Work in Sweden

Brist på kompetens är idag ett av de största hindren för tillväxt och regional utveckling i Sverige. Tillväxtverket ska tillsammans med nio andra myndigheter och Business Sweden arbeta med att attrahera, etablera och behålla högkvalificerad internationell kompetens och annan utländsk arbetskraft.

På flera ställen i landet pågår nu också stora investeringar och etableringar. Samtidigt kan kompetens inte alltid hittas i Sverige vilket ställer krav på inflyttning från andra länder. Därför är det viktigt för Sverige att kunna attrahera och behålla högkvalificerad och annan efterfrågad utländsk arbetskraft.

De andra myndigheter som ingår i samverkan är Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, Migrationsverket, Statistiska centralbyrån, Skatteverket, Statens servicecenter, Svenska institutet, Universitets- och högskolerådet och Vinnova. Arbetet samordnas av Tillväxtverket.

Bättre samordning av myndigheters arbete

Inom ramen för uppdraget ska myndigheterna etablera en långsiktig samverkan. Ur individers och arbetsgivares perspektiv ska myndigheternas insatser bli bättre samordnade, förutsägbara och utgöra en effektiv helhet. Myndigheterna ska underlätta för företag att anställa utländsk arbetskraft med efterfrågad kompetens och de individer som kommer till Sverige ska snabbare komma in i samhället och välja att etablera sig i landet.

Myndigheternas samverkan ska även bidra till att underlätta regionernas och kommunernas arbete att attrahera och etablera inflyttad utländsk arbetskraft och deras familjer. Myndigheterna ska under uppdraget föra dialog med regioner och kommuner. Ett väl fungerande mottagande och etablering förutsätter ett aktivt regionalt arbete, där nationella myndigheter kan samverka för att minska hinder och underlätta regionernas arbete.

Syfte och mål

Uppdraget ska långsiktigt bidra till att stärka svensk konkurrenskraft och tillväxt genom att underlätta för bland annat företag att anställa utländsk arbetskraft med efterfrågad kompetens. Genom uppdraget ska myndigheterna också bidra till att den arbetskraft som kommer till Sverige, inklusive medföljande familjer, snabbare kommer in i samhället och väljer att etablera sig i landet. Målgruppen är främst utländska individer med högkvalificerad kompetens, inklusive forskare och studenter, och annan utländsk arbetskraft som är viktig för Sveriges konkurrenskraft. Även hemvändande svenska medborgare omfattas.

Målet med uppdraget är att statliga myndigheters insatser ska bli bättre samordnade och förutsägbara samt utgöra en effektiv helhet.

Tillväxtverket ska senast den 31 januari 2025 och 31 mars 2026 lämna delredovisningar samt senast den 31 mars 2027 lämna en slutrapport, inklusive en ekonomisk redovisning till Regeringskansliet.

Fokusområden

Samlad myndighetsinformation

Arbetssökande och arbetsgivare ska på ett enkelt sätt kunna tillgodogöra sig information om att arbeta och leva i Sverige. Genom att samla all relevant information på en plats kan de veta mer om hur livet i Sverige fungerar med skola, vår eller omsorg. Hur en tillståndsprocess ser ut för olika typer av sökande beroende på varifrån de kommer, eller vilka yrken som har för tillfället har särskilt stora behov att rekrytera.

Enkla, ändamålsenliga och förutsägbara tillståndsprocesser

Tydligare information för arbetssökande ska få arbetssökande att få en positiv påverka på deras beslut att komma till samt stanna i Sverige. Detta ska skapas genom enkla, ändamålsenliga och förutsägbara tillståndsprocesser som också ska ta hänsyn till hela familjens behov, inklusive skola för medföljande barn och arbetssituation för medföljande vuxna. Det är viktigt att behandla alla aspekter gemensamt för att säkerställa att hela familjen kan integreras smidigt.

Samlad statistik och kunskap om och behov av arbetskraftsinvandring

Genom samlad och uppdaterad statistik om grupper som kommer till Sverige för att arbeta och leva får vi veta mer om gruppen arbetskraftsinvandrare. Kunskapsluckor om varifrån personer kommer i världen, vad som kännetecknar dem och vilka typfall och vilka länder som med störst sannolikhet kan möta våra behov kommer kunna fyllas.

Arbetsgivares förutsättningar att rekrytera internationell kompetens

Tydligare myndighetsgemensamt stöd mot arbetsgivare kring rekryteringen av internationell kompetens ska underlätta förutsättningar hos företag som idag behöver mer kunskap och kännedom om att rekrytera internationell kompetens.

Regioner, kommuner och lärosätens insatser för att attrahera internationell kompetens

En gemensam riktning för regioner, kommuner och lärosäten ska minska på nuvarande skillnader mellan dem i arbetet med att attrahera och stödja internationell arbetskraft. Skillnader ska även minska för både internationell kompetens och för arbetsgivare beroende på vart i landet man söker sig till eller var man är etablerad.

Pågående insatser

Inom uppdraget Work in Sweden delfinansierar Tillväxtverket insatser runtom i landet för att attrahera, etablera och behålla internationell kompetens. Insatserna drivs som projekt och ska testa eller utveckla arbetssätt och lösningar. Resultat och lärdomar från projekten kommer att tas tillvara och spridas inom uppdraget.

Projekt som fått finansiering

Handbok för arbetsgivare

Linköping Science Park skapar handboken ”The Insider’s Guide to Recruiting
Internationals”. Handboken riktar sig till arbetsgivare och kommer att ge konkreta råd, insikter och praktiska verktyg för att rekrytera och behålla internationell kompetens.

Fler internationella industridoktorander

Linköpings universitet undersöker i en förstudie hur antalet internationella industridoktorander vid svenska lärosäten kan ökas samt möjligheten till praktikplatser för juniora forskare. Projektet ska identifiera och sprida goda exempel på hur akademi och näringsliv kan samverka för att stärka kopplingen mellan internationella forskare vid svenska lärosäten och det svenska näringslivet.

Malmö Residency 2025

Malmö stad bjuder tillsammans med stadens näringsliv in till ett internationellt residensprogram. Personer med spetskompetens inom för staden viktiga näringar kommer att bo och arbeta i Malmö under en månad under våren 2025. Satsningen har bland annat som syfte att stärka Malmö som karriärdestination, stärka näringslivets förmåga att locka och behålla internationell spetskompetens och få goda ambassadörer för staden och dess arbetsgivare.

Etablering av ett Welcome House i Luleå

Luleå kommun ser över möjligheten att utveckla ett Welcome House för att främja inflyttning och stärka förutsättningarna för att nya invånare ska integrera sig och stanna kvar. Verksamheten ska stötta både nationella och internationella talanger, samt deras medföljande, i att etablera sig i arbetslivet och samhället. Även arbetsgivare får stöd och kunskap för att attrahera, anställa och behålla utländsk arbetskraft. I projektet utvecklas samverkan med Arbetsförmedlingen Eures kring deras insatser inom området internationell rekrytering i EU. Projektet ska till exempel sprida kunskap om Eures stöd till näringslivet. En samverkan inleds också med Statens servicecenter i Luleå.

Medföljandeprogram med fokus arbetsmarknad

Business Region Göteborg och Västsvenska Handelskammaren utvecklar och testar ett program för att hjälpa medföljande till internationell kompetens in på den svenska arbetsmarknaden. Projektet ska också kartlägga vilka utmaningar medföljande möter vid en flytt till Sverige och höja kunskaper hos arbetsgivare om målgruppen.

Aktiviteter för att attrahera kompetens till Västerbotten

Region Västerbotten, tillsammans med Umeå kommun och Skellefteå kommun, utforskar nya arbetsmetoder och samarbeten för att möta regionens behov av arbetskraft. Insatser kommer att riktas både mot internationell kompetens, medföljande och arbetsgivare. Projektet kommer också att skapa en plattform för erfarenhetsutbyte mellan kommuner som arbetar med att attrahera, etablera och behålla internationell kompetens.

AI-kompetens från USA

Mälardalens universitet och Automation Region bedriver projektet "MAIK" som syftar till att stärka Mälardalens industriella konkurrenskraft genom att attrahera internationell spetskompetens inom artificiell intelligens för industriella tillämpningar. Med fokus på expertis från USA, särskilt Silicon Valley, bygger projektet vidare på Automation Regions etablerade nätverk för att systematiskt attrahera, etablera och behålla forskare, utvecklare och innovativa bolag inom AI-området. Genom riktade insatser skapas förutsättningar för industrins omställning, kompetensförsörjning och internationell konkurrenskraft, samtidigt som en långsiktig struktur för mottagande av internationell kompetens och deras familjer utvecklas i regionen.

Internationella mastersstudenter till små och medelstora företag i Västernorrland

BRON Innovation och Mittuniversitetet utvecklar tillsammans ett nyskapande koncept med internationella mastersutbildningar inom regionala bristyrken som kombineras med ett traineeprogram hos det regionala näringslivet. Samtidigt ska de små och medelstora företagens förutsättningar att anställa och behålla internationell kompetens stärkas. I förlängningen ska det nya konceptet kunna appliceras på andra branscher och i andra regioner.

Introduktionsprogram för utlandsutbildad personal inom hälso- och sjukvård

Region Sörmland har en etablerad process för utlandsrekrytering med lång erfarenhet av att attrahera och integrera internationell vårdpersonal. I ett nytt projekt bygger regionen vidare på identifierade utvecklingsområden och efterfrågade insatser i form av ett introduktionsprogram för utlandsutbildad personal. Genom att erbjuda ett strukturerat och individanpassat stöd ska projektet effektivisera och förkorta vägen till svensk legitimation och tillsvidareanställning inom respektive yrke.

Forum för regional samverkan i Västmanland

Västerås kommun skapar ett nytt forum för samverkan mellan kommun, region, myndigheter, arbetsgivare och andra relevanta aktörer. Genom forumet ska nuvarande processer, överlapp och glapp identifieras, och förutsättningar ges för strategisk kunskapshöjning i hela länet. Insikterna ska mynna ut i en handlingsplan för etablering i Västmanland. Projektet ska också utveckla information till, kommunikation med, och ett socialt nätverk för individer som flyttar till Västmanland från utlandet för att arbeta eller studera, och deras medföljande.

Stärka företagens rekryteringsförmåga

Region Stockholm testar, utvärderar och vidareutvecklar nya arbetssätt för att stärka företagens förmåga att rekrytera internationell kompetens. Trots kompetensbrist upplever många företag att det är svårt att anställa internationella talanger, samtidigt som det finns kvalificerade internationella studenter, forskare och medföljande i regionen. Baserat på resultaten av tester och utvärdering kommer Region Stockholm även identifiera vilka insatser som har störst potential att implementeras brett i regionen.

Förbättra förutsättningar för internationella doktorander och medföljande

Internationella doktorander samt medföljande partners till internationella forskare har svårt att etablera sig på den svenska arbetsmarknaden, trots hög kompetens och utbildningsnivå. Stockholms Akademiska Forum (Stockholms universitet) fokuserar på att tillvarata och behålla den internationella kompetens som redan finns i Sverige för att stärka konkurrenskraft, innovation och tillväxt. Projektets mål är att förbättra förutsättningarna för internationella doktorander och medföljandes anknytning och etablering på arbetsmarknaden.

Effektivisera internationell kompetensförsörjning genom regional samverkan

Region Östergötland undersöker hur strategiskt arbete bör se ut utifrån regionala förutsättningar för att attrahera, etablera och behålla internationell kompetens. Inom ramen för sitt projekt kartlägger regionen kritiska kompetensbehov, och identifierar möjligheter och hinder för systematiskt arbete med internationell kompetensförsörjning. Regionen kommer också att testa förslag för hur internationell kompetens kan tas tillvara av arbetsgivarna samt vilket stöd offentlig verksamhet och regionala aktörer bör erbjuda.

Kommande konferens

Vi ses i Stockholm den 8 oktober på ett nationellt forum för kunskapsdelning, inspiration och dialog kring insatser för att attrahera, etablera och behålla internationell kompetens. Boka datumet i din kalender redan nu!

Webbseminarieserie

Kontakt

Mats Wessman

fornamn.efternamn@tillvaxtverket.se

Anna Manhem Laurin

fornamn.efternamn@tillvaxtverket.se

Josef Lannemyr

fornamn.efternamn@tillvaxtverket.se

Viktoria Lagerkvist

fornamn.efternamn@tillvaxtverket.se

Hjälpte informationen på sidan dig?