- Startsida
- Tillväxtverket
- Om Tillväxtverket
- Våra uppdrag
- Ny innovativ mat
Ny innovativ mat
För att nå de högt uppställda målen i livsmeddelsstrategin och agenda 2030 behöver svenska livsmedelssektorn ställa om. Ny innovativ mat behövs för att säkra en framtida hållbar och konkurrenskraftig livsmedelssektor.
Genom ett missionsorienterat arbetssätt har myndigheter, branschorganisationer, främjaraktörer och innovatörer samlats kring ett gemensamt mål för att förändra hela systemet. Arbetssättet innebär att man går från dialog om utmaningarna till att agera, göra och testa tillsammans.
Mål
Tillväxtverket har startat initiativet "Ny innovativ mat" inom ramen för samordningsuppdraget. Syftet är att skapa bättre förutsättningar för svenska företag att leda utvecklingen av god, hälsosam och hållbar mat i framtiden.
Bakgrund
Livsmedelsstrategin ska bidra till en ökad och hållbar produktion av mat som kan leda till fler jobb och hållbar tillväxt i hela landet och ge konsumenter, oavsett bakgrund, bättre förutsättningar att göra medvetna val.
Det övergripande målet för livsmedelsstrategin är en konkurrenskraftig livsmedelskedja där den totala livsmedelsproduktionen ökar, samtidigt som relevanta nationella miljömål nås.
Arbetssätt
Genom ett missionsorienterat arbetssätt har myndigheter, branschorganisationer, främjaraktörer och innovatörer samlats kring ett gemensamt mål för att förändra hela systemet. Arbetssättet innebär att man går från dialog om utmaningarna till att agera, göra och testa tillsammans.
I arbetet har matinnovatörer, entreprenörer och stödaktörer inom matbranschen deltagit. Från gastronomisektorn har bland annat kocken Frida Ronge från restaurang TAK bistått med kunskap om smaker och vad konsumenterna vill ha.
- Det är tydligt att vi kockar är med för att vi kan smak. Jag kan hjälpa till att påverka tillsammans med alla de här forskarna, marinbiologerna och främjarna - det gastronomiska perspektivet är en viktig del i det hela, säger Frida Ronge, kock.
Insatser
Följande åtgärder har genomförts:
Systemkarta
- Kartlägger innovatörens resa och utmaningar från idé till färdig maträtt. Den identifierar vilka som ingår i systemet, vilka roller de har och hur de påverkar varandra. Systemkartan visar dagens system och identifierar vad som behöver förändras för att nå önskad framtid.
Hävstänger
- Identifierar de viktigaste punkterna i systemet där förändringar är mest betydelsefulla. Sex hävstänger har identifierats, varav en handlar om innovatörernas kontakt med myndigheterna.
Åtgärdsförslag
- Förslag på strategiskt effektiva åtgärder som kan testas i pilotprojekt. Hur kan myndigheterna gå från att hämma till att främja innovation inom livsmedelssektorn?
Kontakt
Anna Eldestrand, fornamn.efternamn@tillvaxtverket.se
Marie Persson, fornamn.efternamn@tillvaxtverket.se