Regionalanalys – det nya verktyget för dig som arbetar inom samhällsplanering

I början av februari släppte Tillväxtverket den nya webbtjänst Regionalanalys. En tjänst som riktar sig till offentlig sektor och är ett stöd inom samhällsplanering.

Ett skärmklipp från verktyget Regionalanalys visar en kartbild.

Ett geografiskt informationssystem

Regionalanalys byggs på Tillväxtverkets GIS-plattform Pipos. GIS står för geografiska informationssystem och handlar om att visualisera, utforska och analysera geografisk information vilket är mycket användbart inom samhällsplanering.

Syftet med tjänsten är att med hjälp av en visuell karta med tillhörande lager och rapporter ge en bred kunskapsgrund för samhällsplanering. Tjänsten kan enkelt definiera, beskriva och jämföra olika geografiska områden i Sverige. Detta görs dels genom statistik som beskriver områdets karaktär, dels genom att visualisera geografisk tillgänglighet till sjukvård, utbildning, arbetsmarknad och annan service.

Vill du använda Regionalanalys?

Regionalanalys är gratis att använda och öppen för alla inom offentlig sektor. Om du tycker det låter som ett intressant verktyg att använda i ditt arbete kan du läsa mer och ansöka om behörighet på pipos.se. På webbplatsen kan du även läsa om övriga tjänster som finns på Pipos-plattformen, till exempel Serviceanalys som har fokus på kommersiell service.

Instruktionsfilmer lär dig mer om verktyget

Vi rekommenderar också att du tar en titt på de korta instruktionsfilmer som tagits fram för Regionalanalys, där du får lära dig mer om hur du navigerar i verktyget och använder de olika funktionerna

Kontakt

Anders Dahlgren

fornamn.efternamn@tillvaxtverket.se