- Startsida
- Tillväxtverket
- Seminarier och nätverk
- Nätverk och samverkan
- Nationell samverkan
- Samordningsuppdraget inom livsmedelsstrategin
Samordningsuppdraget inom livsmedelsstrategin
Tillväxtverket samordnar och främjar samverkan mellan alla aktörer i livsmedelskedjan, både myndigheter och näringsliv, på nationell och regional nivå. Allt i syfte att nå livsmedelsstrategin mål.

Vi har etablerat en struktur för effektiv samordning av insatser inom ramen för livsmedelsstrategin på både strategisk och operativ nivå. Inom tre utvalda knäckfrågor arbetar vi med att skapa ett gemensamt agerande för att leverera på målen i den svenska livsmedelsstrategin.
Strategisk och operativ samverkan
Vi har etablerat en struktur för effektiv samordning av insatser inom ramen för livsmedelsstrategin på både strategisk och operativ nivå.
Insatser
Knäckfrågor
Uppdateringen av livsmedelsstrategin och inspel våren 2023
Arbetet med en livsmedelsstrategi 2.0 som aviserats av landsbygdsminister Peter Kullgren startade med ett kick-off möte den 7 februari. Syftet var att diskutera hur en uppdatering av strategin kan bidra till en stärkt och mer robust livsmedelssektor givet de utmanande kriser som avlöst varandra sedan livsmedelsstrategin beslutades 2017; från torka, till pandemi och krig.
Resultat
Inom samordningsuppdraget tar Tillväxtverket fram en analys av lägesrapporter från alla pågående uppdrag inom livsmedelsstrategin. Under våren 2023 tog vi hjälp av Faugert & Co och nu finns en samlad analys som ger insikter i vilka resultat som skapas genom de pågående satsningarna i strategins 30-tal olika uppdrag. Genom denna rapport kan vi få bättre insikt i framdriften av livsmedelsstrategiarbetet med särskilt fokus på uppdragens resultat, effekter och utfallens koppling till livsmedelsstrategins mål. Slutsatserna i rapporten kan också hjälpa till att informera utformningen av Livsmedelsstrategin 2.0.
Huvudsakliga utfall och resultat - halvvägs i genomförandet ser vi:
- Utfall som skapar förutsättning för förändring.
- Resultat som redan nu börjar skapa nytta för målgruppen.
- Ännu inga effekter på samhällsnivå.
Rekommendationer för 2.0:
- Tillspetsning snarare än bredd: våga prioritera och välja riktning för strategiarbetet med tillspetsade uppdrag.
- Ett systemperspektiv och strategiska satsningar inom hållbarhet: strategin behöver ta ett tydligare helhetsgrepp över livsmedelssystemet och göra strategiska satsningar på särskilt hållbarhetsområdet.
- Synka myndighetsuppdrag för bättre träffsäkerhet, effektivare genomförande, bärkraftighet och systempåverkande.
- Beakta vilka insatser och efterföljande utfall och resultat som det finns en mottagarkapacitet för: Förändrade förutsättningar i hela kedjan kan tänkas ha en dämpande effekt på resultat och samhällseffekter som förväntas uppstå till följd av uppdrag och insatser inom ramen för strategin. Se därför över hur dessa kan förväntas vara en katalysator eller ha en dämpande effekt på insatser.
Läs mer om Tillväxtverkets arbete inom livsmedelsstrategin
Kontakt
Marie Persson, fornamn.efternamn@tillvaxtverket.se
Anna Eldestrand, fornamn.efternamn@tillvaxtverket.se
Ellen Anker-Kofoed, fornamn.efternamn.efternamn@tillvaxtverket.se