget söker stöd för – beroende på vilken av dessa som är tidigast.

Idag beslutar Tillväxtverket aldrig om återkrav eller avslag med stöd av den tidigare tolkningen av jämförelsemånaden.

Om ditt företag har fått ett slutligt beslut som har fattats med stöd av Tillväxtverkets tidigare definition av jämförelsemånaden och du inte är nöjd med beslutet, har du möjlighet att begära en omprövning av ditt ärende.

Om du har frågor om vilken jämförelsemånad ditt ärende har är du välkommen att kontakta oss.