Samordningsuppdraget inom livsmedelsstrategin

Tillväxtverket samordnar och främjar samverkan mellan alla aktörer i hela livsmedelskedjan. Det sker på både nationell och regional nivå för att effektivt nå målen i livsmedelsstrategin.

Flera personer sitter runt ett bord

Tillväxtverket ansvarar även för att kommunicera livsmedelsstrategins mål och resultat samt föreslå eventuella justeringar för ett effektivare genomförande av livsmedelsstrategiarbetet.

Regional och nationell samordning

Samverkan för en stark livsmedelskedja

Tillväxtverket samarbetar med kommuner, regioner, länsstyrelser, företag, branschorganisationer, ideella organisationer, högskolor och universitet, Sweden Food Arena samt andra myndigheter och forskningsfinansiärer. Syftet är att främja samverkan och skapa en stark och hållbar livsmedelskedja.

Vi har etablerat samverkansfora för att samordna insatserna inom livsmedelsstrategin på strategisk och operativ nivå. Dessa forum hjälper aktörerna att arbeta mot samma mål och skapa en enad riktning.

Fokus på tre prioriterade områden

Tillväxtverket har etablerat en struktur för effektiv samordning av insatser. Vi har identifierat tre nyckelområden där samverkan är avgörande för att nå strategins mål. Genom att samla aktörerna skapar vi ett gemensamt agerande, och gemensamma lösningar som stärker livsmedelskedjan.

Forum för samverkan

Samordningskommittén för ett effektivt genomförande av livsmedelsstrategin

Samordningskommittén är en operativt och strategiskt tillsatt grupp, beslutad på GD/VD-nivå, som består av livsmedelsstrategiansvariga representanter på både nationell och regional nivå som arbetar med livsmedelsstrategins uppdrag och operativt med livsmedelsrelaterade frågor.

Samordningskommittén inkluderar följande aktörer:

  • Nationella offentliga och delvis offentliga aktörer: Tillväxtverket, Jordbruksverket, Livsmedelsverket, SLU, Business Sweden, Vinnova, Formas
  • Bransch- och medlemsorganisationer: LRF, Svensk Dagligvaruhandel, Svensk Handel, Livsmedelsföretagen
  • Regionala representanter: Länsstyrelser och regioner

Samordningskommitténs fokus är att skapa förutsättningar som underlättar genomförandet av livsmedelsstrategin. För att uppnå detta har kommittén identifierat ett behov av ett ökat fokus på externa aktörers perspektiv i allmänhet, företagsnära perspektiv i synnerhet, samt en starkare koppling mellan det arbete som genomförs inom ramen för den nationella livsmedelsstrategin och de regionala strategierna.

Strategisk plan för samordningskommittén

Samordningskommittén har tagit fram en strategisk plan för arbetet fram till 2025 med målet att främja utvecklingen inom tre prioriterade områden:

  • Innovation
  • regelförenkling och regeltillämpning
  • hållbarhet och lönsamhet.

Den strategiska planen baseras på en kartläggning av de behov som livsmedelskedjan har, och som myndigheter och branschorganisationer inom samordningskommittén kan samarbeta kring och rikta insatser mot.

Samtidigt har samordningskommittén bedömt att andra viktiga områden för att stärka livsmedelskedjan redan hanteras av andra myndigheter med särskilda uppdrag inom livsmedelsstrategin, vilka också samverkar med näringen.

Regionalt samordningsnätverk

Regioner och länsstyrelser över hela landet arbetar för att främja en hållbar livsmedelskedja genom att följa sina egna regionala livsmedelsstrategier och handlingsplaner. Deras arbete spelar en viktig roll i att stärka det lokala livsmedelssystemet och är centrala för att Sverige ska nå målen i den nationella livsmedelsstrategin.

Tillväxtverket stödjer detta arbete genom att främja samverkan och stärka de regionala aktörernas insatser. I vårt samverkansfora ges länsstyrelser och regioner möjlighet att utbyta kunskap och utveckla gemensamma åtgärder för att stärka lokal livsmedelsproduktion och livsmedelsförsörjning.

Insatser

Flera samverkansinsatser som Tillväxtverket driver har initierats utifrån samordningskommitténs strategiska plan och dess strategiska områden: innovation, regelförenkling och regeltillämpning de områden som ingår i denna plan. samt hållbarhet och lönsamhet.

Det är vanligt att även andra relevanta aktörer, utöver kommitténs medlemmar, deltar i samverkande projekt för att säkerställa ett heltäckande arbete och maximalt genomslag.

Samverkansinsatser kring innovation

Fördjupad myndighetssamverkan kring forskning och innovation

Tillväxtverket ingår tillsammans med Jordbruksverket, Vinnova och Formas i ett fördjupat samarbete inom området forskning och innovation (FoI) för att utveckla samordnade och effektiva insatser som stärker innovationen inom livsmedelssektorn.

Målet är att stärka förutsättningarna för svenska aktörer att leda utvecklingen av framtidens hållbara och hälsosamma livsmedel. Genom samverkan kring policyutveckling arbetar myndigheterna tillsammans för att nå detta mål.

Arbetet genomförs i nära samarbete med näringslivet och i dialog med Sweden Food Arena för att identifiera behov och utveckla gemensamma arbetssätt.

Den fördjupade samverkan har lett till flera gemensamma insatser, bland annat Tillväxtverkets utlysning "Var med och bidra till ökad innovationshöjd i livsmedelssystemet" inom EU:s regionalfond. Satsningen utvecklades genom ett samarbete mellan Tillväxtverket och Vinnova, som tillsammans formulerade utlysningens strategiska inriktning, medan fyra av EU:s regionalfondsprogram: Skåne-Blekinge, Västsverige, Småland och öarna samt Östra Mellansverige stod för finansieringen.

Samverkansinsatser kring hållbarhet och lönsamhet

Tillväxtverket driver projektet hållbarhet och lönsamhet för att främja viktiga förflyttningar som möjliggör en grön omställning av livsmedelssystemet och livskraftiga företag.

Inom projektet samarbetar vi med aktörer från akademin, näringslivet och offentlig sektor för att identifiera områden med stor potential för riktade insatser som kan driva förändring i livsmedelssystemet.

Fokus ligger på områden som innovation, utveckling av nya affärsmodeller, kompetensförsörjning, regelutveckling och förbättrad samverkan, med målet att stärka livskraftiga företag och en hållbar och konkurrenskraftig livsmedelskedja.

Metodguide för fossilfri livsmedelskedja

Inom ramen för projektet hållbarhet och lönsamhet har Tillväxtverket tillsammans med RISE och Mistra Food Futures tagit fram en metodguide för affärssamverkan kring att påskynda omställningen mot fossilfrihet.

Guiden riktar sig till alla som behöver samverka och fördela risk och investeringar för en fossilfri .

Hämta metodguiden LÄNK

Finansieringslösningar för en grön omställning

Tillväxtverket har etablerat en arbetsgrupp med representanter från myndigheter, näringsliv och civilsamhälle, som tillsammans har utvecklat fem konkreta förslag på marknadskompletterande finansieringslösningar för att främja den gröna omställningen inom livsmedelskedjan. Dessa förslag kommer att presenteras för Regeringskansliet i januari 2025.

Standardiserade hållbarhetsdata livsmedel

I samverkansarbetet har Svensk Dagligvaruhandel och Livsmedelsföretagen enats om en branschöverenskommelse för att ta fram standardiserade hållbarhetsdata på livsmedel.

Analys av behov av åtgärder

I maj 2024 fick Tillväxtverket ett tilläggsuppdrag av regering att, inom ramen för sitt samordningsuppdrag, analysera behoven av de pågående åtgärderna i handlingsplan 2 och 3, i samråd med företrädare för livsmedelsbranschen.

Syftet var att få deras bedömning avseende vilka åtgärder som bör fortsätta och om de ska vara en del av myndigheternas stadigvarande verksamhet.

Analysen genomfördes av Professional Management på uppdrag av Tillväxtverket och sammanställer och analyserar de djupintervjuer med utvalda branschaktörer som genomfördes under perioden juni till augusti 2024. Tillväxtverket redovisade tilläggsuppdraget till Regeringskansliet den 30 september 2024.

Kontakt

Ellen Anker-Kofoed

Anna Eldestrand

Josefine Majewski

fornamn.efternamn.efternamn@tillvaxtverket.se