Stärk små och medelstora företags konkurrenskraft, innovationskraft och digitaliseringsresa
Nu söker vi er som vill stärka små och medelstora företags konkurrenskraft och skapa mer hållbara, smarta och innovativa företag inom Småland och Öarna. Möjlighet finns att söka finansiering för insatser i Jönköpings, Kalmar, Kronobergs och Gotlands län.
Vem kan söka?
Organisationer med huvudsakligen små och medelstora företag som målgrupp samt högskola och akademi. Även offentlig sektor, såsom kommuner, regioner och statliga myndigheter eller i huvudsak offentligt ägda organisationer.
Vad kan ni söka för?
Projekt som stärker små och medelstora företags konkurrenskraft, hållbara tillväxt, innovationskapacitet och digitala mognad.
Hur mycket kan ni få i stöd?
40 procent av era projektkostnader. Totalt finns preliminärt 50 miljoner kronor för alla delutlysningar, inom ramen för 2024.2, för Småland och Öarna
Vad handlar erbjudandet om?
Sök inom följande specifika mål:
- 1.1 Stärk forskning och innovation
- 1.2 Säkra nyttan av digitaliseringen
- 1.3 Stärk små och medelstora företags tillväxt och konkurrenskraft
För att möta ett eller flera av de globala målen i Agenda 2030 och för att adressera en eller flera av de gemensamma utmaningarna behövs förändring. Det behövs därför insatser som leder till ett konkurrenskraftigare och smartare Europa. Vi ser gärna att utmaningar och problem inom jämställdhetsområdet ligger till grund för varför projektet behövs och att projektmålet tar fasta på en förflyttning mot ökad jämställdhet/minskad könssegregering/förstärkning av kvinnors eller mäns ställning.
Specifikt mål 1.1 Stärka forskning och innovation
Innovation och teknikspridning främjar produktivitetstillväxten i näringslivet inom Småland och Öarna. Produktivitetstillväxt i kombination med internationell handel stärker företagens konkurrenskraft. Det gör att företagsnära infrastruktur inom forskningen behöver utvecklas och utökas. En viktig del i detta är tillgång till nödvändig kunskap genom ökad tillämpad forskning som ligger nära företagens utmaningar.
Insatser behövs för att påverka de regionala lärosätenas utbildningsutbud så att det bättre matchar mot behoven i området samt ökar tillgången till forsknings- och utbildningsresurser som finns utanför programområdet.
Insatserna behövs för att utveckla kunskap som leder till specialisering för att kunna ingå i europeiska värdekedjor. En ökad smart specialisering ger förutsättningar för transnationellt samarbete.
Samverkan mellan företag, innovationsmiljöer, forskningsinstitut, universitet och högskolor och det offentliga behöver stärkas. För att stärka kunskapsnivån i näringslivet är det viktigt med långsiktiga satsningar på kluster och innovationsmiljöer, särskilt kopplat till regionernas styrkeområden inom smart specialisering. Projekten får därför gärna handla om uppbyggnad av miljöer och infrastruktur i denna utlysning.
Avser er ansökan ”Halvledare” hänvisas till en specifik utlysning, gemensam för samtliga Regionalfondsprogram inom landet.
Specifikt mål 1.2 Säkra nyttan av digitalisering
Insatserna inom detta specifika mål ska bidra till att små och medelstora företag ökar användningen och nyttan av digitalisering.
Digitaliseringspolitiken har över tiden förändrats från att handla om att ta tillvara digitaliseringens möjligheter för att främja företagens konkurrenskraft till att även omfatta andra samhällsutmaningar. Den gröna omställningen är en växande utmaning och det finns förväntningar om att digitalisering också ska kunna användas som ett verktyg för att lösa det alltmer uttalade behovet av grön omställning.
Projekten bör därför stärka företagens kunskap om digitaliseringens möjligheter i omställningen. Det kan till exempel handla om möjligheterna med automatisering, artificiell intelligens (AI) och robotisering. Användningen av detta är för låg hos företagen i Småland och Öarna.
Låg digitalisering gör att företag har svårt att hävda sig på en global marknad och vara del i globala värdekedjor. Högre automatiseringsgrad kan frigöra resurser till näringar med hög arbetskraftsbrist och även lösa kompetensförsörjningsutmaningar.
För många små och medelstora företag är digitaliseringen utmanande. Insatserna bör därför bidra till att förändra attityden till digitalisering som verktyg och få företag att se möjligheterna med digital teknik. Exempelvis möjligheterna med dataanalys, Big data och öppna data.
Projekten kan också fokusera på behoven och möjligheterna med e-handel, e-förvaltning och e-hälsa men också förmedling av kunskap och implementering av nya affärsmodeller för ökad produktivitet och främjandet av grön omställning.
Viktigt i omställningen är samverkan mellan offentliga aktörer, akademi och näringsliv. Projekten får gärna bygga upp nätverk, samverkansplattformar och hållbara stödstrukturer.
Specifikt mål 1.3 Stärk små och medelstora företags tillväxt och konkurrenskraft
Småland och Öarna har potential att öka nyföretagandet, internationaliseringen, kunskapsinnehållet i produkter och tjänster, att vidga branschbredden, och att öka tillväxten och lönsamheten inom små och medelstora företag. Det är därför avgörande att utvecklingen inom Småland och Öarna präglas av en hållbarhetsdriven näringslivsutveckling inom alla branscher för att stärka små och medelstora företags konkurrenskraft och tillväxt.
Småland och Öarna har behov av att tydligare integrera social hållbarhet i utvecklingsprocesserna, i synnerhet jämställdhet. En ökad jämställhet och mångfald kommer öka förmågan till en förbättrad forsknings- och innovationskapacitet. Det är viktigt att den traditionella synen på innovation, kopplat till företagande vidgas så att även lösningar för att även hantera samhällsproblem inkluderas.
Att bidra till att minska företagens miljö- och klimatpåverkan är också viktigt för att kunna utveckla verksamheterna i takt med ökade lagkrav och efterfrågan.
Smart specialisering
Insatserna inom specifikt mål 1.1 ”Stärk forskning och innovation” ska riktas mot att stärka kunskaper och färdigheter inom något eller några av regionernas prioriteringar för smart specialisering.
Ta tidig kontakt med regionalt utvecklingsansvarig för rådfrågning, se kontaktuppgifter under rubriken “Hur ska ni förbereda er inför ansökan”.
Mer om länens smarta specialiseringsstrategier finns på regionernas webbplatser.
Mer information
Så ansöker ni
Min ansökan öppnar den 12 augusti 2024 och stänger den 16 september 2024.
Kontakt
Vi som jobbar med programmet Småland och Öarna är Erik Wennerhag, Emma Wixe, Eric Andersson och Henrik Blomberg.
Kontakta oss via mail: fornamn.efternamn@tillvaxtverket.se
Eller till programmets mejladress: smalandochoarna@tillvaxtverket.se
Hjälp att söka
Följande handbok gäller som vägledning för att söka detta stöd.