Insatser för grön omställning i Övre Norrland
Har ni idéer som främjar företagens gröna omställning? Nu kan ni söka finansiering för insatser som främjar förnybar energi eller utvecklar smarta energisystem. Pengarna går att söka om ni är verksamma i Västerbotten och Norrbotten.
Vem kan söka?
Offentliga aktörer, universitet/högskolor, forskningsinstitut och företagsfrämjande aktörer.
Vad kan ni söka för?
Projekt och förstudier med syfte att främja förnybar energi och utveckla smarta energisystem.
Hur mycket kan ni få i stöd?
Ett projekt kan maximalt beviljas 50 procent av sin totala budget i stöd. I denna utlysning finns 25 miljoner att ansöka om inom mål 2.2 och 15 miljoner inom mål 2.3. Observera att budgeten för utlysningen är preliminär och kan komma att höjas.
Vad handlar erbjudandet om?
De globala hållbarhetsmålen förutsätter i hög grad en teknologisk utveckling med fokus på exempelvis fossilfria energislag, effektiv energilagring, resurs- och energieffektivare produktionsprocesser och ökat nyttjande av restprodukter.
Övre Norrland har en stark basindustri. Industrins verksamhet står för en hög andel av regionens energiförbrukning. Den står också för en stor del av varuexporten och är därför ofta förknippad med långa transporter. Nyindustrialiseringen och samhällsomvandlingen som pågår ökar ytterligare på behovet av tillgång till förnybar energi och möjligheten till hållbara transporter.
Vi behöver möta utmaningarna med fossilberoendet inom transportsektorn och behovet av att en större andel av den energi som produceras ska komma från förnybara källor. Genom att stimulera utveckling av metoder och affärsmodeller för produktion av bio- och elbaserad förnybar energi så skapas förutsättningar för såväl en ekonomisk utveckling som en hållbar infrastruktur och hållbara samhällen. Genom teknologisk utveckling, med fokus på bland annat fossilfria energislag och effektiv energilagring, kan vi bidra till en grönare och mer koldioxidsnål ekonomi med noll nettoutsläpp.
I den här utlysningen kan ni söka finansiering inom det politiska målet 2 – Ett grönare Europa. Ni kan söka inom ett av följande specifika mål:
2.2 - Främja förnybar energi
I Norrbotten och Västerbotten finns goda möjligheter att producera biobaserade, förnybara drivmedel av sidoströmmar från regionens basindustrier, bland annat av restmaterial från skogsindustrins verksamhet. En utvecklad regional produktion av förnybara drivmedel kan bidra till att minska utsläppen av växthusgaser och minska behovet av importerad fossil energi. Det kan också bidra till att öka vidareförädlingsgraden inom regionen. Det behövs insatser för att stimulera utvecklingen av affärsmodeller, system och metoder som främjar produktion av förnybara drivmedel och för att uppmuntra nya affärs- och organisationsmodeller för att öka mängden förnybara drivmedel på marknaden.
För att skapa effektiva tillståndsprocesser för uppbyggandet av produktionsanläggningar behöver kunskap utvecklas och säkerställas hos aktörerna. Det kan ske genom skapande av nätverk och kompetenskluster kring olika förnybara energiformer. Nätverk och kompetenskluster med syfte att etablera konsortier som kan investera i fysiska anläggningar för produktion av förnybar energi kan också vara relevanta. Även insatser för beteendeförändringar med fokus på klimatsmarta transporter efterfrågas.
Metoder och innovationer för att på ett effektivare sätt tillvarata förnybara sidoströmmar och restenergier från befintlig industri kan bidra till en hållbarare produktion och konsumtion genom att skapa cirkulära flöden och processer. För att det ska ske krävs att hänsyn tas till ekosystem och biologisk mångfald. Lösningar som bidrar till att energi kan tas tillvara i cirkulära flöden eller processer är prioriterade inom programmet.
2.3 - Utveckla smarta energisystem
El som energibärare får en allt viktigare roll. En utmaning för energisystemet i Övre Norrland är att produktionsökningen av förnybar energi, framför allt avseende el från landbaserad vindkraft och solenergi, inte kan tillgodogöras fullt ut på grund av kapacitetsbrist i överförings- och distributionsinfrastrukturen. Omställningen till ett förnybart elsystem medför också en mer ojämn elproduktion som vi behöver lära oss att hantera.
För att framtidssäkra elförsörjningsbehovet behövs kartläggningar och analyser av effekt- och kapacitetsbehovet, men också uppbyggnad av testbäddar för att prova nya energilösningar. En ökad andel förnybar el ställer nya krav på lagring och styrning. Vi behöver nya innovativa lösningar för energilagring och vi behöver utveckla styrsystem för distribution och lagring av förnybar energi.
Flexibiliteten i energisystemet behöver öka så att den tillgängliga energin i elnätet kan användas så effektivt som möjligt för att matcha företagens energi- och elanvändning. Vi ser gärna insatser som främjar tillvaratagandet av överskottsenergi i verksamheter.
Det behövs också insatser för att stärka företagens kunskap och medvetenhet om energieffektivisering för att fler små och medelstora företag ska kunna minska sin energianvändning och sin klimatpåverkan. Det kan exempelvis handla om att hjälpa företag att titta på sin verksamhets energianvändning och föreslå ändringar av olika slag.
För ökad energieffektivitet kan insatser också fokusera på att utveckla samverkansarenor och nätverk för kunskapsutbyte. Vi ser gärna att ni samarbetar med andra aktörer som är viktiga för den lokala och regionala utvecklingen.
Läs i handboken och i Min ansökan för att förbereda er ansökan. Det finns flera skillnader från förra programperioden. Ett viktigt steg är att ni planerar ert projekt så att ni har rätt att ta emot stödet utifrån de regler som finns för statsstöd som gynnar företag. Statsstödsreglerna kan exempelvis ställa krav på en större del privat medfinansiering.
Mer information
Så ansöker ni
Skicka in er ansökan via e-tjänsten Min ansökan. Om utlysningen omfattar flera specifika mål kommer ni behöva välja ett av dessa. Läs mer om detta under rubriken "Vad handlar erbjudandet om".
Ni hittar obligatoriska bilagor som ska finnas med i er ansökan i handboken för EU-projekt 2021-2027. Här finns även information om e-tjänsten och de frågor och områden som ansökan innehåller i avsnittet "Så fyller ni i ansökan".
Kontakt
Namn på kontaktperson
Programansvarig Övre Norrland, Malin Ylinenpää, 08 - 681 66 54
Eller till programmets mejladress:
ovrenorrland@tillvaxtverket.se
Hjälp att söka
Följande handbok gäller som vägledning för att söka detta stöd.
Regionalfondsprogrammet för Övre Norrland 2021–2027 hittar ni här: Regionalfonden Övre Norrland.