Europa i min region 2-12 maj 2023

Under två veckor öppnar EU-finansierade projekt portarna för alla intresserade. Du kan besöka seminarier, utställningar, utbildningar eller andra verksamheter som finns delvis tack vare EU-pengar. Du kan också ta del av filmer eller artiklar som projekten har tagit fram.

Människor sträcker händerna mot himlen i kvällsljuset

Kanske undrar du vad EU-fondernas pengar egentligen går till? I kampanjen Europa i min region bjuder vi in dig som vill veta mer om just det, att ta del av resultaten.

– Europa i min region vill visa hur EU-fondernas investeringar gör skillnad på hemmaplan. Det finns ju EU-projekt precis överallt, i hela Sverige, som inte så många känner till. Och det finns massor av intressanta och roliga aktiviteter att välja på, från industri, forsknings-, utvecklings- och jordbruksprojekt till projekt som rör hållbar omställning och integration, säger Malin Osterman Hallare kommunikationssamordnare för EU-fonderna i Sverige.Landsbygdsveckan som pågår 2-5 maj är en del av Europa i min region.

Här är några av projekten som deltar

9 maj

11.45-13.00 Hur ser kompetensutveckling ut i framtiden? Campus Varberg (Dramasalen)

Under tre års tid har Campus Varberg och Alexandersoninstitutet arbetat med att ta fram nya koncept och metoder för kompetensutveckling. Bland annat poddar, utvecklat ett after work-koncept, arrangerat en entreprenörskapsutbildning och öppnat upp våra yrkeshögskolekurser för företag. Nu vill vi veta vad du tycker: hur går vi vidare? Vad passar din organisation bäst och vad ska vi fortsätta utveckla för att möta era behov? Kom och berätta! Vi bjuder på lunch och berättar mer om vårt arbete på Alexandersoninstitutet och visar några av de metoder vi arbetat fram.
Anmälan senast 5 maj.

13.30-14.20 Finns kunskapen för näringslivets gröna omställning? Kulturhuset i Stockholm

Den gröna given är EU:s tillväxtstrategi för att uppnå en klimatneutral, effektiv och konkurrenskraftig ekonomi. Men har vi den kompetens vi behöver? Frågan är aktuell med tanke på att 2023 är Europaåret för kompetens. Talar gör Katja Awiti, (Regeringskansliet), Mats Engström (Sieps), Tim Brooks (Tillväxtverket), Marie Trogstam (Svenskt näringsliv), Johan Hall (LO), samt Jon Stråth (EURES).

14:00-15:15 Lignin For Future

Helt nya typer av förpackningslösningar som kan känna av och anpassa sig till sin omgivning eller pappersrullar som kan lagra energi från solceller eller vindkraft? Låter det spännande? Delta i ett webbinarium där forskarna Jesper Edberg och Hjalmar Granberg (från RISE) berättar vad som händer när man kombinerar kompetensen hos lignocellulosa med elektronikens. Vilka möjligheter och utmaningar finns, och hur kan området biobaserad och grön elektronik påverka vårt framtida samhälle? (Webbinariumet är på engelska.)
Ingen anmälan krävs.

10 maj

12-14.15 Framtidens gröna lantbruk – kan gräs och klöver lösa dagens klimatutmaningar?Sötåsens Naturbruksskola i Töreboda

Projektet Green Valleys, som finansieras av Interreg Öresund-Kattegat-Skagerrak, ordnar ett lunchseminarium på Sötåsens Naturbruksskola i Töreboda. Vi träffas på naturbruksskolan för seminariet, därefter går vi ut och tittar på det unika bioraffinaderiet i drift. Grön bioraffinering av gräs och klöver är en kretsloppsbaserad lösning för att få fram ett högvärdigt grönt protein.

Håll utkik på Facebook!

Under kampanjveckorna lägger vi upp information om aktiviteterna på myndigheternas gemensamma Facebooksida.

Europa i min region - i hela EU

Kampanjen Europa i min region genomförs i alla EU länder. På EU kommissionens webbplats finns en Europakarta, där hittar du projekten som deltar i kampanjen.

EU-fonder i Sverige

Kampanjen Europa i min region är ett samarbete mellan Tillväxterverket, Jordbruksverket, Svenska ESF-rådet, Polisen och Migrationsverket.

Fonderna som deltar i kampanjen är:

Asyl- migrations – och integrationsfonden, Fonden för en rättvis omställning, Fonden för inre säkerhet, Havs-, fiskeri- och vattenbruksfonden, Instrumentet för gränsförvaltning och visering, Jordbruksfonden för landsbygdsutveckling,, Regionalfonden och Socialfonden.