- Startsida
- Tillväxtverket
- Om Tillväxtverket
- Det här är Tillväxtverket
- Våra uppdrag
- Digitalisera företag i landsbygder
Digitalisera företag i landsbygder
Ökad digitalisering hos småföretag i landsbygder ger nya möjligheter att utveckla verksamheter och skapar arbetstillfällen.


Mål
Insatserna syftar till att öka företagens digitala mognad för att utveckla sin verksamhet och sina affärer. Satsningarna ska bidra till fler hållbara företag och på sikt skapa fler arbetstillfällen i landsbygder.
Bakgrund
Företagen har ibland svårt att se den ekonomiska vinningen med den nya tekniken och hur denna kan anpassas för egen verksamhet och hur digitala arbetssätt och affärsstrategier kan vara en konkurrensfördel. En annan svårighet är att på egen hand välja bland de digitala verktygen som idag finns på marknaden. Digital kompetens är mycket en styrnings- och ledarskapsfråga men insikten om dess betydelse och förmågan att agera utifrån nya behov saknas ibland i de mindre företagen.
Insatser
Tillväxtverket har beviljat stöd till 17 projekt där flera aktörer samarbetar för att öka kunskapen om mikro- och småföretag i landsbygder. Det handlar om projekt för att bygga kunskap om digitala utmaningar och behov, samt pilotprojekt för att tillämpa digitala modeller, verktyg eller metoder för att stärka den digitala mognaden hos företag. Stödet kommer från EU:s landsbygdsprogram. Totalt beviljat belopp är 20,3 miljoner kronor.
Planerade informations- och demonstrationsinsatser
Tillväxtverket har hösten 2022 beviljats 4 miljoner kronor för att arbeta med olika informations- och demonstrationsinsatser. De är kopplade till kunskapshöjande insatser i Tillväxtverkets arbete med digitaliseringens möjligheter för mikro- och småföretag i landsbygder och gäller perioden 2022-2025. Arbetet omfattar vårt arbete med tre olika delåtgärder i EU:s landsbygdsprogram.
I vårt arbete med informations- och demonstrationsinsatserna ingår olika typer av kunskapshöjande insatser som att ordna erfarenhets- och nätverksträffar, genomföra seminarier och konferenser, sprida kunskap genom rapporter och sociala medier. Under våren 2023 upphandlar Tillväxtverket också en konsult för uppföljning och utvärdering av både resultat och effekter av våra 15 samarbetsprojekt, vårt arbete med rådgivnings- och coachningsinsatser till cirka 1 300 småföretag samt vårt dialog- och processbaserade arbetssätt i framdriften av de olika delåtgärderna i landsbygdsprogrammet.
Vi kommer från våren 2023 att löpande uppdatera med information om vårt arbete med de olika delåtgärderna.
Rådgivnings- och coachningsinsatser för små företag i landsbygder
Tillväxtverket beviljades medel från Jordbruksverket hösten 2022 för att kunna erbjuda rådgivnings- och coachningsinsatser till små företag på landsbygden. Tillväxtverket har upphandlat Affärskompetens för genomförandet.
Målsättningen är att nå 1 300 företag med insatsen varav 650 företag ska återfinnas inom några av de branscher som vi särskilt har prioriterat som besöksnäringen, kulturella och kreativa branscher med fokus på kulturarv, slöjd och hantverk, livsmedelssektorn, skogssektorn, byggsektorn samt industribranschens små underleverantörer. De prioriterade branscherna är valda mot bakgrund av att de antingen släpar i digital mognad i förhållande till andra branscher eller att det finns framtaget nationella styrdokument eller strategier för branschernas långsiktiga utveckling.
Affärskompetens kommer i sin tur, både genom sina nätverk knyta till sig rådgivare och coacher, men även att upphandla underleverantörer för insatsens genomförande. Rådgivnings- och coachningsinsatsen får pågå till och med den 31 december 2024.
Resultat
Tillväxtverket har tidigare genomfört två insatser för att stärka verksamhets- och affärsutvecklingen i företag i landsbygder med hjälp av digitalisering. Dels har vi samarbetat med Almi Företagspartner AB (Almi) som har tagit fram en modell för ökad digital transformation i företag. Dels har vi finansierat 13 projekt och filmerna nedan berättar med om tre av dem.
Små företag i Värmland har blivit mer digitala efter coachning
App ger små företag chans att möta experten de behöver
Regioner vill se fler digitala företag i landsbygder
Kontakt
Per-Olof Remmare
fornamn.efternamn@tillvaxtverket.se
Anna Goldie
fornamn.efternamn@tillvaxtverket.se
Tony Meurke
fornamn.efternamn@tillvaxtverket.se