Bidra till en grön omställning för små och medelstora företag
Vill ni vara med och främja en grön omställning i Skåne och Blekinge? Nu finns det EU-finansiering till insatser som ska bidra till energieffektivisering, öka produktion och användning av förnybar energi och stimulera en cirkulär omställning och förädling av sidoflöden. Små och medelstora företag är slutlig målgrupp för insatserna som genomförs.
Vem kan söka?
Aktörer som främjar innovation och företagande, samt regioner, kommuner, idéburen sektor med flera.
Vad kan ni söka för?
Projekt och förstudier som skapar nytta i Skåne och Blekinge.
Hur mycket kan ni få i stöd?
Regionalfonden Skåne-Blekinge kan finansiera 40 % av ett projekts kostnader. Tillväxtverkets nationella1:1 medel kan preliminärt finansiera 10 %. Se mer under "Hur mycket ni kan få i stöd".
Vad handlar erbjudandet om?
Utlysningen är uppdaterad 240515 & 240522 under rubrik "Hur mycket ni kan få i stöd" rörande Tillväxtverkets nationella 1:1 medel. Uppdaterad 240913 september med nytt stängningsdatum.
Sök finansiering inom något av följande specifikt mål:
- 2.1 Främja energieffektivisering
- 2.2 Främja förnybar energi
- 2.6 Främja cirkulär ekonomi
Projekten ska
- anpassa sin verksamhet efter behov i små och medelstora företag
- skapa nytta för flera små och medelstora företag
Nedan kan ni läsa några exempel på typer av projekt som kan söka finansieringen. För att få en heltäckande bild rekommenderar vi er att läsa programmet för Skåne-Blekinge. Ni är varmt välkomna att kontakta oss för att diskutera era idéer.
Ett viktigt steg är att ni planerar ert projekt så att ni har rätt att ta emot stödet, med hänsyn till de regler som finns för statsstöd som gynnar företag.
2.1 Främja energieffektivisering
Här välkomnas projektinsatser som leder till att företag genomför energieffektiviseringar i sin verksamhet och minskar sin energianvändning. Projekten kan arbeta med att stärka företags kunskaper för att de på så sätt ska kunna jobba för att minska sina energikostnader och sin klimatpåverkan. Det kan exempelvis handla om att hjälpa företag att hitta mer energieffektiva lösningar för sin tillverkning. Det skulle också kunna handla om att stötta företag att undersöka möjligheter kopplat till digitalisering, att ersätta tunga maskiner med eldrivna sådana, eller ersätta fossila bränslen med el.
Projekt kan också handla om att stötta företag som utvecklar lösningar som rör energieffektivisering. Här kan det handla om att genomföra insatser som möjliggör experimenterande, test, samt utvecklande av nya marknader för produkter.
Det finns även möjligheter att skapa och utveckla nätverk inom dessa områden eller andra stödjande strukturer som leder till eftersökta effekter för företag.
2.2 Främja förnybar energi
Här välkomnas projektinsatser som leder till att företag ökar sin produktion eller användning av förnybar energi. Projekt kan också handla om att stötta företag som tar fram bättre och mer konkurrenskraftiga lösningar som möjliggör fortsatt ökad förnybar energi.
Det kan exempelvis handla om att:
- stärka kunskapen om förnybara energislag
- ge möjlighet att testa lösningar
- bistå med analyser
- ge praktiskt stöd inför upphandlingar
- stötta företag att investera i egen produktion, lagring och distribution av förnybar energi
- flexibilitetslösningar
- utveckla och anpassa teknisk infrastruktur för elöverföring, fjärrvärme, fjärrkyla och fossilfria gaser för att underlätta regional och lokal produktion av förnybar energi.
- utveckla och anpassa teknik för minskad påverkan från exempelvis vindkraft och solenergi på miljö och försvarsintressen.
Det finns även möjligheter att skapa och utveckla nätverk inom dessa områden eller andra stödjande strukturer som leder till eftersökta effekter för företag.
2.6 Främja en cirkulär ekonomi
En cirkulär ekonomi syftar till att minska andelen avfall till miniminivåer och återanvända, reparera, renovera eller återvinna existerande material och produkter. Här välkomnas projektinsatser som handlar om att öka kunskap om potentialen i biobaserade material, sidoflöden och cirkulär ekonomi samt att rusta företag att ställa om till och implementera cirkulära affärsmodeller. Det kan också handla om att företag får testa nya lösningar och identifiera nya marknader och systemlösningar. Projektet får gärna fokusera på industriell symbios, där flera verksamheter samarbetar för att spara resurser. Det behövs också investeras i och tillgängliggöras fysiska miljöer så som testbäddar och demonstrationsmiljöer. Miljöer där aktörer kan testa eller skala upp cirkulära lösningar. Det finns även möjligheter att skapa och utveckla nätverk inom dessa områden eller andra stödjande strukturer som leder till eftersökta effekter för företag. Industrin och livsmedelsbranschen pekas ut som särskilt viktig inom detta mål.
Övergripande
- Projektet kan fokusera på behov i en eller flera branscher om det sammanfaller med utpekade områden för smart specialisering i Skåne och Blekinge.
- Finansieringen kan inte sökas av projekt som vill arbeta med direkta insatser inom primärproduktion/jordbruk.
- Finansieringen kan inte gå till direkt produktion av förnybar energi.
- Det ska i projektbeskrivningen framgå hur projektkonstellationen har satts samman i förhållande till projektets fokus.
Läs mer om regionernas arbete med smart specialisering på deras hemsidor. Där hittar ni också kontaktuppgifter så ni kan stämma av den regionala relevansen.
Mer information
Så ansöker ni
Skicka in er ansökan via e-tjänsten Min ansökan. Om utlysningen omfattar flera specifika mål kommer ni behöva välja ett av dessa. Läs mer om detta under rubriken "Vad handlar erbjudandet om".
Ni hittar obligatoriska bilagor som ska finnas med i er ansökan i handboken för EU-projekt 2021-2027. Här finns även information om e-tjänsten och de frågor och områden som ansökan innehåller i avsnittet "Så fyller ni i ansökan".
Kontakt
Mejla er tidiga projektidé till skaneblekinge@tillvaxtverket.se För att stämma av den regionala relevansen kontakta regionalt utvecklingsansvariga Region Skåne eller Region Blekinge.
- Skåne-Blekingeprogrammet
- Tidig projektidé mall
- Kontakt Region Skåne (Region Skånes hemsida) Länk till annan webbplats.
- Kontakt Region Blekinge (Region Blekinges hemsida) Länk till annan webbplats.
Hjälp att söka
Följande handbok gäller som vägledning för att söka detta stöd.