Framgångsfaktorer

Här framgår framgångsfaktorer för att lyckas med det förändringsarbete som hållbarhetsintegrering innebär. Det finns även några framgångsrika reionala exempel från uppdraget.

Framgångsfaktorer för ledning och styrning

  • Kräv tydlig politisk beställning och stöd från ledningen

Regionernas arbete visar att en tydlig politisk beställning, i kombination med aktivt stöd från den operativa ledningen, är viktiga förutsättningar. Det är viktigt för att:

  • få tillgång till nyckelpersoner med den kompetens som krävs för att lyckas med förändringsarbetet.
  • uppnå momentum i genomförandet och kontinuitet över tid.

Framgångsfaktorer för genomförande

  • Konkretisera och avgränsa

Framgångsrika projekt inom uppdraget har lyckats göra arbetet både konkret och avgränsat.

Det innebär att de har hittat ett område som är tillräckligt avgränsat för att det ska vara möjligt att nå konkreta resultat. En tydlig avgränsning gör det även lättare att hitta relevanta samarbetspartners, såväl inom som utanför den egna organisationen.

Det innebär även att de regionerna har hunnit implementera, paketera och sprida resultat under tiden för uppdraget.

  • Gör hållbarhet relevant för målgruppen

Det är av stor betydelse att hållbarhetsarbetet blir viktigt och relevant för målgruppen. Det handlar om att integrera hållbarhet i deras nuvarande arbete och kan påbörjas genom att beskriva kopplingen till specifika sakfrågor och områden.

Flera regioner har inom uppdraget lyckats utveckla metoder och verktyg som gör hållbarhetsfrågorna relevanta för konkreta sakfrågor och områden. Därtill har flera regioner tagit fram material som gör innehållet enkelt att ta till sig.

Tips på insatser:

  • Operationalisera övergripande hållbarhetsmål
    • Ta fram målmatris och identifiera hållbarhetsutmaningar
    • Integrera frågebatteri vid ansökan om stöd
  • Arbeta aktivt med målkonflikter
    • Identifiera och synliggör målkonflikter utan konflikträdsla
    • Använd verktyg för hållbarhetssäkring

Exempel från verkligheten: Mer hållbar besöksnäring och stärkta lokalsamhällen i Kronoberg

Ett fokusområde i Region Kronoberg har varit hållbar besöksnäring. Regionen har därför jobbat med att hållbarhetssäkra den nya regionala besöksnäringsstrategin och närmare utforskat stanntid, hållbara transporter, hållbar konsumtion och produktion, hemester och uppföljning. Arbetet har lett till ett tydligt skifte i Destination Smålands verksamhet mot en mer hållbar besöksnäring.

– Regionens destinationsutvecklingsbolag har breddat sin verksamhet på flera sätt. Till exempel från att främst fokusera på internationella gäster till att också vända sig till den inhemska besökaren. De har också arbetat med målgruppsanalys för att se vad som driver den hållbara besökaren, för att attrahera den gruppen av besökare, säger Elsa Anderman, verksamhetsutvecklare på Region Kronoberg och en av tre projektledare.

Redan innan projektet startade hade regionen tagit fram ett nytt verktyg för hållbarhetssäkring. Vilket under projekttiden implementerades fullt ut.

– Med hjälp av verktyget har vi hållbarhetssäkrat en rad insatser, som trafikförsörjningsprogrammet, program för smart specialisering och besöksnäringsstrategin. Det har inneburit att hållbarhetsnycklar knyts till respektive insats, vilket gör det lättare att styra mot hållbarhet, berättar Elsa Anderman.

Hittat arbetssätt för samverkan med civilsamhället

För att öka samverkan med civilsamhället valde Region Kronoberg att tidigt involvera flera aktörer i arbetet. En bredd av aktörer från offentlig sektor, akademi, civilsamhälle och näringsliv samlades för praktisk träning i medskapande ledarskap. Arbetet gick ut på att tillsammans hitta kraft och sätt att utveckla lokalsamhällena.

Det mynnade ut i ett regionalt nätverk som stöttat varandra i arbetet för en hållbar utveckling i Kronoberg. Regionen utvecklade härigenom sin kapacitet att leda samtal och processer kopplade till komplexa frågeställningar och situationer.

– Att jobba med förändringsarbete kopplat till hållbarhet är komplext, och det kräver både tid och många perspektiv. Ett medskapande ledarskap kan underlätta att föra samtal om det som på riktigt spelar roll, säger Elsa Anderman.

  • Arbeta utforskande och inkluderande tillsammans med målgruppen

Ett framgångsrikt arbetssätt är att lägga upp förändringsarbetet i etapper som tidigt levererar praktiskt användbara resultat.

Det kan göras genom att bygga in en möjlighet att successivt lära och vidareutveckla utifrån resultat. Samtidigt behövs en förståelse för svårigheten att göra någonting perfekt på första försöket. Detta i kombination med en planering där insatser går från utvecklingsfas till testfas relativt tidigt ger goda resultat.

Det ger också goda resultat att avsätta gott om tid för användare och målgrupper att testa och ge återkoppling på resultatet. För att därefter vidareutveckla resultatet, innan det genomgår en ytterligare loop av testning och vidareutveckling, eller går direkt till paketering och spridning till andra.

Arbetssättet bidrar både till ökad användbarhet och förankring bland användare och målgrupper. Detta eftersom de varit med under arbetets gång och fått lära sig att använda resultatet. Samtidigt som deras erfarenheter och synpunkter på resultatet tagits tillvara i slutprodukten.

Tips på insatser:

  • Small win-strategi
    • Arbeta med positiv förstärkning och börja där förändring är möjlig
    • Implementera förändring samtidigt som lärande pågår
  • Kombinera utforskande arbetssätt med tydlig resultatorentiering
    • Använd referensgrupp eller samverkansgrupp för att tidigt få synpunkter och inspel
    • Genomför lärande aktiviteter med andra regioner
    • Testa på målgrupp i tidigt skede
    • Genomför pilotperiod för att testa i skarpt läge

Exempel från verkligheten: Jämtland Härjedalen inkluderar samiskt perspektiv på regional utveckling


Som första region i landet har Jämtland Härjedalen tagit fram ett strategiskt dokument som lägger ett samiskt perspektiv på regional utveckling. Stiftelsen och det samiska kulturcentret Gaaltjie har drivit processen som en tankesmedja, där sex deltagare har diskuterat sin syn på det samiska samhällets behov och på regional utveckling.

– Dokumentet ska ge en fördjupad förståelse för det samiska perspektivet och ge läsaren ”samiska glasögon”. Tanken är att dessa samiska perspektiv ska beaktas naturligt av alla som jobbar med regional utveckling och finnas med i strategiska vägval, säger Juliana Gardahl Wettersten, enhetschef för finansiering och stöd.

Dokumentet synliggör de samiska förutsättningarna och presenterar åtta visioner utifrån det samiska perspektivet, där till exempel balans blir viktigare än tillväxt.

– Det är ett banbrytande dokument för hela Sápmi. För första gången sätter vi på pränt vad samerna vill – att kunna vara same i den här regionen på sina egna villkor. Hela processen i sig har varit viktig. Dels har vi samer börjat diskutera dessa frågor mer strategiskt, dels börjar nu regionen ta hänsyn till fler perspektiv – för det finns många gamla sanningar som sällan ifrågasätts, berättar Jerker Bexelius, verksamhetsledare på Gaaltjie.

Hållbarhetssäkring av stöd

För att kunna hållbarhetssäkra de projekt- och företagsstöd som regionen beviljar, har de satsat på att kompetensutveckla sina egna handläggare och projektägare i hållbarhet. Processen mynnade ut i en hållbarhetshandbok för handläggare av stöden.

– Det mest värdefulla har varit diskussionerna i de hållbarhetsverkstäder vi har haft. Där har vi stött och blött frågorna och verkligen ökat vår kompetens och förståelse. Nu har vi handboken som kompletterar det stöd som finns för handläggningen i övrigt och i vårt ärendehanteringssystem, säger Juliana Gardahl Wettersten

Men handläggarna behöver också ett bra underlag från den som söker stöd. Därför har Region Jämtland Härjedalen satsat på att även utbilda stödsökande, genom workshops samt med filmmaterial och vägledning på webben. Målet har varit att de bättre ska förstå vilka krav som ställs och hur de kan beskriva sitt hållbarhetsarbete i ansökan.

  • Samverka med andra aktörer

Projektens samverkan med externa aktörer har skapat förutsättningar att uppnå konkreta resultat. Samverkan kan bidra till att fler och andra målgrupper tar del av regionens förändringsarbete. På så sätt kan resultat skapas som annars hade uteblivit.

Det är ett väl fungerande sätt att ta ledarskap i den regionala utvecklingen. Det tydliggör även att hållbarhet är en viktig och nödvändig del i regionens utveckling.

Samverkan ger förändringsarbetet tillgång till både bredare och mer specialiserad kompetens än regionerna annars skulle haft tillgång till. Det möjliggör både högre kvalitet och effektivitet under genomförandet. Men även en ökad förmåga att hantera och göra avvägningar mellan målkonflikter som identifieras. Det ökar även möjligheterna att uppnå konkreta resultat som lever vidare och används i praktiken.

Tips på insatser:

  • Samsyn, samverkan och samskapande
    • Skapa en helhetssyn och arbeta för att målgrupperna ska möta samma budskap från olika regionala aktörer
    • Bygg interna strukturer för att öka förmågan att samordna insatser för genomförande, uppföljning och utvärdering. Detta gynnar även extern samverkan

Framgångsfaktorer för lärande

  • Ta fram plan för lärande framåt och för arbetet efter projektslut

En viktig förutsättning för ett fortsatt utvecklings- och implementeringsarbete är att det finns en plan för hur regionens lärande om, och arbete med, hållbarhet ska fortgå efter projektet. Det är viktigt att insatserna utgår ifrån tidigare genomfört arbete.

Tips på insatser:

  • Evidensbaserat arbetssätt
    • Utgå från flera olika kunskapskällor, insikter och erfarenheter i arbetet. Exempelvis från tidigare uppdrag och/eller genomfört utvecklingsarbete

Exempel från verkligheten: Ökat hållbarhetsarbete i Västerbotten genom styrdokument och utbildningsinsatser

Tidigt i arbetet tog Region Västerbotten fram styrdokument för att styra finansieringen av projekt- och företagsstöd tydligare mot hållbarhet. De har länge haft krav på jämställdhet i ansökan av stöd, men i det nya styrdokumentet är samtliga hållbarhetsdimensioner med.

– Vi är ett stort län som sitter på omfattande anslag, och därför är det är viktigt att vi också styr dem mot hållbara insatser. Det får stora effekter när vi tillämpar detta fullt ut. Vi ser redan nu en förändring, där alla projekt och företag nu arbetar med hållbarhet på något sätt. Många som söker stöd uppskattar också att det blir tydligare vad som förväntas av den här typen av finansiering, säger Sara Pejok, projektledare på Region Västerbotten.

För att hjälpa aktörerna med den nya inriktningen har regionen även genomfört olika stödinsatser. Diskussionsgrupper med samtliga kommuner, utbildning för handläggare samt stödmaterial för aktörer har alla haft som mål att göra det lättare att söka stöd. Som grund har regionen utgått från det som tidigare fungerade väl i deras arbete med jämställdhet.

Utbildningsinsatser ger skjuts i arbetet

Som kunskapshöjande insats har Region Västerbotten även satsat på uppdragsutbildning för representanter från kommuner, länsstyrelse och föreningar. Det har inneburit en 7,5-poängskurs i hållbarhet på universitetet, där deltagarna har kunnat anpassa en del av kursen utifrån sin egen yrkesroll. Målet har varit att uppnå användbar och relevant kunskap, som är enkel att ta vidare i sitt vanliga arbete.

– Att gå en universitetskurs som pågår under en längre tid ger en trygg kunskapsbas, som kan bli en plattform för fortsatt arbete. Vi har tidigare haft samma upplägg med jämställdhetskursen, vilket blev väldigt lyckat. Flera som gick kursen har senare blivit ambassadörer för jämställdhetsfrågan på olika sätt och drivit förändringsarbetet framåt, så det hoppas vi såklart även på denna gång, säger Sara Pejok.