Modernisering av RAPS modell­system

Tillväxtverket genomför för närvarande en omfattande uppgradering av RAPS gränssnitt med övergång till webbaserad plattform för en förbättrad användarupplevelse.

Moderniseringen av RAPS ska förbättra prestanda och säkerhet och göra systemet mer tillgängligt och användarvänligt. Arbetet, som startade under hösten 2023, är nu i slutskedet där funktionalitet och användargränssnitt testas.

Nyheterer i uppgraderingen

Uppgraderingen behåller i stort sett det tidigare användargränssnittet men med några viktiga förändringar anpassade till den webbaserade miljön:

  • Lokal kalibrering av parametrar: Användarna kommer, till skillnad från tidigare, att kalibrera parametrar lokalt på sina datorer och sedan ladda upp dem i applikationen.
  • Anpassade dialoger och fönster: I samband med övergången till webbgränssnittet har vissa dialoger, fönster och grafiska element behövt anpassas.
  • Direktåtkomst till RIS-databasen: Användarna kommer att få direktåtkomst till RIS-databasen via den nya applikationen.
  • Agil utvecklingsprocess: Utvecklingsteamet kommer att använda en agil metodik för att kontinuerligt förbättra applikationen. Användare uppmanas att bidra med feedback och rapportera problem genom en ny funktion i applikationen.

Preliminär tidplan

  • Lansering i juni
    Den uppdaterade applikationen planeras att lanseras i början av juni 2024.
    OBSERVERA att du då behöver registrera ett nytt konto i den nya applikationen.
  • Avsluta dina gamla projekt fram till augusti
    Du kan avsluta dina pågående projekt i den gamla applikationen (RAPS version 5.6 och 5.7) fram till slutet av augusti 2024. Det ger en övergångsperiod på cirka 2,5 månader.
  • Nedläggning 1 september
    Den tidigare plattformen, inklusive inloggning via Citrix till version 5.6, 5.7 och RIS-databasen, planeras att läggas ner den 1 september. Efter det sker all verksamhet genom den nya webbaserade applikationen.

Framtida utveckling

Med den nya plattformen och applikationen blir det möjligt att på ett mer agilt sätt driva utvecklingen av RAPS. Planer finns för att kontinuerligt göra förbättringar under hösten 2024 och våren 2025.

Under hösten 2024 inleds även ett större arbete för att undersöka hur applikationen kan utvecklas för att bättre motsvara användarnas behov. Detta arbete kommer också att omfatta utbildning, dokumentation och modellteori.