- Startsida
- Tillväxtverket
- Sök finansiering
- Handböcker
- Handbok för EU-projekt 2021-2027
- Planera
- 2. Planera ert projekt
2. Planera ert projekt
För att skapa så bra förutsättningar för projektet som möjligt ska ni använda er av förändringsteori, tydligt inkludera hållbarhet och göra en plan för utvärdering när ni planerar ert projekts aktiviteter och genomförande. På så sätt skapar ni de rätta förutsättningarna för att kunna söka stöd för ert Regionalfondsprojekt.
Matcha idé med utlysning
Det är bara möjligt att ansöka om finansiering för ett projekt om det finns en utlysning öppen. Utlysningen behöver stämma överens med det som ni är intresserade av att göra i ert projekt.
Utlysningen definierar vad det är möjligt att söka stöd för och vilka statsstödsregler ni har att förhålla er till.
Ta hänsyn till kraven
I er planering behöver ni ta hänsyn både till de krav som beskrivs i utlysningen och till de som beskrivs under krav på projektet. Ni behöver säkerställa att er organisation kan söka EU-stöd och lever upp till de krav som ställs på er som ansöker.
När ska projektet starta och avslutas?
Om det finns begränsningar i när ert projekt kan starta framgår det av utlysningen. Ert projekt kan som längst pågå till och med 31 december 2028.
Finns det särskilda krav för ert projekt?
Beroende på vilken verksamhet som ni planerar för i ert projekt, så kan projektet omfattas av särskilda regler, eller måste organiseras på ett speciellt sätt. Det gäller exempelvis om ni planerar för ett projekt med flera partner, om ert projekt innehåller investeringar i infrastruktur eller produktiva investeringar eller om det är en förstudie ni vill genomföra.
Ska projektet ge stöd till företag?
Om ni planerar för ett projekt som innebär stöd till företag, behöver ni sätta er in i statsstödsreglerna. Det är en förutsättning för att kunna avgöra om ert projekt kommer innebära statsstöd. Utgå från kriterierna för statsstöd och bedöm om det projekt som ni planerar för innebär att företag får stöd på ett sådant sätt som gör att de kan anses gynnas.
Om ni kommer fram till att ert projekt kommer innebära att företag tar emot statsstöd, behöver ni definiera vilken del av statsstödsregelverket som är applicerbart. Att blanda olika statsstöd i samma projekt ökar komplexiteten och kraven på er som projektägare och projektpartner ökar. Det beror på att olika delar av regelverket har olika krav.
Statsstödsregelverket är omfattande och Tillväxtverket har försökt underlätta överblicken genom att kategorisera projekt utifrån vilka typer av stöd till företag som är möjliga inom Regionalfonden och Fonden för en rättvis omställning. Ta hjälp av sammanställningen för att hitta rätt!
Planera ert projekt rätt
När ni matchat er projektidé med aktuell utlysning, behöver ni planera ert projekt utifrån de rättsliga förutsättningar och krav som finns. Vissa viktiga huvudprinciper finns, som att aktivitetslistan ska vara tydlig och att ni ska ta fram en förändringsteori och genomföra en hållbarhetsanalys. Ni ska även planera för uppföljning och utvärdering
Gör en tydlig aktivitetslista
För att er ansökan ska bli så tydlig som möjligt, är det viktigt att ni lägger upp er aktivitetslista på rätt sätt.
Ni ska dela upp era arbetspaket på ett sätt som gör att ni avgränsar projektets olika delar från varandra och där det tydligt går att utläsa vilken verksamhet ni planerar. Om ni exempelvis har aktiviteter där stöd till företag ska ges i form av försumbart stöd/de minimis och ni samtidigt bedriver allmänt främjande verksamhet, så ska detta vara uppdelat i egna arbetspaket. Ni ska i beskrivningen tydligt ange vilken typ av stöd det är fråga om.
Ta fram en förändringsteori
En förändringsteori beskriver hur olika händelser i ett projekt förmodas hänga samman, från utmaningar till aktiviteter och aktiviteternas resultat. Genom att ta fram en förändringsteori för ert projekt blir det lättare för er själva att beskriva vad ni vill göra, varför ni vill göra det och vad det leder till.
Varför förändringsteori?
Förändringsteorin hjälper er att planera ert projekt. Förändringsteorin är en logisk karta över projektets upplägg, som visar hur projektets olika delar förhåller sig till varandra och till projektets mål. Förändringsteorin hjälper er i genomförandet av ert projekt, då ni ska kunna visa vilka resultat som ert projekt bidrar till. Ansökningsformuläret i Min ansökan är uppbyggd för att stödja er beskrivning av ert projekts förändringsteori.
Resultatkedjor tydliggör var effekterna ska uppstå
En resultatkedja, ibland förkortat RK, visar sambandet mellan aktiviteter och förväntade resultat. Resultatkedjan utgör en del av förändringsteorin och kan ha olika längd. Regionalfonden investerar inom tre resultatkedjor som förtydligar var effekterna är tänkt att uppstå inom projekttiden.
Direkta insatser till företag | Utveckling av stödstrukturer | Uppbyggnad av miljöer/infrastruktur |
---|---|---|
Effekten förväntas uppstå direkt i det enskilda företaget även om stödet till företaget går via en intermediär. | Effekten förväntas uppstå i de stödjande strukturer som ska främja och förbättra förutsättningar för företag. | Effekten förväntas uppstå i de fysiska miljöer eller i den infrastruktur som byggs upp. |
Genomför en hållbarhetsanalys
Tillväxtverket ställer krav på att hållbarhet integreras i planering, genomförande och uppföljning och att ni gör en hållbarhetsanalys inför er ansökan.
Alla projekt i programperioden 2021-2027 ska integrera hållbarhet och koppla an till de globala målen i Agenda 2030. Tillväxtverket ställer krav på att hållbarhet integreras i planering, genomförande och uppföljning och att ni gör en hållbarhetsanalys inför er ansökan. Att projektet arbetar med hållbarhet är med andra ord en förutsättning för att kunna beviljas stöd.
Vad är hållbarhet?
Tillväxtverket definierar hållbarhet utifrån tre komponenter:
- miljömässig hållbarhet
- social hållbarhet
- ekonomisk hållbarhet
När de tre komponenterna inkluderas samtidigt så samspelar och stödjer de varandra, vilket bidrar till hållbar utveckling.
I Regionalfonden och Fonden för en rättvis omställning används hållbarhet som ett paraply för de övergripande principer (EU 2021/1060, kap 2, art 9) som ska efterlevas: jämställdhet, likabehandling, icke-diskriminering och miljö.
Agenda 2030 i Regionalfonden och Fonden för en rättvis omställning
Alla projekt ska koppla an till de globala målen i Agenda 2030. I Min ansökan kommer ni att behöva specificera vilka mål ert projekt förväntas bidra till, på vilket sätt samt eventuella målkonflikter. Det framgår i utlysningen vilka mål som projektet förväntas bidra till.
Att genomföra en hållbarhetsanalys
I Min ansökan ska ni besvara frågor om hur ert projekt förhåller sig till och integrerar hållbarhet. Frågorna är utvecklade utifrån de krav på hållbarhet som ställs i förordningstexter. Att göra en hållbarhetsanalys innan ni gör er ansökan är en förutsättning för att kunna ge svar på de frågor som ställs. Hållbarhetsanalysen bygger på de grundläggande hållbarhetskraven samt kvalitetskriteriet Hållbar förändring, och hur väl ni lever upp till kraven och kriteriet bedöms utifrån era motiveringar och svar.
Hållbarhetstrappan är Tillväxtverkets verktyg för att förklara på vilka nivåer projekt ska förhålla sig till och integrera hållbarhet. Hållbarhetstrappan hjälper er när ni ska ta fram er hållbarhetsanalys och bygger på tre steg som följs av varandra:
- Grundläggande nivå
- Hållbarhetspåverkan
- Förväntade samhällseffekter
Underlag för hållbarhetsanalys
Hållbarhetspåverkan och målkonflikter
Alla aktiviteter som planeras ska leda till förändrade förmågor och beteenden, men kan också leda till bieffekter. Då en aktivitet planeras är det viktigt att identifiera, synliggöra, värdera och ta ställning till dessa bieffekter, framför allt de negativa bieffekterna. I praktiken blir det en fråga om att hantera målkonflikter.
Genom att förstå målkonflikter finns det potential till förbättring. När målkonflikter synliggörs skapas möjligheter till att hantera dem. Identifieringen kan också tydliggöra vem som har mandat att hantera dem. Det finns ett behov av att förstå och ta i beaktande att framsteg inom Agendans mål och delmål i vissa fall kan motverka varandra. Dels inom varje enskilt mål, dels mellan målen.
Exempel positiv påverkan
Exempel på globala mål och delmål som kan påverkas positivt av aktiviteter som finansieras av Regionalfonden eller Fonden för en rättvis omställning.
Exempel negativ påverkan
Exempel på globala mål och delmål som riskerar påverkas negativt av aktiviteter som finansieras av Regionalfonden eller Fonden för en rättvis omställning
Planera för utvärdering
För att ni ska kunna visa vad projektet ger för resultat och för att kunna rapportera till Tillväxtverket om projektet behöver ni samla in information som visar vad ni gör i projektet. Här är förändringsteorin till stor hjälp.
Förändringsteorin talar om för er vilken information som är intressant att samla in under projektets genomförande. Genom att ni vet det blir er planering för uppföljning och utvärdering mer träffsäker – ni vet vilken information ni ska fråga efter och kan anpassa er därefter.
Alla projekt ska arbeta med uppföljning. Det innebär att ni ska samla in information för att kunna rapportera till Tillväxtverket. Utöver det ska alla projekt som har en totalbudget på 12 miljoner kronor eller mer utvärderas i enlighet med Tillväxtverkets anvisningar.
Det är viktigt att kraven på Uppföljning och utvärdering finns med er i er planering, så att ni säkerställer att ni har resurser för att kunna utvärdera projektet.