Kompetens i
livsmedelssektorn

Nästan vart tredje företag inom livsmedelssektorn säger att tillgång till lämplig arbetskraft är ett stort hinder för tillväxt. Samtidigt är andelen utrikesfödda personer inom delar av sektorn låg.

För vem?

För dig som på olika sätt arbetar med kompetensförsörjning inom livsmedelssektorn och med att skapa en hållbar livsmedelsförsörjning inom Sverige.

Sammanfattning

I rapporten Kompetens i livsmedelssektorn – En analys med fokus på mångfald och regioner analyserar vi i vilken mån utrikesfödda kan bidra till att förbättra kompetensförsörjningen i sektorn.

Livsmedelssektorn utgör ungefär en tiondel av näringslivet i Sverige och är av samhällskritisk betydelse. Samtidigt står livsmedelssektorn inför stora utmaningar och en sådan är att kompetensförsörjningen är ett stort hinder för tillväxten i många av de företag som ingår i denna. Det visar Tillväxtverkets enkätundersökning Företagens villkor och verklighet 2023 som besvarats som av 6600 små och medelstora företag varav 830 tillhör livsmedelssektorn.

Resultaten från undersökningen visar att 75 procent av företagen i livsmedelssektorn vill växa, men samtidigt ser nästan en tredjedel av företagen bristande tillgång till lämplig arbetskraft som ett stort tillväxthinder.

Några viktiga slutsatser:

  • branscherna och yrkenas synlighet och attraktivitet behöver öka. Attraktiviteten kan till exempel gälla faktorer som lön, arbetsmiljö och arbetstider.
  • ökad attraktivitet skulle kunna få en del av de personer med ”rätt” utbildningar som valt att arbeta i yrken i andra branscher utanför livsmedelssektorn att åter söka sig till sektorns olika delar och företag.
  • öka volymen (antalet utbildningsplatser) på befintliga utbildningar eller att skapa nya utbildningar.
  • underlätta för företagen att rekrytera kompetent personal genom ökade satsningar på validering av kunskap. Detta för att göra det möjligt för förvärvsarbetande i olika yrken som saknar matchande utbildning att visa att de har skaffat tillräcklig kunskap och kompetens genom att arbeta.
  • förbättra matchningen mellan utbildning och yrke. Många inom sektorn jobbar inom ett annat ämnesområde än det deras utbildning är inriktad mot och de är överkvalificerade för sina jobb. Detta är en förlust för såväl individ, bransch och samhällsekonomi.

Om rapporten

Analysen baseras på specialbeställd statistik från SCB om kompetensförsörjningen i livsmedelssektorn och dess delsektorer.

Statistiken omfattar bland annat de vanligaste yrkena och utbildningarna hos de förvärvsarbetande i livsmedelssektorn samt uppgifter om exempelvis pensionsavgångar och matchning mellan yrke och utbildning.

Relaterad läsning

Kompetens i livsmedelssektorn - En analys med fokus på mångfald och regioner

Rapportens omslag
Publikationsnummer:
0457
ISBN:
978-91-89730-45-8
Årtal:
2023