- Startsida
- Tillväxtverket
- Guider och verktyg
- Metodstöd för livskraftiga landsbygder
- Vägledning för livskraftiga landsbygder
Vägledning för livskraftiga landsbygder
Med Vägledning för livskraftiga landsbygder vill Tillväxtverket bidra med kunskap och inspiration till arbetet med att lyfta landsbygdsperspektiven i kommuner, regioner och myndigheter.
Ta del av vägledningen
Vägledningen bygger på praktisk och teoretisk kunskap och innehåller både övergripande perspektiv och konkreta tips.
Vad är landsbygdsperspektiv?
Landsbygdsperspektiv handlar i grunden om att omfamna betydelsen av geografi – och människorna som befolkar den. Om att förstå utmaningar och ha förmåga att ge kraft åt utvecklingspotentialen i landsbygder. Genom att synliggöra hur behov och lösningar skiftar mellan olika platser kan ett stärkt landsbygdsperspektiv också fungera som katalysator för arbetet med Agenda 2030.
Som helhet bör arbetet med landsbygdsperspektiven drivas långsiktigt och på initiativ från ledningen. Samtidigt kan medarbetare ofta spela en viktig roll för att väcka frågorna.
Vad är landsbygd?
Idag finns ett antal definitioner av landsbygder, som ger svar på vad som är landsbygder och hur många som bor här. Du kan till exempel med stöd av SCB hävda att bara 13 procent bor i landsbygder, eller med hjälp av FN att hela 76 procent i Sverige gör det. Läs mer om hur vi på Tillväxtverket definierar landsbygder:
- Olika typer av landsbygd
Koppla grepp om begreppen
När du och din organisation arbetar för att stärka landsbygdsperspektiven i er verksamhet har ni nytta av en gemensam förståelse av grundläggande begrepp. Vad betyder till exempel inomregionala skillnader och territoriella perspektiv?
- Begrepp för landsbygd
Vem gör vad för landsbygder?
Ingen enskild aktör har mandat eller möjlighet att av egen kraft driva arbetet mot de landsbygdspolitiska målen – men tillsammans blir det möjligt.
Här kan du läsa mer om några av alla de aktörer som arbetar för livskraftiga landsbygder.
Att göra nu-tips
I Vägledning för livskraftiga landsbygder har vi samlat 30 tips på vad du kan göra för att redan idag starta (eller utveckla) arbetet med landsbygdsperspektiven. Här är några av dem!
- Lyft perspektiven! Ta för vana att lyfta landsbygdsperspektiven även när det inte är uttalade landsbygdsfrågor som står på schemat. Håll det enkelt och fråga hur ett visst beslut, eller en viss insats, ger effekt i landsbygder.
- Glo och sno! Ta del av arbetet med hållbar utveckling inom er organisation och fundera på vad du kan lära. Titta särskilt på jämställdhetsområdet, som ofta är väl etablerat och bygger på liknande principer som landsbygdsperspektiven.
- Prata om hur ni skriver! Bjud in kommunikatörerna i din organisation att prata om hur de tänker kring hur de synliggör landsbygder och städer i er kommunikation. Använd guiden Kommunikation för hela Sverige (Kommunikation för hela Sverige - Tillväxtverket (tillvaxtverket.se) som diskussionsunderlag.
- Öppna upp! Berätta i sociala kanaler om vad ni gör för att lyfta landsbygdsperspektiven. Kanske kan ni öppna upp för inspel till det fortsatta arbetet – för att ta tillvara goda idéer och skapa delaktighet. Och varför inte tagga #livskraftigalandsbygder?
- Reflektera mera! Starta en tankesmedja eller studiecirkel – utgå från reflektionsfrågorna i vägledningen. Håll den intern eller bjud ännu hellre in externa intressenter. Glöm inte att skicka vidare resultatet till din organisation. Kanske finns det ett arbete med ständiga förbättringar som kan fungera som mottagare?
Fyra korta filmsamtal
Här finns fyra filmer som är runt tio minuter. De är fördjupade samtal där Tillväxtverket bjuder in gäster att diskutera utifrån Vägledning för livskraftiga landsbygder.
Avsnitt 1: Geografiska glasögon vässar verksamheten
I detta avsnitt slipar vi de geografiska glasögonen. I grunden är det enkelt: Förutsättningarna för utveckling skiftar från plats till plats. Genom att förstå och i ökad utsträckning möta dessa skiftande förutsättningar når du och din organisation ut med er verksamhet till fler platser – oavsett om ni jobbar med till exempel välfärdsfrågor, infrastruktur, kultur eller hållbarhet. På köpet stärker ni förutsättningarna att bo, leva och verka i hela landet.
Sverker Lindblad, Landsbygds- och infrastrukturdepartementet, deltar i samtalet.
Avsnitt 2: Centrala utgångspunkter
I detta avsnitt lyfter vi fram tre centrala utgångspunkter för arbetet med att stärka landsbygdsperspektiv – det handlar om Agenda 2030 och hållbarhetsfrågorna, landsbygderna som en del av en större helhet samt landsbygdsperspektiv som strategiskt förhållningssätt.
Malena Bendelin, Region Gotland, deltar i samtalet.
Avsnitt 3: Grundläggande förutsättningar
I detta avsnitt går vi igenom tre grundläggande förutsättningar att hantera i arbetet med landsbygdsperspektiv. Det handlar för det första om att stärka förankringen av arbetet, för det andra om att ha ett genomtänkt förhållningssätt till behovet av kunskap och för det tredje om att nyttja kraften i samverkan med andra aktörer.
Elisabet Johansson, Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor deltar i samtalet.
Avsnitt 4: Hur kan vi arbeta i vardagen?
Att lära av andra är en viktig väg till både inspiration och kunskap om hur arbetet kan bedrivas.
Linnea Egnor Byström och Camilla Larsson, Örnsköldsviks kommun, deltar i samtalet.
Fördjupa dig ännu mer
Publikationer
- Att sätta fokus på landsbygder del 1
- Att sätta fokus på landsbygder del 2
- Städer och landsbygder – forskning, fakta och analys
- Hållbarhet och livskraftiga landsbygder - samband, målkonflikter och synergier
- Geografier som inte syns
Centrala utgångspunkter
- Proposition: En sammanhållen politik för Sveriges landsbygder (regeringen.se)
Länk till annan webbplats.
- EU:s långsiktiga vision för Europas landsbygder (ec.europa.eu)
Länk till annan webbplats.
- Nationell strategi för hållbar regional utveckling i hela landet 2021–2030 (regeringen.se)
Länk till annan webbplats.
Uppdrag landsbygd – med fokus på forskning
SLU (Sveriges lantbruksuniversitet) har i uppdrag att arbeta för att stärka forskningen kring Sveriges landsbygder genom förbättrad och ökad samordning och samverkan mellan de aktörer som bedriver forskning inom landsbygds- och regional utveckling i Sverige. Här hittar du ingångar till aktuell forskning om landsbygder.
Dyk ned i geografin
Pipos (Pinpoint Sweden) är en digital plattform med tre tjänster som erbjuder geografiska data. Med hjälp av tjänsten Regionalanalys kan du till exempel analysera och jämföra samhällsstatistik och hur tillgängligheten ser ut i olika geografiska områden runtom i Sverige. Du är inte låst till kommun- eller länsgränser utan kan få ett brett kunskapsunderlag för framtida samhällsplanering.
Kontakt
Evelina Selander
fornamn.efternamn@tillvaxtverket.se
Per Johansson
fornamn.efternamn@tillvaxtverket.se
Carin Persson
fornamn.efternamn@tillvaxtverket.se