- Startsida
- Tillväxtverket
- Guider och verktyg
- Omställningsguiden
- 4. Genomför omställning
4. Genomför omställningen
Genomförandefasen är oftast den längsta fasen och kan omfatta flera år. Det handlar om att genomföra de insatser och aktiviteter som tidigare har lagts fast i genomförandeplanen.
I det här avsnittet visar vi några exempel på konkreta insatser som har genomförts i samband med att en omställning har skett. Exemplen är hämtade från ett antal kommuner och från andra organisationer som har varit aktiva och tagit en roll. Målet är att ge inspiration till hur ett arbete kan läggas upp och till olika aktiviteter som kan vara möjliga att sätta i verket.
- Exempel från Sundsvall: Krafttag kring kompetensförsörjning
- Exempel från Strömstad: Högskolevux sänker tröskeln för fortsatt utbildning
- Exempel från Dalarna: Från traditionella röda stugor till innovation
Så gjorde Sundsvall
När Sundvalls kommun drabbades av flera stora varsel, blev det tydligt att ett krafttag behövdes i kompetensförsörjningsfrågan. Ett strategiskt kompetensråd och specifika branschråd bildades för att göra det enklare för både arbetsgivare och utbildningsanordnare att matcha utbildningsutbudet mot efterfrågan. Flera aktörer och i vissa delar kommuner har anslutit till arbetet.
Inledningsvis låg fokus på att mildra effekterna av de stora varslen. Efterhand ändrades situationen på arbetsmarknaden och fokus i projektet blev att planera, dimensionera och utveckla utbildning som matchar arbetsgivarnas behov, attrahera sökande till utbildningarna, och skapa tillräcklig tillgång till praktikplatser ur ett bredare perspektiv.
Så gjorde Strömstad
Hösten 2021 startade Strömstads kommun Högskolevux i samverkan med Högskolan Väst. För första gången kunde individer utan behörighet till eftergymnasial utbildning läsa upp sin behörighet, ta en högskoleintroducerande kurs och få platsgaranti till högskoleprogram – i en studiegemenskap. Nu visar många ett stort intresse för konceptet som sticker ut.
Initiativet kom efter att coronapandemin slog till och stängde den norska gränsen i Strömstad. Det blev ett hårt slag för kommunen och många yrkesarbetande drabbades när butiker, restauranger och hotell plötsligt blev tomma. Som en följd valde många att skola om sig till andra yrken. För många var dock vägen till högskole- och universitetsstudier lång, då kommunen sedan tidigare har en låg andel invånare med eftergymnasial utbildning.
Så gjorde Dalarna Science Park
I samband med en stor nedläggning av pappersbruket i Borlänge, såg kommunen och Dalarna Science Park ett tydligt behov av att attrahera nya industrier och ny kompetens till Dalarna. För att lyckas med detta har de tillsammans arbetat med platsvarumärket InDalarna – något som har lett till ett nytt och gemensamt sätt att prata om Dalarna som industriregion.
För många var bilden av Dalarna de traditionella röda stugorna, den lugna naturen, Vasaloppet och dalahästarna. Mycket av detta stod i motsatsförhållande till det som regionen vill lyfta fram: den innovation och de möjligheter som finns i Dalarna att göra karriär inom framtidens fossilfria teknikutveckling. Det var dessa bilder som behövde skapas och spridas.