- Startsida
- Tillväxtverket
- Om Tillväxtverket
- Våra uppdrag
- Livsmedelstrategi för Sverige
Livsmedelsstrategi för Sverige
Den nationella livsmedelsstrategin som sträcker sig fram till 2030 är den första svenska livsmedelsstrategin som omfattar hela livsmedelskedjan. En långsiktig strategi ska bidra till att potentialen för hela livsmedelskedjan nyttjas fullt ut.
Inom ramen för livsmedelsstrategin ska vi genomföra ett antal åtgärder. Syftet är att nå livsmedelsstrategins övergripande mål om en ökad livsmedelsproduktion som är hållbar och konkurrenskraftig.
Mål
Livsmedelsstrategin ska bidra till en ökad och hållbar produktion av mat som kan leda till fler jobb och hållbar tillväxt i hela landet och ge konsumenter, oavsett bakgrund, bättre förutsättningar att göra medvetna val.
Det övergripande målet för livsmedelsstrategin är en konkurrenskraftig livsmedelskedja där den totala livsmedelsproduktionen ökar, samtidigt som relevanta nationella miljömål nås.
Bakgrund
Under 2019 arbetade vi tillsammans med Jordbruksverket fram ett förslag som lämndes till regeringen om en ny handlingsplan för livsmedelsstrategin. Arbetet gjordes för att se vad som behöver göras för att uppnå målen inom livsmedelsstrategin tre strategiska områden som är:
- regler och villkor
- konsument och marknad
- kunskap och innovation.
Slutsatsen blev att samverkan är avgörande för att stärka genomförandet av livsmedelsstrategin. Det föreslogs att en myndighet skulle få uppdraget att följa upp, koordinera och samordna åtgärderna i handlingsplanen och att kommunicera strategin. Tillväxtverket fick uppdraget att samordna åtgärderna i handlingsplanen och att främja samverkan mellan alla aktörer i livsmedelskedjan.
Regional och nationell samordning
Tillväxtverket ska stärka genomförandet av livsmedelsstrategin och verka för att strategins mål uppnås genom att samordna och främja samverkan mellan alla aktörer i livsmedelskedjan, både myndigheter och näringsliv, på nationell och regional nivå.
Uppdraget riktar sig mot både myndigheter och näringsliv, liksom aktörer på nationell såväl som regional nivå. I uppdraget ingår även att kommunicera livsmedelsstrategins mål och resultat samt föreslå eventuella justeringar. Vi ska i vår kommunikation bidra till att stärka bilden av livsmedelssektorn och synliggöra mervärdena i den svenska livsmedelsproduktionen.
Vi ska främja samverkan och arbeta nära, Sveriges Kommuner och Regioner, regioner, Länsstyrelser, företag, branschorganisationer, frivilligorganisationer, högskolor och universitet, Sweden Food Arena, samt myndigheter och andra forskningsfinansiärer
Vi har etablerat en struktur för effektiv samordning av insatser inom ramen för livsmedelsstrategin på både strategisk och operativ nivå. Inom tre utvalda knäckfrågor arbetar vi med att skapa ett gemensamt agerande för att leverera på målen i den svenska livsmedelsstrategin.
Vi har även uppdrag inom kompetensförsörjning, förenkling och regelförenkling inom livsmedelskedjan.
Samlad bild över alla uppdrag inom livsmedelsstrategin
Den nationella livsmedelsstrategin som sträcker sig fram till 2030 är den första svenska livsmedelsstrategin som omfattar hela livsmedelskedjan. Flera aktörer arbetar med insatser för att vi ska nå målen i strategin. Nedan kan du se vilka uppdrag som är pågående just nu inom strategins tre prioriterade områden.
Insatser
Axplock av resultat
Publikationer
- Uppföljning och utvärdering av livsmedelsstrategin - årsrapport 2022 Länk till annan webbplats.
- Utvärdering och uppföljning av livsmedelsstrategin – årsrapport år 2021 Länk till annan webbplats.
- Utbildningsvägar och kompetensbehov i livsmedelssektorn
- Statistik om kompetensförsörjning i livsmedelssektorn
Nätverk
Fördjupa dig
Kontakt
Marie Persson
fornamn.efternamn@tillvaxtverket.se
Anna Eldestrand
fornamn.efternamn@tillvaxtverket.se
Ellen Anker-Kofoed
fornamn.efternamn.efternamn@tillvaxtverket.se
Josefin Majewski
fornamn.efternamn@tillvaxtverket.se