15 kommuner arbetar för bättre service i landsbygder
15 kommuner utvecklar samarbeten för att stötta lokal serviceutveckling. Här finns inspriation från hela landet och en ny möjlighet till stöd.
Kommunerna har en viktig roll för att gör utveckling av service möjlig. Kommunernas engagemang är avgörande för att skapa långsiktighet i utvecklingsarbetet. Det förutsätter dock att det finns kunskap och resurser tillsammans med engagemang och vilja.
En del kommuner är osäkra på om de överhuvudtaget kan göra något aktivt för att utveckla tillgången till dagligvaror och drivmedel i landsbygder. Och i så fall hur de ska gå till väga. Samtidigt kan nog de flesta känna igen sig i att både kommersiell och offentlig service behövs för att skapa miljöer där det är attraktivt att bo, arbeta och driva företag och andra verksamheter.
– Vi såg att det ibland brister i kommunernas förmåga att samverka med lokalsamhället. Dialogen med lokalsamhället är ofta personberoende, vilket gör att det finns ett behov av att utveckla arbetssätt och rutiner för att minska sårbarheten. För att möta det gav vi 2022 stöd inom ramen för EU:s landsbygdsprogram, säger Camilla Jägerhem, Tillväxtverket.
Totalt beslutade Tillväxtverket om drygt 7,4 miljoner kronor. De 15 kommuner som beviljats medel 2022-2024 ska alla etablera samarbeten med lokalsamhället via lokala aktörer på en eller flera orter. De ska också utveckla interna arbetssätt och rutiner för intern förankring, så att arbetet kan bli långsiktigt. Läs om dem längre ner i denna artikel.
Butiken viktig för den attraktiva platsen
Lokala butiker spelar stor roll för en plats, både för boende och för företag. Så här beskriver Umeå kommun det.
– Den lokala butiken är inte bara en plats att köpa mat på, utan också en naturlig träffpunkt och identitetsskapare i bygden. Tillgången till service är också viktig för att locka till sig fler boende till platsen. Därför behöver vi vara rädda om de butiker vi har i Umeås landsbygder idag, och tillsammans med byarna titta närmare på hur vi kan stärka dem, säger Linn Alexandersson, projektledare och utvecklingsstrateg i Umeå kommun.
Inspiration från 15 kommuner
För vidare läsning
Kontakt
Camilla Jägerhem
fornamn.efternamn@tillvaxtverket.se
Erika Holmgren
fornamn.efternamn@tillvaxtverket.se