- Startsida
- Tillväxtverket
- Sök finansiering
- Om våra olika stöd
- Korttidsarbete
- Efter beslut
- Betala tillbaka utbetalat stöd
Betala tillbaka utbetalat stöd
Det finns olika anledningar till att ett företag ska betala tillbaka stöd, ibland har arbetstagaren inte jobbat riktigt som det var tänkt eller så kanske företaget inte har rätt till det utbetalda preliminära stödet. På den här sidan har vi samlat information för dig som ska betala tillbaka stöd.
Att stödet är preliminärt innebär att det utifrån faktiskt arbetad tid justeras i samband med avstämning. För vissa stödperioder är avstämningen i samband med ansökan.
Om du fått för mycket stöd
Kanske har ni arbetat mer än du trodde när du ansökte om stödet. Vid den sista avstämningen gör vi en slutgiltig genomgång av det stöd du fått. Har du rätt till stöd men fått för mycket stöd utbetalat kommer du behöva betala tillbaka det du fått för mycket.
Om du inte har rätt till stöd
Om du har fått preliminärt stöd men det visar sig i våra kontroller att du inte har rätt till stöd, kommer vi besluta om återkrav. Du kan då bli skyldig att betala tillbaka delvis eller hela beloppet som du fått i stöd.
När och hur du kan betala tillbaka
Det är först när du som stödmottagare får ett beslut från oss, med ett fastställt belopp att betala tillbaka, som du ska betala in beloppet. Ungefär fyra veckor efter beslut skickar vi ut betalningsuppgifter till den mejladress du angett i ansökan.
Du har 30 dagar på dig att betala tillbaka från att betalningsuppgifterna skickats ut.
Om du inte betalar inom sista förfallodag
Om du inte betalar senast på förfallodagen skickar vi ut en påminnelse, som du har 10 dagar på dig att betala. Observera att det tillkommer ränta enligt räntelagen. Efter det lämnas ärendet till inkasso och Kammarkollegiet.
Kammarkollegiet skickar ut ett inkassokrav där de informerar om skulden. När du fått det meddelandet har du möjlighet att till Kammarkollegiet ansöka om en avbetalningsplan, alternativt ett anstånd med att betala din skuld.
Du får ingen betalningsanmärkning för att ärendet lämnas till Kammarkollegiet. Om du inte betalar inkassoärendet så går det vidare till Kronofogdemyndigheten. Det kan då bli aktuellt med betalningsanmärkning.
Den 1 september 2022 började de nya reglerna om snabbare och enklare verkställighet av myndighetsbeslut om återkrav att gälla. Det innebär att myndigheterna inte behöver ansöka om betalningsföreläggande eller föra talan vid allmän domstol för att kunna vända sig till Kronofogdemyndigheten för verkställighet. När Tillväxtverkets beslut om att kräva tillbaka felaktigt utbetalt stöd har vunnit laga kraft kan Tillväxtverket alltså vända sig direkt till Kronofogdemyndigheten för att få beslutet verkställt. Observera att detta endast gäller beslut som fattats efter den 1 september 2022.
Överklaga beslut
Om du vill överklaga beslutet du fått ska det göras inom tre veckor från det att du tagit del av beslutet. I beslutet finns information om hur du går tillväga för att överklaga.
Om du överklagar beslutet och inte får rätt kommer inbetalningsuppgifter att skickas till dig när domstolens avgörande inte längre kan överklagas.