
Var med och bidra till ökad innovationshöjd i livsmedelssystemet
Vill ni vara med och stärka innovationsarbetet inom livsmedelsområdet? Utlysningen efterfrågar nyskapande innovations- och utvecklingsprojekt med potential att bidra till stärkt konkurrenskraft och hållbar utveckling inom det svenska livsmedelssystemet.
Vem kan söka?
Aktörer i det företagsfrämjande systemet, lärosäten, forskningsinstitutioner, företag, offentlig sektor, civilsamhälle med flera.
Vad kan ni söka för?
Innovations- och utvecklingsprojekt samt genomförbarhetsstudier och förstudier inom livsmedelsområdet.
Hur mycket kan ni få i stöd?
Ni kan få finansiering för max 40 procent av era projektkostnader.
Vad handlar erbjudandet om?
Utlysningen omfattar de specifika målen:
1.1 Stärk forskning och innovation
1.3 Stärk små och medelstora företags tillväxt och konkurrenskraft
1.4 Utveckla färdigheter för smart specialisering
I den här utlysningen riktar vi oss till aktörer som kan genomföra innovations- och utvecklingsprojekt, genomförbarhetsstudier och förstudier inom livsmedelsområdet. Innovations- och utvecklingsprojekten ska bidra till att skapa förutsättningar för svenska företag och aktörer att leda utvecklingen i skiftet mot ett långsiktigt hållbart och konkurrenskraftigt livsmedelssystem.
Utlysningen grundar sig i en gemensam kraftsamling från Tillväxtverket och Vinnova. Genom att arbeta mer koordinerat och synka insatser för innovation och företagsutveckling i livsmedelssektorn, kan det skapas bättre förutsättningar för svenska företag och aktörer att leda utvecklingen i att ta fram framtidens goda och hållbara mat.
Vi efterfrågar projekt inom två olika huvudsakliga inriktningar
1. Innovationsprojekt som bidrar till någon av de mål, även kallat missioner, som drivs av nationella innovationsplattformar finansierade av Vinnova och smart specialisering.
Dessa missioner är:
- År 2035 främjar matsystemet ett friskt liv för alla.
- I framtiden är Sverige självförsörjande, har en hållbar produktion och klarar 30 dagar utan tillgång till importerade insatsvaror eller livsmedel.
- Inom ett decennium är en tredjedel av den mat som konsumeras i en stad producerad, förädlad och såld i staden.
- Regenerera matsystemet till 2038.
- 2035 äter alla ny fermenterad mat varje dag.
- År 2033 säkrar Sveriges publika matmiljöer människans, samhällets och naturens behov.
- Svenska proteiner i världsklass.
- År 2040 är nio av tio måltider som konsumeras i Sverige inom planetens gränser.
Läs mer om missionerna under avsnittet ”Hur ska finansieringen bidra till övergripande utmaningar”.
Inriktningen vill främja projekt med flera parter mellan företag, främjaraktörer, forskningsorganisationer, regioner, myndigheter och/eller idéburna organisationer. Förväntan är att finansierade projekt praktiskt ska kunna testa och utveckla lösningar för att ställa om matsystemet mot att bli långsiktigt hållbart och konkurrenskraftigt. Projekten ska också kunna visa på hinder och möjligheter och mobilisera mer resurser och aktiviteter för att bidra till omställningen.
En framgångsrik pilot ska kunna testas regionalt och sedan skalas hos fler aktörer, i flera regioner, och gärna på nationell nivå. De projekt som finansieras förväntas resultera i att lösningar har testats och utvärderats för att enkelt kunna ta nästa steg.
2. Projekt som syftar till att utveckla och stärka infrastrukturen för innovation, och ge företagen förbättrad tillgång till innovationsstöd, kompetens och utvecklingsresurser.
Det kan handla om att möjliggöra för regionala aktörer att utveckla och stärka regionala innovationsfrämjande noder med potential att skalas upp nationellt för att ge företag förbättrad tillgång till kompetens och utvecklingsresurser oberoende av var de är lokaliserade i landet. Dessa innovationsstödjande funktioner ska stärka den regionala och nationella kapaciteten, och skapa förutsättningar att för att nå minst en av ovan nämnda missioner.
Projekten inom den här inriktningen ska skapa samarbetsnätverk utanför det egna programområdet för en ökad spridning av goda exempel och att framgångsrika verktyg kan tillgängliggöras för fler företag i landet. Det handlar om att skapa bättre kopplingar mellan befintliga verksamheter och att stärka viktiga funktioner för att få tillräcklig kapacitet att ge företag det stöd som krävs. Ansökan ska presentera en plan för hur projektet bidrar till att minska regionala inlåsningseffekter och krokar arm med initiativ i andra programområden.
Var noga med att bidra till regionala behov
Finansieringen kommer från fyra av nio svenska program inom EU:s regionalfond. De fyra programmen är Skåne-Blekinge, Västsverige, Småland och öarna samt Östra Mellansverige. Respektive program omfattar ett programområde där flera län och regioner ingår. Sök finansiering i det programområde där insatserna i huvudsak ska bedrivas och vi uppmuntrar sökande att på förhand ta kontakt med berörda regioner.
Obs! Du behöver läsa om de skillnader som finns mellan programmen under flikarna ”Programnamn - särskilda regionala förutsättningar”. Där framgår ytterligare information som gäller särskilt för respektive program.


Mer information
Så ansöker ni
Obs! Den här utlysningen är kommande.
Skicka in er ansökan via e-tjänsten Min ansökan. Om utlysningen omfattar flera specifika mål kommer ni behöva välja ett av dessa. Läs mer om detta under rubriken "Vad handlar erbjudandet om".
Ni hittar obligatoriska bilagor som ska finnas med i er ansökan i handboken för EU-projekt 2021-2027. Här finns även information om e-tjänsten och de frågor och områden som ansökan innehåller i avsnittet "Så fyller ni i ansökan".
Kontakt
Skåne-Blekinge
Johanna Wahn
Småland och öarna
Henrik Blomberg och Eric Andersson
Västsverige
Mohamed Ben Abdelhamid
Östra Mellansverige
Isabelle Canderskog och Linn Johansson
Mejla: fornamn.efternamn@tillvaxtverket.se
Hjälp att söka
Följande handbok gäller som vägledning för att söka detta stöd.
Informationsträff
Den 6 december erbjuder vi en digital informationsträff där vi ger mer information om utlysningen. Läs mer i inbjudan.
Välkomna!
