Bidra till samverkan och ökat lärande inom Stockholmsregionens styrkeområden
Nu erbjuds regionalfondsmedel för insatser med syfte att tillvarata och dela färdigheter inom Stockholmsregionens styrkeområden. Har ni en projektidé som syftar till ökad samverkan och ökat lärande för att bättre genomföra och omhänderta smart specialisering i Stockholmsregionen? Sök finansiering för att bidra till hållbar tillväxt och en mer attraktiv region.
Vem kan söka?
Samverkansplattformar, offentliga aktörer, akademi, innovationsnoder med flera.
Vad kan ni söka för?
Projekt med syfte att tillvarata och dela färdigheter inom regionens smart specialiseringsområden
Hur mycket kan ni få i stöd?
Ett projekt kan max beviljas 40 procent av sin totala budget i EU-stöd. Budget för utlysningsomgången är 80 miljoner kr. Observera att budgeten för utlysningen är preliminär och kan komma att ändras.
Om det inom programperioden finns EU-medel kvar inom programmets budget kan Tillväxtverket i enlighet med gällande regelverk erbjuda redan beviljade projekt möjlighet att ansöka om utökad finansiering och förlängd projektperiod. En förutsättning är att projektägaren då kan visa att det finns tillräcklig nationell medfinansiering.
Vad handlar erbjudandet om?
240913 uppdatering av utlysningens stängningsdag.
Regionens framstående position inom (1) Life Science, (2) IKT och digitalisering, (3) hållbar produktion och (4) hållbar stadsutveckling är en viktig tillgång för den hållbara tillväxten i regionen. Det är dessa fyra områden som är Stockholmsregionens så kallade smart specialiseringsområden. Syftet med smart specialisering är att varje region identifierar och prioriterar ett begränsat antal spetsområden där offentliga medel för forskning och innovation förväntas göra mest nytta och där regionala aktörer har goda förutsättningar att utveckla internationell konkurrens. Läs mer om Stockholmsregionens fyra områden för smart specialisering här: Innovation och smart specialisering - Region Stockholm.
Det finns en rad utmaningar som behöver lösas för att Stockholmsregionen fortsättningsvis kan vara ledande i de fyra områden för smartspecialisering. Med rätt insatser kan bland annat entreprenörskap, företags anpassningsförmåga, industriell omvandling och Stockholms attraktivitet främjas.
För att realisera de strategiska satsningar som krävs för att omsätta smart specialisering behövs en stärkt samverkan mellan lärosäten, utbildningsaktörer och näringsliv. Vägen dit kräver, att utbildningar utvecklas som matchar näringslivets behov, fördjupa kunskapen om näringslivets kompetensbehov och stärka företagens förmåga i dess kompetensförsörjningsarbete.
Det finns behov av direkt kompetenshöjande insatser och samarbeten kopplat till de fyra områdena för smart specialisering. Genom att aktörer i det företags- och innovationsstödjande systemet erbjuds utbildning som stärker kunskaper och färdigheter i de fyra smart specialiseringområden kan stödsystemets effektivitet stärkas. Samtidigt kan den entreprenöriella upptäckandeprocessen förstärkas. Här finns möjligheter för finansiering till projekt som systematiskt arbetar med att utveckla färdigheter (utbildning och livslångt lärande), proaktivt hanterar strukturomvandlingar och teknikskiften på arbetsmarknaden samt främjar entreprenörskap. Finansiering erbjuds även till insatser som bidrar till att skapa och etablera plattformar för prioriterade områden inom smart specialisering.
Insatserna ska bidra till att utveckla färdigheter för smart specialisering, industriell omvandling och entreprenörskap och företags anpassningsförmåga. Framför allt projekt med stark betoning på samverkan efterfrågas. Detta kan ske inom respektive smartspecialiseringsområde genom exempelvis:
- Stödja potentiella samordnande aktörer
- Omhänderta och genomföra insatser för stärkt samverkan och ökat lärande
- Utveckla plattformar för samverkan och samarbete mellan olika aktörer inom olika samhällssektorer.
Mer information
Så ansöker ni
Skicka in er ansökan via e-tjänsten Min ansökan. Om utlysningen omfattar flera specifika mål kommer ni behöva välja ett av dessa. Läs mer om detta under rubriken "Vad handlar erbjudandet om".
Ni hittar obligatoriska bilagor som ska finnas med i er ansökan i handboken för EU-projekt 2021-2027. Här finns även information om e-tjänsten och de frågor och områden som ansökan innehåller i avsnittet "Så fyller ni i ansökan".
Kontakt
Vill ni komma i kontakt med oss?
E-post: fornamn.efternamn@tillvaxtverket.se
Telefon: 08-681 00 00 (växel)
Eller till programmets mejladress:
stockholm@tillvaxtverket.se
Vi uppmuntrar er att ta kontakt med Tillväxtverkets enhet Regional tillväxt mellersta Sverige som hanterar Regionalfondsprogrammet för Stockholmsregionen innan ni skickar in en ansökan. Ta också kontakt med Regionalt utvecklingsansvarig. Vi kan ge er feedback på er projektidé inför er ansökan. Det är bra att utgå från frågorna i mallen för Tidig projektidé. Mejla: stockholm@tillvaxtverket.se
Hjälp att söka
Följande handbok gäller som vägledning för att söka detta stöd.
Vill ni veta mer om regionalfonden, aktuella utlysningar och statsstöd?
Den 21/8 kl 09-10 erbjuder Tillväxtverket ett informationstillfälle för er som planerar att söka i denna utlysning.
Vi kommer att gå igenom hur ansökningsprocessen ser ut och vad ni behöver tänka på när ni skriver er ansökan.
Anmälan görs via länken
Stöd inför ansökan Mellersta Sverige (invajo.com) Länk till annan webbplats.