Innovativ mountainbike-led lockar cykelturister till Idre Fjäll

En förutsättning för att gäster ska leta sig till nya destinationer är att det finns leder som erbjuder det lilla extra. Det kan antingen vara en mäktig naturupplevelse eller underhållande, utvecklande och utmanande cykling. Toppen av Idre Fjäll har fått en ny innovativ MTB-led, Straight Rhythm med finansiering från Tillväxtverket.

Vi har träffat en veteran inom cykelvärlden som inte bara delar sin passion för sporten utan också har förvandlat den till verklighet genom sitt arbete med cykelbanor och leder runt om i landet.

Andreas Danielsson som varit proffscyklist, förbundskapten och nu banbyggare står bakom den nya leden Straight Rhythm. För Andreas handlade detta projekt inte bara om att bygga ännu en cykelled utan om att skapa en unik upplevelse som skulle locka cykelturister till Idre Fjäll.

Andreas Danielsson

Andreas Danielsson. Foto: Idre Fjäll

- Idén med Straight Rhythm är att erbjuda maximal underhållning med minimal risk. Jag har sett många exempel på både farliga och underhållande banor runt om i världen, och jag ville hitta en balans mellan dem för att skapa något speciellt här på Idre Fjäll.

Enligt Anderas är säkerheten en central punkt i projektet, och banan är utformad med generösa säkerhetszoner för att minimera skaderisken.

- Vi har lagt mycket tid på att designa banan så att den är säker även i låg hastighet, men samtidigt utmanande för mer erfarna cyklister. Det är en unik egenskap som verkligen skiljer Straight Rhythm från andra banor.

Projektet har inte bara bidragit till att utveckla cykelturismen på Idre Fjäll utan också inspirerat till nya tankesätt kring cykling och attraktioner. En fullvärdig cykeldestination kräver inte bara utmanande leder utan också en fungerande infrastruktur och service för cyklister. Dessutom har tillgänglighet och hållbarhet varit en viktig del i projektet.

En bild på en person som cyklar och en bild på leden

Foto: Idre Fjäll

- Banan är väldigt bred, dels för att två cyklister ska kunna köra samtidigt och att den ska fungera även för armcyklar eller tre- och fyrhjuliga rullstolar. Hela bygget innefattar många tusen ton med material som sammantaget ger en bas så att banan kan återanvändas vintertid, för skidåkning. Genom det kan vi sänka behovet av snöproduktionen med uppemot 75% och snabbt få en enkel skicross-bana.

Mottagandet av Straight Rhythm har varit överväldigande positivt, både lokalt och internationellt. Projektet har inte bara ökat intresset för cykling på Idre Fjäll utan också lyft fram regionen som en ledande destination för cykelturism. För Andreas är detta bara början på en spännande resa mot att skapa ännu mer innovativa och attraktiva cykelupplevelser för besökare från när och fjärran.

Mer information om Tillväxtverkets stöd

Tillväxtverket ger under åren 2021–2025 ”Investeringsstöd för att utveckla infrastrukturen för rekreation och turism i landsbygder” från EUs Landsbygdsprogram. Stödet har förmedlats via två utlysningar. Cirka 110 miljoner kronor har beviljats till 39 projekt för utveckling av vandrings- och mountainbikeleder.