European Urban Initiative

Tillväxtverket är nationell kontaktpunkt för European Urban Initiative (EUI), vilket är ett EU-initiativ för hållbar stadsutveckling.

EUI ska identifiera och testa innovativa, överförbara och skalbara lösningar inom hållbar stadsutveckling. Med inriktning på dem som har relevans på EU-nivå. Projekt finansierade av EUI testar nya lösningar, tekniker och planeringsmodeller samt bygger kapacitet och delar kunskap inom hållbar stadsutveckling.

EUI har tre ben:

  • Finansiering av innovativa pilotprojekt
  • Stödja och stärka städers kapacitet
  • Aktiviteter med syfte att sprida och utveckla kunskap

Projekt som har fått finansiering från EUI har bland annat handlat om luftkvalitet, mobilitet, grönare byggmaterial, energifattigdom och cirkulär renovering. Gemensamt för projekt som beviljas finansiering är att de är innovativa och att det finns potential att överföra projektresultat till andra europeiska städer.

Kunskapsplattformen Portico

EUI driver även den digitala plattformen Portico som är en kunskapsplattform och översikt över huvudaktörerna inom området hållbar urban utveckling i Europa. Det är också en digital mötesplats för exempelvis tjänstemän, beslutsfattare och experter.

Kontaktpunkt EUI

Programsekretariatet finns i Lille, Frankrike. Svensk kontaktpunkt är Tillväxtverket.

Kontaktpunktens uppgift är att vara en nationell spridningspunkt för EUI-arbetet i Sverige och erbjuda information om, och nyheter från, EUI på svenska. Ansökningar om projektfinansiering ställs direkt till sekretariatet i Lille.

Vill du veta mer?

Mer information om EUI, aktuella utlysningar och om hur du ansöker om stöd hittar du på EUIs webbplatser. För att hålla dig uppdaterad om senaste nytt kan du prenumerera på EUIs Sveriges nyhetsbrev och följa oss på Linkedin.

Om du som svensk aktör är intresserad av att veta mer om programmet och vilka möjligheter som finns för er, är du välkommen att höra av dig till oss på Tillväxtverket.

Kontakt

Sara Palo
fornamn.efternamn@tillvaxtverket.se

Lovisa Petersson
fornamn.efternamn@tillvaxtverket.se