Forskning och ny kompetens ska förverkliga omställningen av stålindustrin
Stålindustrin står för ungefär elva procent av Sveriges koldioxidutsläpp. I Norrbotten bidrar pengar från EU-fonden Fonden för en rättvis omställning till stålindustrins klimatomställning. Målet är att industrin ska vara fossilfri år 2045.
.webp)
För att kunna ställa om stålindustrin behövs forskning och ny kompetens.
Stålindustrins värdekedja består av allt ifrån brytning och återvinning av insatsvaror (det man skapar stålet av) till bearbetad stålprodukt. Fonden för en rättvis omställning ger stöd till forskning, innovation och investeringar i de nya anläggningar i Norrbotten där fossilfritt stål ska tas fram. Fonden ger också stöd till att utbilda och rusta anställda i dagens stålproduktion för morgondagens produktion av stål utan kol.
Stöd till utpekade ETS-anläggningar
Forskningsprojekt som får stöd för att jobba för en mer klimatsmart stålindustri
Följande projekt forskar på bland annat teknik för produktion samt lagring av förnybar vätgas. De ska också studera övriga processteg i en fossilfri värdekedja för ståltillverkning. Projekten forskar även på olika typer av biobaserat bränsle till stålindustrin och cirkularitet i materialflöden.
Projekt som får stöd för att ta fram kompetenshöjande insatser för arbetstagare
Kompetensutvecklingsinsatserna inom Fonden för en rättvis omställning syftar till att trygga tillgången av rätt kompetens för att genomföra stålindustrins omställning till koldioxidneutralitet i Norrbotten. Följande projekt ska bidra till detta.
Fakta
För att Sverige ska kunna nå de nationella klimatmålen samt energi- och klimatmål på EU-nivå, baserat på Parisavtalet, behövs klimatomställning i industrin. Finansieringen ska främja den omställning som industrierna står inför.
Kontakt
Har du frågor om projekten eller vill komma i kontakt med dem? Mejla:
fro@tillvaxtverket.se