Bidra till ökat samarbete som främjar innovationsprocesser och tekniköverföring mellan offentlig- och privat sektor
Har ni idéer på hur samverkan mellan forskningsmiljöer, företagsfrämjandeorganisationer och forskningsorganisationer som gynnar små och medelstora företags tillgång till kunskap och kompetens inom exempelvis digitalisering, automation och strategisk användning av data? Nu kan ni söka finansiering för insatser som främjar innovationsprocesser och tekniköverföring mellan offentlig- och privat sektor.
Vem kan söka?
Stödmottagare är offentliga aktörer, universitet och högskolor, övriga forskningsaktörer och företagsfrämjande organisationer. Projekten ska genomföras av partnerskap med minst en part med nationellt uppdrag samt involvera minst en regional eller lokal part. Partnerskapet ska bestå av parter i minst två programområden. Mer information om detta framgår nedan under avsnittet” Vem kan söka?”.
Vad kan ni söka för?
Projekt eller förstudier med flera parter.
Hur mycket kan ni få i stöd?
Utlysningen omfattar 25 miljoner kronor. Projekten kan beviljas stöd upp till 50 procent av total budget. Resterande del av er budget ska vara offentliga och/eller privata medel. EU:s statsstödsregler kan dock komma att påverka stödnivån och maxtaket för offentlig finansiering. Se mer under avsnittet” Vilka villkor gäller för EU-finansierade projekt som kan gynna företag?”
Vad handlar erbjudandet om?
Erbjudandet syftar till att stödja och stimulera samverkan mellan forskningsmiljöer, företagsfrämjandeorganisationer och forskningsorganisationer som gynnar små och medelstora företag. Vi ser särskilt positivt på att små och medelstora företag involveras aktivt i projekt genom exempelvis att vara med som projektpartner. Samarbeten mellan dessa aktörer ska främja innovationsprocesser och tekniköverföring mellan offentlig- och privat sektor för att skapa en dynamisk miljö där idéer kan omsättas i praktiken och bidra till ekonomisk tillväxt och samhällsnytta.
Projekten ska knyta ihop regionala innovation- och forskningsnoder och ha bäring i flera regionala områden. Projekten behöver vara i linje med de strategier för smart specialisering som gäller för de regioner där projektet har sina parter. Kopplingen till berörda regioners strategier för smart specialisering ska tydliggöras i ansökan.
Projekt ska leda till/ge tillgång till:
· Samarbeten för teknik- och kunskapsöverföring: Projektansökningar som främjar samarbeten mellan olika aktörer för att möjliggöra teknik- och kunskapsöverföring. Detta kan innefatta partnerskap mellan företag, forskningsinstitutioner, offentlig sektor och andra relevanta parter. Genom att skapa sådana samarbeten kan vi skapa en gynnsam miljö för kunskapsutbyte och innovation.
· Kapacitetsuppbyggnad för tillämpad forskning: Er organisation kan söka finansiering för att stödja kapacitetsuppbyggnad inom tillämpad forskning i samverkan med näringslivet. Detta kan inkludera utbildningsprogram, workshops eller forskningsprojekt som syftar till att öka kunskapen och kompetensen hos forskare och företagare med digital teknik som utgångspunkt.
· Innovationsprocesser med företagsengagemang: Projekt för att främja samarbeten mellan företag och forskare. Detta syftar till att öka företagens kunskap och förmåga att utveckla innovationer och implementera ny teknik. Genom att stödja dessa processer kan vi främja tillväxten av nya idéer och förbättra konkurrenskraften hos företag på marknaden.
· Tekniköverföring från forskare och uppfinnare till näringslivet: Projekt som syftar till att underlätta överföringen av ny teknik och idéer från forskningsvärlden till näringslivet. Detta kan ske genom olika metoder såsom samarbetsprojekt eller andra former av kunskapsdelning. Genom att underlätta denna överföring kan vi accelerera innovationstakten och stärka näringslivets konkurrenskraft.
Mer information
Så ansöker ni
Skicka in er ansökan via e-tjänsten Min ansökan. Om utlysningen omfattar flera specifika mål kommer ni behöva välja ett av dessa. Läs mer om detta under rubriken "Vad handlar erbjudandet om".
Ni hittar obligatoriska bilagor som ska finnas med i er ansökan i handboken för EU-projekt 2021-2027. Här finns även information om e-tjänsten och de frågor och områden som ansökan innehåller i avsnittet "Så fyller ni i ansökan".
Kontakt
Programmets mejladress:
Nationella.regionalfondsprogrammet@tillvaxtverket.se
Hjälp att söka
Följande handbok gäller som vägledning för att söka detta stöd.