Svenskars resande

Undersökningen Svenskars resande mäter svenska befolkningens turismresor i Sverige och utomlands. Undersökningen har genomförts för åren 2018-2022 och från år 2024.

Undersökningen samlar in uppgifter om både dagresor och övernattningsresor som den svenska befolkningen gör inom Sverige och utomlands. Både arbetsresor och fritidsresor ingår i undersökningen. I undersökningen ingår även frågor om resans syfte, aktiviteter, färdsätt, boendeform, utgifter med mera. Undersökningen samlar månadsvis in uppgifter om resor från 2 500 nya slumpvis utvalda personer i åldern 15–74 år, totalt cirka 30 000 individer per år. Insamlingen sker via webb- och pappersenkät. Undersökningen är frivillig att svara på.

Resultaten

Resultaten från undersökningen publiceras i Tillväxtverkets statistikportal.

Tillväxtverket tillhandahåller också undersökningsresultat både till forskning och andra aktörer för vidarebearbetning av datamaterialet.

Resultaten för 2020-2021 är inte jämförbara med tidigare år. Dels gjordes större enkätförändringar mellan 2019 och 2020, dels startade Coronapandemin i början av 2020. Resultaten och förändringarna beskrivs i Tillväxtverkets rapport Svenskars resande 2020-2021.

Data för 2022 och 2024 kommer att publiceras under första halvåret 2025.


Jämförbarhet

Statistiken sammanställs enligt Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 692/2011 samt Kommissionens delegerade förordning (EU) 2019/1681. Då statistiken svarar upp mot EU-kraven skapar det bra förutsättningar för internationell jämförbarhet. Undersökningen har också i möjligaste mån harmoniserats med tidigare undersökningar för att skapa jämförbarhet över tid. Tillväxtverket arbetar kontinuerligt med kvalitén i undersökningen vilket kan leda till justeringar över tid.

Jämförelse med tidigare undersökningar

Svenskars resande är en undersökning som tidigare gjorts av olika privata företag och där Tillväxtverket varit en viktig användare. Sedan 2017 är SCB producent av undersökningen. Innan beslutet om att flytta undersökningen till SCB valde Tillväxtverket att göra en parallell undersökning i jämförande syfte för att belysa befolkningens turismresor över tid. Detta gjordes för att öka förståelsen av hur de olika mätmetoder som historiskt har använts för undersökningen haft för betydelse för resultaten, samt för att underlätta en överflyttning av undersökningen till SCB. En jämförelse av resultaten från de olika undersökningarna har gjorts och sammanställts i nedanstående rapport i syfte att underlätta jämförelser bakåt i tiden.

Kontakt

Jonas Janegren

fornamn.efternamn@tillvaxtverket.se