Genomföra och rapportera

När ni beviljats verksamhetsbidrag är det dags att starta er bidragsgrundande verksamhet. Här står det vad ni ska göra i uppstarten samt hur ni ska rapportera och få utbetalningar under genomförandet.

Allt på denna sida är anvisningar som stödmottagare i enlighet med de allmänna villkoren är skyldiga att följa vid genomförandet av projektet.

Färdigställ er förändringsteori

När ni fått ert beslut kommer ni att kallas till ett möte där ni tillsammans med er handläggare ska färdigställa er förändringsteori. Det är målen i förändringsteorin som ni ska följa och arbeta mot under er bidragsgrundande verksamhetsperiod.

Skicka 'Bekräftelse av åtagande'

Senast i samband med första ansökan om utbetalning ska ni skicka in en undertecknad kopia av blanketten 'Bekräftelse av åtagande för verksamhetsbidrag' till Tillväxtverket.

Rapportera

Rapportera under året

Under er bidragsperiod ska ni löpande skicka in rapporter och delta i dialogmöten med Tillväxtverket.

Ni ska rapportera till Tillväxtverket enligt den rapporteringsplan som följer av ert beslut om verksamhetsbidrag. Ni ska utgå ifrån er fastställda förändringsteori i ert arbete och det är också den ni ska utgå ifrån när ni rapporterar.

Ni rapporterar genom att göra en ansökan om utbetalning på webbplatsen minansökan.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och bifoga en lägesrapport. Mall för lägesrapport finns under "Blanketter och mallar".

Ni ska även löpande samla och lämna in deltagaruppgifter. I handboken för nationella projektmedel kan ni läsa mer om deltagaruppgifter.

Rapportera vid årets slut

Om bidragsperioden sträcker sig över flera år, ska sista rapportering för respektive år utgöra underlag för Tillväxtverkets beslut om fortsatt bidrag för kommande år. Vid denna rapportering ska ni använda mallen för slutrapport samt bifoga en huvudbok för innevarande års verksamhet i sin helhet.

Rapportera vid bidragsperiodens slut

Ert beslut om verksamhetsbidrag fattas ett år i taget. Ni kan maximalt ha verksamhetsbidrag under en treårig bidragsperiod. När bidragsperioden är slut, oavsett hur många år den omfattar, så ska ni slutredovisa. Slutredovisning tillsammans med en slutrapport för hela bidragsperioden ska lämnas till Tillväxtverket enligt den rapporterings och utbetalningsplan som framgår av beslut om verksamhetsbidrag.

 

Slutredovisningen ska innehålla en reviderad, och av stämma eller motsvarande fastställd, årsredovisning bestående av förvaltningsberättelse, resultat- och balansräkning, tilläggsupplysningar, revisionsberättelse, huvudbok och i förekommande fall protokoll från stämma eller motsvarande som visar att ansvarsfrihet beviljats.

 

Slutrapporten ska innehålla en sammanfattande bedömning av resultat och effekt av hela bidragsperioden i förhållande till framtagen förändringsteori.

Delta i träffar och dialogmöten

Bidragsmottagaren, eller i förekommande fall den samordnande aktören, ska

  • delta i gemensamma träffar som Tillväxtverket anordnar och kallar till
  • delta i dialogmöten som Tillväxtverket kallar till, maximalt fyra gånger per år.

Ansöka om utbetalning

Ni får er utbetalning när ni rapporterat och ansökt om utbetalning via Min ansökan. Vid första ansökan om utbetalning, behöver ni endast bifoga ”Bekräftelse om åtagande”. Vad som gäller för följande utbetalningar och uppföljning av den bidragsberättigande verksamheten och rapportering framgår av ert beslut om stöd - verksamhetsbidrag.

 

I beslut om verksamhetsbidrag framgår när ni kan ansökan om utbetalning. Ansökan om utbetalning görs på webbplatsen minansokan.se. Till den första ansökan om utbetalningen behöver endast ”Bekräftelse av åtagande” bifogas. För följande utbetalningar krävs att deltagande i dialogmöten skett enligt beslutet om verksamhetsbidrag samt att lägesrapport är bifogad.

Dokumentera och arkivera handlingar

Ni ska hålla handlingar tillgängliga för Tillväxtverket samt även för nationella revisions- och kontrollorgan, eller annan person som är utsedd av dessa. Ni ska även kunna tillhandahålla utdrag ur eller kopior av handlingar och uppgifter.

Revisions- och kontrollorgan

  • Tillväxtverket
  • Nationella revisionsorgan
  • Nationella kontrollorgan
  • EU-kommissionen
  • En person som är utsedd av dessa organ

Så länge ska ni spara era handlingar

Ni ska spara era handlingar under tiden då den bidragsgrundande verksamheten genomförs, och tio (10) år efter slututbetalning. Dokumenten ska sparas i form av original eller bestyrkta kopior eller på allmänt godkända databärare, till exempel CD-skiva, USB-minne eller hårddisk.

Informera och sprid kunskap

Ni ska informera om att verksamheten är delfinansierad av Tillväxtverket i er externa kommunikation, använd gärna Tillväxtverkets logotyp. Med extern kommunikation avses information på webbplats, annonser, inbjudningar till seminarier, broschyrer och övrigt informationsmaterial i tryckt eller elektroniskt format.

Hjälpte informationen på sidan dig?