Strategisk utveckling av lärcentrum i norra Sverige
Sök nationell finansiering för insatser som stärker utveckling av lärcentrum i norra Sverige. Syftet är att utveckla samverkan som leder till ökad tillgänglighet till utbildning.
Vem kan söka?
Beskriv kortfattat vem utlysningen riktar sig till.
Vad kan ni söka för?
Beskriv kortfattat vilken typ av insats som kan vara aktuellt att bedriva utifrån utlysningen.
Hur mycket kan ni få i stöd?
Berätta kortfattat på ett sätt som passar din utlysning hur stödnivån ser ut.
Vad handlar erbjudandet om?
Vill du arbeta med utveckling av lärcentrum som infrastruktur för livslångt lärande i norra Sverige? Hur kan lärcentrum bidra i utmaningen kring kompetensförsörjning i norra Sverige?
I den här utlysningen fokuserar vi på insatser som bidrar till samordning mellan kommuner, regioner och utbildningsaktörer. Viktigt är också samverkan med lärosäten. Det finns behov av flexibla och nya lösningar för att tillgängliggöra högre utbildning för de som har långt till lärosäten. Särskilt prioriterat är insatser som stärker kopplingen mellan näringslivets kompetensbehov och utbildningsutbud på lärcentrum.
Vad är bakgrunden till utlysningen?
Regeringen lyfter etablering och utveckling av lärcentrum som viktigt för att öka tillgången till utbildning i hela landet. Detta har uttryckts bland annat genom ett antal finansiella satsningar från statens sida. Även arbetlivsorganisationer har påtalat att lärcentrum är en viktig funktion för att tillgängliggöra utbildning.
Lärcentrum kan ha en avgörande betydelse för att främja livslångt lärande, särskilt i glest befolkade områden där avstånden är långa. Men också för att säkerställa tillgång till utbildning av hög kvalitet för alla. Lärcentrum fungerar som infrastruktur för kunskap och kompetensutveckling och spelar en viktig roll i att främja regional hållbar utveckling.
För många invånare i norra Sverige är avståndet till traditionella utbildningsinstitutioner ett hinder för att få tillgång till utbildning och kompetensutveckling. Lärcentrum kan erbjuda en lösning på detta problem genom att erbjuda tillgång till utbildningsresurser och stöd lokalt. Genom att erbjuda en rad olika utbildningsprogram, kurser och tjänster möjliggör lärcentrum att en större del av befolkningen får möjlighet att förvärva nya kunskaper, förbättra sina yrkesfärdigheter och förverkliga sina karriärambitioner utan att behöva flytta.
En av de viktigaste funktionerna är flexibilitet. Lärcentrum kan anpassas efter lokala utbildningsbehov och andra intressen som exempelvis vid företagsetableringar. Detta gör det möjligt för invånare i norra Sverige att utveckla kompetenser som är efterfrågade på arbetsmarknaden. Något som bidrar till att stärka regionens konkurrenskraft och hållbarhet.
Förutom att erbjuda utbildning och kompetensutveckling för alla spelar lärcentrum också en viktig roll på lokal nivå som sociala och kulturella nav. De kan fungera som mångsidiga mötesplatser. Flexibla nog för att hantera föränderliga behov och efterfrågan hos olika målgrupper. Där människor utbyter idéer, erfarenheter och kunskaper.
För att säkerställa att lärcentrum fortsätter att vara effektiva och relevanta för samhällena i norra Sverige är det viktigt att de får tillräckligt med resurser och stöd från både offentliga och privata aktörer. Därför behöver regionala och lokala aktörer tillsammans utveckla metoder som skapar långsiktighet i hur arbetet är organiserat, finansierat och kopplar an till annat arbete med lokal och regional kompetensförsörjning. Det finns också behov av att dela erfarenheter och kunskap mellan olika län. Målbilden är att lärcentrum kan bidra till att både privata och offentliga arbetsgivare får tillgång till rätt kompetens i den pågående samhällsomvandlingen i norra Sverige. Genom att utveckla och stärka lärcentrum kan orter i norra Sverige visa att livslångt lärande är tillgängligt för alla.
Mer information
Så ansöker ni
Du söker finansiering till ditt projekt i vår e-tjänst Min ansökan.
När ni skickat in er ansökan gör Tillväxtverket först en bedömning av om er ansökan är komplett och uppfyller krav i förordningar och lagar samt om ni har ekonomisk och administrativ förmåga att genomföra planerat projekt. En handläggare på Tillväxtverket kontaktar dig under handläggningen.
Om din ansökan kommer in efter sista ansökningsdag kommer vi att avvisa den.
Kontakt
Maria Ljung Westin
fornamn.efternamn@tillvaxtverket.se
Camilla Karlsson
fornamn.efternamn@tillvaxtverket.se
Hjälp att söka
Följande handbok gäller som vägledning för att söka detta stöd.