- Startsida
- Tillväxtverket
- Seminarier och nätverk
- Nätverk och samverkan
- Nationell samverkan
- Serverat - digital förenkling
Serverat - digital förenkling
Syftet med samverkansprojektet Serverat är att minska och förenkla företagens uppgiftslämnande och förenkla kontakterna med myndigheter. Serverat bidrar även till att handläggningen av ärenden blir effektivare.
Att starta och driva företag kan kräva olika tillstånd, innebära många myndighetskontakter och en hel del uppgiftslämnande till myndigheter. Inom Serverat utvecklas digital information, guidning och tjänster som utgår från företagens förutsättningar och behov. Tillstånd och liknande förfaranden där företag måste lämna uppgifter till myndigheter för att kunna starta eller utveckla sin verksamhet är i fokus.
Guidning och återanvändning av uppgifter
På verksamt.se finns guider inom olika områden som tagits fram inom arbetet med Serverat. Där svarar företagaren på frågor om sin verksamhet och utifrån svaren skapas en checklista som är anpassad efter de specifika förutsättningarna. Den visar vilka statliga och kommunala tillstånd som behövs och länkar vidare till mer information och e-tjänster hos kommuner och andra myndigheter. Checklistorna förvaltas och utvecklas av Tillväxtverket.
Nyttoanalyser som Tillväxtverket har genomfört visar att företagare har stor nytta av checklistorna, främst i form av tidsvinster. För närvarande finns checklistor för att starta restaurang, café, food-truck eller annan matservering, hotell, camping eller annan logiverksamhet, vattenbruk, biodling och honungsproduktion samt att anordna evenemang.
Kommuner som använder den sammansatta bastjänsten för grundläggande uppgifter om företag (SSBTGU) hos Bolagsverket i någon av sina e-tjänster för företagare har möjlighet att bli valbara direkt i checklistorna. En sådan e-tjänst återanvänder och förifyller vissa grundläggande uppgifter om företaget som redan finns hos Bolagsverket, Skatteverket och Statistikmyndigheten SCB.
Serverat är ett samverkansprojekt som drivs av Tillväxtverket, Bolagsverket och Sveriges Kommuner och Regioner. Enskilda kommuner och andra myndigheter deltar också i arbetet.
Enklare riskklassning av livsmedelsverksamheter med FörRätt
Projektet FörRätt är en fortsättning på arbetet inom Serverat och drivs av Livsmedelsverket i samarbete med Tillväxtverket, kommuner och en rad intressenter. Syftet är att göra det enklare för företagare samtidigt som livsmedelskontrollen och handläggningen blir effektivare för kommunerna.
Projektet tar fram nationella standarder för e-tjänster för omklassning och anmälan av nya livsmedelsverksamheter med anledning av den nya riskklassningsmodellen som ska införas 2024. Standarderna för e-tjänsterna tas fram gemensamt i projektet men e-tjänsten införs lokalt hos deltagande kommuner. Det betyder att kommunen kommer att ha en egen tjänst som har byggts enligt den nationella standarden.
E-tjänsten för omklassning blir tillgänglig i början av 2023 och under det året ska befintliga livsmedelsverksamheter omklassas. Arbetet med e-tjänsten för anmälan av nya livsmedelsverksamheter har påbörjats under hösten 2022. Den kommer att vara klar inför årsskiftet 2023/2024 och med den tjänsten erbjuds företagaren även en sammanhållen guidning via verksamt.se.
Kontakt
E-post: serverat@tillvaxtverket.se