Praktik ger unga jobb i Kramfors

Efter en lyckad sommarlovssatsning valde Kramfors kommun att satsa på ungdomsanställningar. Det är praktik med betald ersättning för ungdomar i åldrarna 16–20 som saknar sysselsättning. Många av dem har nu fått jobb eller börjat studera igen.

Ung kvinna reparerar en cykel i en verkstad.

Faktaruta

Invånare: 17 995 (2022)
Projektägare: Kramfors kommun
Projekttid: 2020–2022
Total kostnad: 400 000 kronor per år

Kontakt

Marie Westerberg, projektledare, Camilla Dahlin, kommunalt aktivitetsansvar
E-post: fornamn.efternamn@kramfors.se

På 30 sekunder

  • För att få ut fler ungdomar inom kommunalt aktivitetsansvar på praktik valde Kramfors kommun att ge dem en dagpeng.
  • Under 2022 gjorde 21 ungdomar betald praktik, varav åtta nu har fått anställning och tre har återgått till studier.
  • Flera företag har även hört av sig till kommunen och frågat efter fler ungdomar som kan göra praktik hos dem.

Om projektet

I Kramfors har företag inom restaurang, butiker samt skolor, vårdgivare och ideella organisationer som Erikshjälpen tagit emot ungdomar på praktik. Fler ungdomar än vanligt har valt att göra praktik, på grund av ersättningen de får.

– Den här pengen har motiverat dem ett steg till och gjort att de har känt sig högre värderade. När de också ser att de klarar av jobbet, börjar de tro på sig själva. För det är något många av ungdomarna har saknat, berättar Camilla Dahlin som är ansvarig för satsningen.

Det är också en vinst för företagen i en kommun där det saknas arbetskraft. I många fall behövs bara en puff i rätt riktning och att ungdomarna får visa att de kan, för att arbetsgivarna ska erbjuda en fortsatt anställning.

En framgångsfaktor har varit att kunna individanpassa anställningarna. Ungdomarna har fått prova på områden de är intresserade av, och praktiserat så mycket eller lite de har velat – utifrån behov.

Marie Westerberg är övergripande ansvarig som projektledare för Framtid Kramfors. Hon trycker på vikten av att ledningen förstår vinsten i det:

– Det är egentligen ganska lite pengar som man behöver satsa för att det ska ge otroligt mycket tillbaka. Om vi får in en enda ungdom i sysselsättning är det värt det. Och vi har fått in överraskande många, elva stycken i år, säger Marie Westerberg.

– Det allra roligaste är att få följa dessa ungdomar och se deras utveckling. Hela kommunen är jätteglada över hur bra det har gått, och vi hoppas verkligen att vi kan fortsätta, säger Camilla Dahlin.

Många ungdomar har gått från att mest ha hängt på stan till att jobba, studera eller ta körkort – tack vare satsningen på ungdomsanställningar.

Aktiviteter

  • Kartläggning av aktuella arbetsplatser i kommunen.
  • Skaffa praktikplatser till de ungdomar som ska medverka.
  • Samla in närvarolistor och stäm av ute på arbetsplatserna.
  • Coachande samtal med ungdomarna.
  • Sammanställning av närvaro, utbetald ersättning och vilka som går vidare till jobb eller studier.

Resultat och lärdomar

  • Vissa ungdomar behöver börja med att sätta rutinerna. Här kan Erikshjälpen, Pingstmissionens Utvecklingssamarbete (PMU) eller liknande organisationer vara ett bra första steg. Målet är då inte att få en anställning där.
  • Det är bra att skola in ungdomar under våren på arbetsplatser som kan behöva sommarvikarier. För arbetsgivaren blir detta som en gratis inskolning till sommarjobbet.
  • Sträva efter tydlig dialog med ungdomarna. Det är bättre att de är tydliga med att det inte känns bra på en viss praktikplats och byter, än att det skapar dåliga relationer och resultat på praktikplatsen. Då kan arbetsgivaren dra sig för att ta emot en ungdom nästa gång.
  • Ungdomar klarar mer än man tror. Med rätt stöd och hjälp kan man få tillbaka dem som tidigare har saknat sysselsättning och motivation.
  • Börja smått och testa! Ni behöver inte erbjuda alla ungdomar anställningar på en gång. När ni ser att det fungerar kan ni utöka satsningen.