Bidra till ökad användning av förnybar energi i Västsverige
240913 uppdatering av utlysningens stängningsdag.
Omställningen till en hållbar industri och satsningar på elektrifiering ställer nya krav på elförsörjningen i Västsverige. Hos små och medelstora företag är utmaningarna stora. Utlysningen vill möta detta genom att finansiera projekt för ökad användning av förnybar energi och för energieffektivisering i företag. Har ni idéer på lösningar i Västra Götaland eller i Halland?
Vem kan söka?
Offentliga aktörer, lärosäten, forskningsinstitut, kommuner, regioner, energikontor och andra regionala aktörer kopplade till förnybar energi och energieffektivisering
Vad kan ni söka för?
Projekt och förstudier med syfte att öka andelen förnybar energi i energimixen, genom insatser för små och medelstora företag
Hur mycket kan ni få i stöd?
Ett projekt kan beviljas 40 eller 50 procent av sin totala budget i stöd, beroende på inriktning
Vad handlar erbjudandet om?
Det övergripande målet för utlysningen är att öka andelen förnybar energi i energimixen.
Det framtida systemets kapacitet att leverera el i rätt mängd och kvalité, på rätt plats och tid, är en gemensam utmaning. Vi behöver öka investeringstakten för ökad elektrifiering och en snabbare grön omställning i västsvensk industri. Därmed behöver vi öka den förnybara energiproduktionen. Det krävs ett helhetstänk genom hela värdekedjan hos offentliga aktörer och i näringslivet för att kunna öka andelen egen producerad energi i regionen, med förnybara energikällor.
Därför söker vi projekt som bidrar till:
- Stärkt kapacitet hos företag för att utveckla teknik och processer för lösningar som är viktiga för att marknaden för förnybar energi ska fungera.
- Ökad kapacitet hos offentliga aktörer att utveckla proaktiva och vägledande arbetssätt, ställningstaganden och planeringsunderlag för att främja företagens investering i egen produktion, lagring och distribution av förnybar energi.
- Ökad kapacitet hos offentliga aktörer som kan leda till effektiva tillståndsprocesser som underlättar för företag att producera, distribuera och lagra förnybar energi
- Ökade incitament att implementera nya förnybara lösningar
- Minskad energianvändning genom energieffektivisering och ökad kunskap i små och medelstora företag
- Hållbara strukturer med fokus på samverkan för att implementera smarta och skalbara lösningar
Får att nå dit ser vi behov av insatser som:
- Bidrar till ökat incitament hos fler små och medelstora företag att utveckla och investera i nya innovativa lösningar för förnybar energiproduktion
- Utvecklar och demonstrerar smarta, flexibla och skalbara lösningar för att kombinera olika hållbara energislag och integrera dem med befintliga system
- Bygger upp och utvecklar kunskap och nätverk mellan universitet och högskolor, kommuner, regioner med flera i syfte att utforska möjligheter till industriell symbios.
- Utvecklar och implementerar nya arbetsmetoder eller verktyg som ska leda till bättre planering och enklare tillståndsprocesser för ärendetyper som rör företagens produktion, distribution eller lagring av förnybar energi
- Minskar energianvändningen vid produktion av varor och tjänster som ett led i övergången till förnybar energi.
- Bygger och utvecklar stödstrukturer som ökar samverkanskapaciteteten för samverkan mellan företag, offentlig sektor, lärosäten och civilsamhälle i en grön omställning, inbegripet förnybar energi.
- Hanterar strukturella målkonflikter som kan uppstå vid ökad konkurrens om energi
Projekt behöver även arbeta för att motverka tillväxthämmande strukturer där bristande jämställdhet och jämlikhet får till följd att humankapitalet inte används på ett rättvist eller effektivt sätt.
Utlysningen ligger inom mål 2.2, främja förnybar energi. Läs med om regionalfondsprogrammet på våra programsidor:
Letar du inspiration?
Vill du se vilken typ av satsningar vi finansierat innan? Besök våra resultatsidor, där ni kan läsa om finansierade projekt!
Mer information
Så ansöker ni
Skicka in er ansökan via e-tjänsten Min ansökan. Om utlysningen omfattar flera specifika mål kommer ni behöva välja ett av dessa. Läs mer om detta under rubriken "Vad handlar erbjudandet om".
Ni hittar obligatoriska bilagor som ska finnas med i er ansökan i handboken för EU-projekt 2021-2027. Här finns även information om e-tjänsten och de frågor och områden som ansökan innehåller i avsnittet "Så fyller ni i ansökan".
Kontakt
Linnea Hagblom
fornamn.efternamn@tillvaxtverket.se
Ni når oss enklast via programmets mejladress: vastsverige@tillvaxtverket.se
Hjälp att söka
Följande handbok gäller som vägledning för att söka detta stöd.