- Startsida
- Tillväxtverket
- Seminarier och nätverk
- Nätverk och samverkan
- Samordningsuppdraget inom livsmedelsstrategin
Samordningsuppdraget inom livsmedelsstrategin
Tillväxtverket samordnar och främjar samverkan mellan alla aktörer i hela livsmedelskedjan. Det sker på både nationell och regional nivå för att effektivt nå målen i livsmedelsstrategin.
Tillväxtverket ansvarar även för att kommunicera livsmedelsstrategins mål och resultat samt föreslå eventuella justeringar för ett effektivare genomförande av livsmedelsstrategiarbetet.
Regional och nationell samordning
Samverkan för en stark livsmedelskedja
Tillväxtverket samarbetar med kommuner, regioner, länsstyrelser, företag, branschorganisationer, ideella organisationer, högskolor och universitet, Sweden Food Arena samt andra myndigheter och forskningsfinansiärer. Syftet är att främja samverkan och skapa en stark och hållbar livsmedelskedja.
Vi har etablerat samverkansfora för att samordna insatserna inom livsmedelsstrategin på strategisk och operativ nivå. Dessa forum hjälper aktörerna att arbeta mot samma mål och skapa en enad riktning.
Fokus på tre prioriterade områden
Tillväxtverket har etablerat en struktur för effektiv samordning av insatser. Vi har identifierat tre nyckelområden där samverkan är avgörande för att nå strategins mål. Genom att samla aktörerna skapar vi ett gemensamt agerande, och gemensamma lösningar som stärker livsmedelskedjan.
Forum för samverkan
Insatser
Flera samverkansinsatser som Tillväxtverket driver har initierats utifrån samordningskommitténs strategiska plan och dess strategiska områden: innovation, regelförenkling och regeltillämpning de områden som ingår i denna plan. samt hållbarhet och lönsamhet.
Det är vanligt att även andra relevanta aktörer, utöver kommitténs medlemmar, deltar i samverkande projekt för att säkerställa ett heltäckande arbete och maximalt genomslag.
Samverkansinsatser kring innovation
Samverkansinsatser kring hållbarhet och lönsamhet
Tillväxtverket driver projektet hållbarhet och lönsamhet för att främja viktiga förflyttningar som möjliggör en grön omställning av livsmedelssystemet och livskraftiga företag.
Inom projektet samarbetar vi med aktörer från akademin, näringslivet och offentlig sektor för att identifiera områden med stor potential för riktade insatser som kan driva förändring i livsmedelssystemet.
Fokus ligger på områden som innovation, utveckling av nya affärsmodeller, kompetensförsörjning, regelutveckling och förbättrad samverkan, med målet att stärka livskraftiga företag och en hållbar och konkurrenskraftig livsmedelskedja.
Analys av behov av åtgärder
I maj 2024 fick Tillväxtverket ett tilläggsuppdrag av regering att, inom ramen för sitt samordningsuppdrag, analysera behoven av de pågående åtgärderna i handlingsplan 2 och 3, i samråd med företrädare för livsmedelsbranschen.
Syftet var att få deras bedömning avseende vilka åtgärder som bör fortsätta och om de ska vara en del av myndigheternas stadigvarande verksamhet.
Analysen genomfördes av Professional Management på uppdrag av Tillväxtverket och sammanställer och analyserar de djupintervjuer med utvalda branschaktörer som genomfördes under perioden juni till augusti 2024. Tillväxtverket redovisade tilläggsuppdraget till Regeringskansliet den 30 september 2024.
Mer om Tillväxtverkets arbete inom livsmedelsstrategin
- Livsmedelsstrategi för Sverige
- Kompetensförsörjning inom livsmedelskedjan
- Förenkla processen för miljöfarlig verksamhet
- Enklare för livsmedelsföretag
- Livsmedelsstrategin på regional nivå
- Uppdrag till Tillväxtverket att genomföra åtgärder under 2020–2025 inom ramen för livsmedelsstrategin (regeringen.se) Länk till annan webbplats.
Kontakt
Ellen Anker-Kofoed
Anna Eldestrand
Josefine Majewski
fornamn.efternamn.efternamn@tillvaxtverket.se