Främja övergången till en cirkulär ekonomi i Norra Mellansverige
Är ni en aktör som vill verka för en omställning till en mer cirkulär, resurssnål och koldioxidsnål ekonomi? Då finns det finansiering att söka i Dalarnas, Gävleborgs eller Värmlands län.
Vem kan söka?
Aktörer i det företagsfrämjande systemet samt regioner, kommuner, civilsamhälle och lärosäten.
Vad kan ni söka för?
Projekt och förstudier som stärker grön omställning och ett hållbart näringsliv genom cirkulär ekonomi.
Hur mycket kan ni få i stöd?
Ett projekt kan max beviljas 50 procent av sin totala budget i EU-stöd. Ytterligare finansiering om ca 10 procent kan sökas från Tillväxtverkets nationella projektmedel anslag 1:1. Ni ansöker om EU-finansieringen och anger Tillväxtverkets nationella projektmedel som en del av projektets medfinansiering i budgeten.
Budget för utlysningen är 32 miljoner kr. Observera att budgeten för utlysningen är preliminär och kan komma att ändras.
Om det inom programperioden finns EU-medel kvar inom programmets budget kan Tillväxtverket i enlighet med gällande regelverk erbjuda redan beviljade projekt möjlighet att ansöka om utökad finansiering och förlängd projektperiod. En förutsättning är att projektägaren då kan visa att det finns tillräcklig nationell medfinansiering.
Vad handlar erbjudandet om?
Utlysningen omfattar specifikt mål 2.6: Främja cirkulär ekonomi.
Det övergripande målet för regionalfondsprogrammet Norra Mellansverige är att göra regionen (NMS) till en mer hållbar region. Programmet ska stärka innovationskraft för en hållbar omställning, utveckla färdigheter för smart specialisering, strukturomvandling, omställningsförmåga och entreprenörskap samt bidra till utvecklingen för en cirkulär och hållbar omställning.
I den här utlysningen kan ni söka finansiering för projekt som bidrar till att små och medelstora företag, offentliga organisationer och civilsamhälle i Norra Mellansverige är en del av den cirkulära ekonomin i högre grad.
Projektet får gärna bidra till att fler små och medelstora företag, offentliga organisationer och civilsamhället arbetar med exempelvis
-efterfråga eller erbjuda något som tjänst eller funktion
- reparera, renovera och underhålla hela eller delar av saker
- designa och utveckla produkter som får en längre livslängd
- tillhandahålla begagnade produkter till andrahandsmarknaden
- erbjuda delning av varor och tjänster
- återanvända eller återvinna material
I Tillväxtverkets projektbank Länk till annan webbplats. kan ni läsa några exempel på typer av projekt som kan söka finansieringen. Ni är välkommen att kontakta oss och Regionalt utvecklingsansvariga, om ni vill diskutera om er idé kan ha möjlighet att få finansiering.
Läs också i handboken och i Min ansökan för att förbereda er ansökan. Det finns flera skillnader från förra programperioden. Ett viktigt steg är att ni planerar ert projekt så att ni har rätt att ta emot stödet, med hänsyn till de regler som finns för statsstöd som gynnar företag.
Utveckling som sparar resurser och ökar värdebevarande
Projektet får gärna bidra till att fler små och medelstora företag arbetar med att till exempel
- efterfråga eller erbjuda något som tjänst eller funktion
- reparera, renovera och underhålla hela eller delar av en produkt
- designa och utveckla produkter som får en längre livslängd
- tillhandahålla begagnade produkter till andrahandsmarknaden
- erbjuda delning av varor och tjänster
- återanvända eller återvinna material
Projektet får gärna fokusera på industriell symbios, där flera verksamheter samarbetar för värdebevarande, värdeskapande och utveckling av cirkulära affärsmodeller.
Minska ekonomiska risker i omställningen
Projektet får gärna utveckla lösningar som minskar den ekonomiska risken för företag som gör en omställning till att arbeta mer cirkulärt. Många behöver höja sin kompetens, utveckla nya arbetssätt och utveckla sina affärsmodeller. För att bidra till den kan projektet till exempel jobba för att höja beställarkompetens och annan utveckling av offentlig upphandling inom cirkulär ekonomi.
Ni kan fokusera på behov inom vissa branscher eller flöden
Projektet kan fokusera på behov i en eller flera branscher. Ni får gärna stimulerar lärande och samverkan mellan olika branscher. Det kan också fokusera på ett visst flöde, till exempel för plast, byggmaterial, restvärme, biogas eller vatten inklusive lösningar inom materialhantering, logistik, transport eller energihantering.
Exempelvis: Inom livsmedelsbranschen (inte primärproduktion) kan ni som projekt till exempel arbeta med cirkulär hantering av matsvinn, materialåtervinningsbara förpackningar, industriella testbäddar, vattenanvändning och nya cirkulära resursflöden som nyttjar sidoströmmar. Projektet kan också jobba med industriell symbios, där olika verksamheter kan kopplas ihop för att optimera användandet av resurser, till exempel lösningar inom råvaruhantering, logistik, transport eller energianvändning.
Ta vara på möjligheter till samarbete
Projektet får gärna samarbeta med andra aktörer som är viktiga för den lokala och regionala utvecklingen. Projektet kan också samarbeta med aktörer i andra delar av Sverige för att säkerställa att ni tar vara på lärdomar och lösningar som finns på andra platser.
Mer information
Så ansöker ni
Skicka in er ansökan via e-tjänsten Min ansökan. Om utlysningen omfattar flera specifika mål kommer ni behöva välja ett av dessa. Läs mer om detta under rubriken "Vad handlar erbjudandet om".
Ni hittar obligatoriska bilagor som ska finnas med i er ansökan i handboken för EU-projekt 2021-2027. Här finns även information om e-tjänsten och de frågor och områden som ansökan innehåller i avsnittet "Så fyller ni i ansökan".
Kontakt
Vill ni komma i kontakt med oss?
Hör av er till: Agneta Johansson, Anneli Norman, Britt-Marie Lindström, Yvonne Larsson, Peter Nergård, Lena Johansson-Skeri
E-post: fornamn.efternamn@tillvaxtverket.se
Telefon: 08-681 00 00 (växel)
Eller till programmets mejladress: norramellansverige@tillvaxtverket.se
Vi uppmuntrar er att ta kontakt med Tillväxtverkets enhet Regional tillväxt mellersta Sverige som hanterar Regionalfondsprogrammet för Norra Mellansverige innan ni skickar in en ansökan. Ta också kontakt med Regionalt utvecklingsansvarig. Vi kan ge er feedback på ert framtida projekt inför er ansökan. Det är bra att utgå från frågorna i mallen för Tidig projektidé Länk till annan webbplats.
Här kan ni ta del av Norra Mellansveriges program
Hjälp att söka
Följande handbok gäller som vägledning för att söka detta stöd.