Utveckla smarta energisystem, smarta nät och smart energilagring
Nu finns finansiering att söka för projekt och förstudier som kan bidra till att utveckla smarta energisystem, smarta nät och smart energilagring. Erbjudandet gäller aktörer verksamma i Dalarna, Värmland och Gävleborg.
Vem kan söka?
Aktörer i det företagsfrämjande systemet samt regioner, kommuner, branschorganisationer, civilsamhälle och lärosäten.
Vad kan ni söka för?
Projekt och förstudier med syfte att utveckla smarta energisystem, smarta nät och smart energilagring.
Hur mycket kan ni få i stöd?
Ett projekt kan max beviljas 50 procent av sin totala budget i EU-stöd. Ytterligare finansiering om ca 10 procent kan sökas från Tillväxtverkets nationella projektmedel anslag 1:1. Ni ansöker om EU-finansieringen och anger Tillväxtverkets nationella projektmedel som en del av projektets medfinansiering i budgeten.
Budget för utlysningen är 9 miljoner kr. Observera att budgeten för utlysningen är preliminär och kan komma att ändras.
Om det inom programperioden finns EU-medel kvar inom programmets budget kan Tillväxtverket i enlighet med gällande regelverk erbjuda redan beviljade projekt möjlighet att ansöka om utökad finansiering och förlängd projektperiod. En förutsättning är att projektägaren då kan visa att det finns tillräcklig nationell medfinansiering.
Vad handlar erbjudandet om?
Det övergripande målet för regionalfondsprogrammet Norra Mellansverige är att göra regionen (NMS) till en mer hållbar region. Programmet ska stärka innovationskraft för en hållbar omställning, utveckla färdigheter för smart specialisering, strukturomvandling och entreprenörskap samt bidra till utvecklingen för en cirkulär och hållbar omställning.
I den här utlysningen kan ni söka finansiering för projekt som bidrar till utvecklingen av ett hållbart smart energisystem i Norra Mellansverige.
Ni ska
- ha legalt utrymme att agera inom de delar av det smarta energisystemet som projektet ska arbeta med
I Tillväxtverkets projektbank Länk till annan webbplats. kan ni läsa några exempel på typer av projekt som kan söka finansieringen. Ni är välkommen att kontakta oss och Regionalt utvecklingsansvariga, om ni vill diskutera om er idé kan ha möjlighet att få finansiering.
Läs också i handboken och i Min ansökan för att förbereda er ansökan. Det finns flera skillnader från förra programperioden. Ett viktigt steg är att ni planerar ert projekt så att ni har rätt att ta emot stödet, med hänsyn till de regler som finns för statsstöd som gynnar företag.
Bidra till ökad flexibilitet i elnätet
Projektet bör bidra till ökad flexibilitet i energisystemet, så att den tillgängliga energin i elnätet kan användas så effektivt som möjligt för att matcha behovet av elanvändning. Ni kan gärna arbeta med lösningar för att underlätta för energianvändare att dela med sig av energi vid överskott. Det kan exempelvis handla om att identifiera viktiga platser för lokal lagring eller omvandling av energi där det kan skapas symbios mellan olika aktörers energianvändande.
Ni kan gärna arbeta med utveckling av smarta tekniska energilösningar parallellt med utveckling av cirkulära affärsmodeller för energistyrning för att bidra till en fungerande marknad.
Det är viktigt att samarbeta med relevanta aktörer
Projektet kan gärna arbeta med att stärka samverkan mellan de aktörer som är viktiga i utvecklingen av smarta energisystem. Ni kan till exempel arbeta tillsammans för att utveckla, testa och etablera viktiga lösningar. Projektet bör skapa nytta för hela regionen, till exempel genom att ni sprider kunskapen från ert arbete.
Projektet får gärna samarbeta med aktörer i andra delar av Sverige, för att säkerställa att ni tar vara på lärdomar och lösningar som finns på andra platser.
Mer information
Så ansöker ni
Skicka in er ansökan via e-tjänsten Min ansökan. Om utlysningen omfattar flera specifika mål kommer ni behöva välja ett av dessa. Läs mer om detta under rubriken "Vad handlar erbjudandet om".
Ni hittar obligatoriska bilagor som ska finnas med i er ansökan i handboken för EU-projekt 2021-2027. Här finns även information om e-tjänsten och de frågor och områden som ansökan innehåller i avsnittet "Så fyller ni i ansökan".
Kontakt
Vill ni komma i kontakt med oss?
Hör av er till: Agneta Johansson, Anneli Norman, Britt-Marie Lindström, Yvonne Larsson, Peter Nergård, Lena Johansson-Skeri
E-post: fornamn.efternamn@tillvaxtverket.se
Telefon: 08-681 00 00 (växel)
Eller till programmets mejladress: norramellansverige@tillvaxtverket.se
Vi uppmuntrar er att ta kontakt med Tillväxtverkets enhet Regional tillväxt mellersta Sverige som hanterar Regionalfondsprogrammet för Norra Mellansverige innan ni skickar in en ansökan. Ta också kontakt med Regionalt utvecklingsansvarig. Vi kan ge er feedback på ert framtida projekt inför er ansökan. Det är bra att utgå från frågorna i mallen för Tidig projektidé Länk till annan webbplats.
Här kan ni ta del av Norra Mellansveriges program
Hjälp att söka
Följande handbok gäller som vägledning för att söka detta stöd.