
Var med och bidra till den cirkulära ekonomin i Stockholmsregionen
Vill ni främja den cirkulära och resurseffektiva ekonomin i Stockholmsregionen? Nu finns det möjlighet att söka EU-finansiering för projekt som syftar till att öka cirkulariteten, främja energieffektivisering, minska mängden avfall eller främja cirkulära produktionsprocesser.
Vem kan söka?
Akademi, samverkansplattformar, offentliga aktörer samt företagsnoder med flera
Vad kan ni söka för?
Projekt som syftar till att främja en cirkulär och resurseffektiv ekonomi
Hur mycket kan ni få i stöd?
Ett projekt kan max beviljas 40 procent av sin totala budget i EU-stöd
Vad handlar erbjudandet om?
Utlysningen omfattar specifikt mål 2.6: Främja cirkulär ekonomi.
I den kommande utlysningen som öppnar den 20:e februari 2024 efterfrågas projekt som syftar till att främja den cirkulära ekonomin i Stockholmsregionen. Det kommer att finnas två parallella utlysningar som båda är inriktade mot främjandet av cirkulär ekonomi men utifrån olika perspektiv. Den parallella utlysningen presenteras kort längre ned i detta avsnitt. Erbjudandet i denna utlysning gäller: :
Specifikt mål 2.6 som handlar om främjandet av cirkulär ekonomi där utlysningens specifika inriktning kommer att vara mot insatser för miljövänliga produktionsprocesser och resurseffektivitet i små och medelstora företag. Om det finns utrymme i budgeten kan det också vara möjligt att söka för Stöd till enheter som tillhandahåller tjänster som bidrar till en koldioxidsnål ekonomi och till klimatresiliens, inklusive åtgärder för ökad medvetenhet
Vi välkomnar en bredd av projekt, men ser gärna projekt som:
• gör testmiljöer tillgängliga för små och medelstora företag där produkter som bidrar till omställningen till en cirkulär ekonomi kan utvecklas och demonstreras
• bidrar till cirkularitet i byggsektorn
• bidrar till miljövänliga produktionsprocesser och resurseffektivitet i små- och medelstora företag inom fordonsindustrin.
• bidrar till cirkularitet i restaurangsektorn och inom livsmedelskonsumtion
Ytterligare information kommer i december 2023.
Den parallella utlysningen är inriktad mot:
Specifikt mål 1.1 som handlar om forskning och innovation där utlysningen kommer att vara inriktad mot Forsknings- och innovationsprocesser, tekniköverföring och samarbete mellan företag som är inriktade på cirkulär ekonomi. Vi ser gärna att akademin är med och driver projektet och att satsningarna innefattar samarbeten mellan forskare och företag.
I Tillväxtverkets projektbank kan ni läsa några exempel på typer av projekt som kan söka finansieringen. Ni är välkommen att kontakta oss om ni vill diskutera om er idé kan ha möjlighet att få finansiering.
Läs också i handboken och i Min ansökan för att förbereda er ansökan. Det finns flera skillnader från förra programperioden. Ett viktigt steg är att ni planerar ert projekt så att ni har rätt att ta emot stödet, med hänsyn till de regler som finns för statsstöd som gynnar företag.









Mer information
Så ansöker ni
Skicka in er ansökan via e-tjänsten Min ansökan. Om utlysningen omfattar flera specifika mål kommer ni behöva välja ett av dessa. Läs mer om detta under rubriken "Vad handlar erbjudandet om".
Ni hittar obligatoriska bilagor som ska finnas med i er ansökan i handboken för EU-projekt 2021-2027. Här finns även information om e-tjänsten och de frågor och områden som ansökan innehåller i avsnittet "Så fyller ni i ansökan".
Kontakt
Namn på kontaktperson
fornamn.efternamn@tillvaxtverket.se
Eller till programmets mejladress:
stockholm@tillvaxtverket.se
Ta kontakt med oss på Tillväxtverket redan tidigt i idéstadiet
Vi uppmuntrar er att ta kontakt med Tillväxtverkets enhet Regional tillväxt mellersta Sverige som hanterar Regionalfondsprogrammet för Stockholm innan ni skickar in en ansökan. Fördjupa er också i den regionala utvecklingsstrategin (RUFS 2050). Vi kan ge er feedback på ert framtida projekt inför er ansökan. Det är bra att utgå från frågorna i mallen för Tidig projektidé
Hjälp att söka
Följande handbok gäller som vägledning för att söka detta stöd.
