Stärk ekosystemet för halvledare
Vill ni vara med och bidra till att stärka ekosystemet för halvledare? I Sverige finns flera starkt specialiserade noder av kompetenser om halvledare och halvledarmaterial. Dessa behöver kopplas samman och utvecklas i samverkan för att vi ska stärka Sveriges position i halvledarsektorn när andra länder storsatsar. Vi välkomnar projekt som vill bidra till en kraftsamling regionalt och nationellt för att stärka Sveriges position som innovationsland för halvledare.
Vem kan söka?
Universitet, högskolor, forskningsinstitut, innovationsmiljöer, regionala och nationella aktörer i innovationssystemet.
Vad kan ni söka för?
Projekt och förstudier som syftar till att stärka ekosystemet för halvledare samt bidra till en kraftsamling för regional och nationell samverkan inom ekosystemet för halvledare.
Hur mycket kan ni få i stöd?
Ni kan få finansiering för upp till 40 procent av era projektkostnader (50 procent i Norra Mellansverige).
Vad handlar erbjudandet om?
240913 uppdatering av utlysningens stängningsdag.
I den här utlysningen riktar vi oss till aktörer som vill samarbeta i gemensamma projekt för att dels genomföra förstudier på halvledarområdet, dels stötta innovations- och utvecklingsprojekt till nytta för företag. Tillväxtverket uppmuntrar till större samlade satsningar för att skapa långsiktighet och större effekter. Projekten ska skapa förutsättningar för svenska aktörer i samarbete ska kunna utveckla ett starkt ekosystem för halvledare genom att:
- Stärka regional och nationell i samverkan inom halvledarområdet.
- Samverka med kommande Competence Centre som etableras inom Chips Joint Undertaking (Chips JU) under 2025.
- Investera och stärka forskningsinfrastrukturen inom halvledarområdet.
Projekten som finansieras ska ligga i linje med regionala strategier för smart specialisering.
Övergripande mål med utlysningen är att stärka ekosystemet för halvledare i Sverige och därmed stärka Sveriges position som ett innovationsland för halvledare och främja investeringar i forsknings- och innovationsinfrastruktur.
För att uppnå dessa mål krävs ett nära samarbete mellan akademi, forskningsinstitut, innovativa miljöer, industri och offentligt finansierade aktörer inom innovationssystemet. Halvledare är en kunskapsintensiv sektor som ställer höga krav på gemensam mobilisering för att kraftsamla och därmed maximera möjligheterna för svenska innovationer och företag inom halvledar- och elektroniksektorn. För att lyckas med detta och att skapa tillväxt i branschen krävs ett starkt svenskt ekosystem. De starkt specialiserade noder av kompetenser som finns i många delar av landet behöver knytas samman.
Exempel på vad insatserna ska möjliggöra:
- Tekniköverföring, kapacitets- och kunskapsuppbyggnad i innovativa miljöer som stärker svenska positioner i det europeiska och globala ekosystemet för halvledare och halvledarmaterial.
- Tekniköverföring, kapacitets- och kunskapsuppbyggnad hos leverantörer i den globala halvledarsektorn eller hos leverantörer av halvledarmaterial och elektronikkomponenter till svensk industri.
- Stöd till att vidareutveckla och sprida konceptet MyFab (öppna renrum som är en förutsättning för produktion av halvledare) till företag och fler aktörer inom forskning och akademi.
- Ökade möjligheter till produktutveckling och pilotproduktion, genom att företag får ökad tillgång till kompetens och innovativa miljöer inriktade på halvledare och halvledarmaterial.
- Ökad kapacitet och förmåga till innovationer inom halvledarsektorn som möjliggör skalbara lösningar.
- Etablering av nya affärsmodeller och partnerskap eller insatser för att öka kunskapen om halvledare och elektronik i startup-bolag samt små och medelstora företag.
- Samarbete mellan små och medelstora företag och med aktörer i Sverige samt andra delar av Europa, för kunskapsöverföring och för att kunna ta del av goda exempel, lärdomar och lösningar.
- Bättre förutsättningar för framtida investeringar för nischad produktion av halvledare.
- Stärkt nationell samverkan inom design av halvledare.
- Mer hållbara strukturer och systematiskt samarbete mellan noder med hög kompetens inom halvledarsektorn för ökad långsiktig konkurrenskraft.
- Ökat kompetensutbyte och tekniköverföring mellan akademi och industri.
Med denna utlysning vill vi bidra till ett stärkt ekosystem regionalt och nationellt. Vi ser därför gärna ansökningar som samlar viktiga aktörer i samma projekt för att undvika ett fragmentiserat ekosystem regionalt och nationellt.
I denna utlysning kan inte företag söka finansiering till produktutveckling i det egna företaget.
Vad är halvledare?
Halvledare är en viktig komponent och "hjärnan" i alla digitaliserade produkter inom kommunikation, transport, försvar, jordbruk, medicinsk teknik med mera. Halvledare är avgörande för digitalisering, elektrifiering och en kritisk komponent för att klara klimatomställningen. Sverige har forsknings- och produktionskompetens i internationell toppklass inom flera områden för halvledare. Det gäller bland annat kraftelektronik och komponenter för kvantdatorer. Efterfrågan på kraftelektronik ökar stort till följd av exempelvis elektrifieringen i fordonsindustrin och utbyggnaden av grön energi i smarta elnät. I Sverige utvecklas också material för 6G telekom.
Var noga med att bidra till regionala behov
Finansieringen kommer från nio svenska program inom EU:s Regionala utvecklingsfond. De nio programmen är Skåne-Blekinge, Västsverige, Småland och öarna, Östra Mellansverige, Stockholm, Norra Mellansverige, Mellersta Norrland, Övre Norrland och Nationella Regionalfondsprogrammet. Respektive program omfattar ett programområde där flera regioner ingår. Sök finansiering i det programområde där insatserna i huvudsak ska bedrivas.
Obs! Du behöver läsa om de skillnader som finns mellan programmen under fliken ”Särskilda förutsättningar för respektive program”. Där framgår ytterligare information som gäller särskilt för respektive program.
Mer information
Så ansöker ni
Skicka in er ansökan via e-tjänsten Min ansökan. Om utlysningen omfattar flera specifika mål kommer ni behöva välja ett av dessa. Läs mer om detta under rubriken "Vad handlar erbjudandet om".
Ni hittar obligatoriska bilagor som ska finnas med i er ansökan i handboken för EU-projekt 2021-2027. Här finns även information om e-tjänsten och de frågor och områden som ansökan innehåller i avsnittet "Så fyller ni i ansökan".
Kontakt
Ni har möjlighet att kontakta Tillväxtverket och ha en dialog innan ni skickar in en ansökan. Dialogen kan utgå från en tidig projektidé.
Kontakt till programmen
- Övre Norrland: ovrenorrland@tillvaxtverket.se
- Mellersta Norrland: mellerstanorrland@tillvaxtverket.se
- Norra Mellansverige: norramellansverige@tillvaxtverket.se
- Östra Mellansverige: ostramellansverige@tillvaxtverket.se
- Stockholm: stockholm@tillvaxtverket.se
- Västsverige: vastsverige@tillvaxtverket.se
- Småland och öarna: smalandochoarna@tillvaxtverket.se
- Skåne-Bleking: skaneblekinge@tillvaxtverket.se
- Nationella regionalfonden: nationella.regionalfondsprogrammet@tillvaxtverket.se
För övriga frågor om utlysningen, kan ni kontakta:
Mohamed Ben Abdelhamid
Daniel Hallberg
Björn Langbeck
förnamn.mellannamn.efternamn@tillvaxtverket.se
Hjälp att söka
Följande handbok gäller som vägledning för att söka detta stöd.