- Startsida
- Tillväxtverket
- Guider och verktyg
- Metodstöd för livskraftiga landsbygder
- Verktyg: Utmana den urbana normen
Utmana den urbana normen
Genom att bryta med den urbana normen kan vi bredda bilden och ge fler berättelser av både landsbygder och städer och därigenom bidra till att skapa utveckling i hela landet. Det här verktyget hjälper dig reflektera kring de här frågorna och ger dig möjlighet att utmana bilden av landsbygd och stad.
Normer påverkar hur vi ser på människor, platser och samhället. Den urbana normen innebär att städer ges tolkningsföreträde framför landsbygder. De urbana platserna kopplas ofta samman med positiva värden som beskriver modernitet, framgång och utveckling. För att de urbana platserna ska kunna fortsätta associeras med dessa positiva värden måste det finnas en motsats, landsbygderna, som gärna förknippas med det traditionella, det gammalmodiga och det saktfärdiga.
Bruksanvisning
För att? Ta sig an, synliggöra och utmana den urbana normen.
När? I början av en process för att reflektera kring den urbana normen och hur organisationen eller arbetsgruppen kan jobba för att utmana normen.
Var? I en arbetsgrupp, på en enhet eller på en övergripande nivå.
Hur? Enskilt eller tillsammans med kollegor eller samarbetspartners.
Av vem? I olika nivåer i verksamheten, på ledningsnivå likväl som i en arbetsgrupp.
Hur hänger verktyget ihop med andra verktyg?
Att utmana den urbana normen är en viktig del i en process för ett stärkt landsbygdsperspektiv.
Vår rekommendation är att börja med verktyget Landsbygdsbarometern och Slipa dina geografiska glasögon, för att belysa närvaron av landsbygdsperspektiv i organisationen för att sedan fundera vidare kring hur man kan utmana den urbana normen.
Ett första steg
Hur vi uttrycker oss avslöjar ofta omedvetna värderingar. Vilka platser gör vi till centrum och vilka distanserar vi oss från? Vilka perspektiv är självklara att inkludera och vilka är självklara att bortse från? Reflektera kring uttryck och begrepp och vad de betyder. Några exempel:
- Ut på landet och in till stan - Att åka ut på landet och in till staden signalerar ett centrum och en periferi. Det som är ut för dig kan vara centrum för någon annan. Ut och in kan med fördel strykas ur en text. Använd namnet på platsen.
- Här och där - Hur här och där används i texter berättar var skribenten finns. Här blir centrum. Där blir periferi. Som skribent kan du testa att flytta centrum genom att använda här i stället för där i dina texter.
- Bidrag eller satsningar? - Ger ni bidrag, stöd eller investerar ni i en plats utveckling? Se över hur begreppen används inom din organisation, använd samma begrepp oavsett vilken geografi pengarna fördelas till.
- Mitt ute i ingenstans - Det som ser ut som ingenstans för en person är som regel någon annans plats. En plats med kulturhistoria, minnen och relationer, en plats som brukas och som är centrum för de som finns där. Tvätta bort den här typen av begrepp i dina texter.
- Landsbygdsföretag - Det finns rockband och så finns det tjejrockband. Det finns landslag och damlandslag. På samma sätt används ibland företag och landsbygdsföretag. Företeelser, engagemang och drivkrafter som egentligen är desamma oavsett plats eller kön men som placeras i ett särskilt fack utifrån att de inte tillhör normen. Hur kan det påverka både den egna självbilden och andras uppfattningar? Se över hur den här typen av begrepp benämns i dina texter.
När platser kopplas ihop med olika värden
Vilka platser har tolkningsföreträde?
De urbana platserna kopplas samman med positiva värden som beskriver modernitet, framgång och utveckling, oavsett om det stämmer eller inte.
De mer rurala platserna kopplas ihop med de motsatta, omoderna, traditionella och brist på utveckling.
Utifrån detta blir det självklart vilka platser som anses som starka och värda att satsa på och konsekvensen blir att de urbana platserna och dess invånare hamnar i en priviligierad position i förhållande till de rurala platserna och dess invånare.
Det handlar, liksom för andra normer, om makt där normer skapar skeva maktstrukturer vilka i sin tur påverkar hur vi utformar vårt samhälle. Som en följd får inte alla platser och de människor som bor, lever och verkar på dessa platser likvärdiga möjligheter och förutsättningar att leva och utvecklas.
Begrepp som urban norm och urbant tolkningsföreträde ger oss alltså en maktanalys som visar vad följderna blir när platser får olika utrymme och förutsättningar.
Reflektera
- Hur ser relationen mellan olika platser [i din kommun/region eller i hela landet] ut?
- Laddas platserna med olika tyngd, makt och betydelse?
- Vart och varifrån riktas blicken och vad hamnar i periferin?
- Hur skulle det se ut om landsbygder fick samma utvecklingsmöjligheter?
- Hur kan du märka den urbana normen hos dig?
- Hur ser bilden av landsbygder ut? Generellt? För dig? I din organisation?
- Hur ser vi på dem som väljer att stanna och dem som väljer att flytta?
- Hur ser vi på dem som lämnar livet i staden för ett liv på landet?
Är det självklara egentligen så självklart?
För att förstå hur värderingar och normer kan genomsyra strategier och policydokument kan man använda sig av en metod som utgår från att ifrågasätta problem som givna och i stället se om det är så att de lösningar och insatser vi väljer egentligen skapar eller reproducerar problem.
Reflektera
Ett särskilt kompetensutvecklingsstöd till kvinnor som är entreprenörer
- Det problem som egentligen framställs: kvinnor är sämre entreprenörer
Innovationsstöd till företag med minst x antal anställda
- Det problem som egentligen framställs: små företag är inte innovativa eller vi tror inte att de har kapacitet nog att hantera investeringen
En nedläggning av en mindre skola (ofta i mindre orter)
- Det problem som egentligen framställs: små skolor är sämre/har sämre kvalitet
Känner du till liknande exempel?
Hur kan jag gå vidare?
Att förändra den urbana normen och hur den påverkar vårt arbete kräver det att vi blir medvetna om att det finns urbana norm och för att nå dit behöver vi tillåta oss att reflektera kring det. Vad bär vi på för förutfattade meningar och tankar?
I den fördjupande delen finns en rad reflektionsfrågor för att komma i gång med det reflekterande arbetet. Använd dem gärna i gruppdiskussioner, kanske som en studiecirkel eller egen process.
Fördjupning
Vad är normer?
- Osynliga regler, idéer och förväntningar på vad som är "normalt" och vad som är avvikande.
- Normerna styr hur vi är, hur vi beter oss och vad vi tycker.
- Normer är alltså sällan något vi arbetar med på ett medvetet plan utan undermedvetna värderingar och bedömningar.
- En del normer är funktionella, vi har dem för att underlätta liv och vardag, som att stå i kö eller att bemöta varandra med respekt.
- Andra normer fungerar mer som kontrollmekanismer; de som följer normen gynnas eller får vara ifred medan den som avviker från normer straffas på olika sätt.
- Denna typ av normer hänger ihop med maktstrukturer, där normerna blir redskapen som upprätthåller makten.
- De normer som de flesta är medvetna om idag är könsnormerna och genusordningen, det vill säga de olika föreställningar och förväntningar som vi möter beroende på vår köndsidentitet.